bomi4 24.11.06, 09:43 ój syn bardzo często zapada na te chorobe. Niestety konczy sie to zawsze antybiotykiem. Jak mam zabobiegac lub uodparniac go . Moze ktos mi pomoże Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asia101dm Re: Zapalenie zatok 16.01.08, 12:24 Ja mam ten sam problem (chyba)chociaż nigdy u mojej córeczki nikt nie zdiagnozował zapalenia zatok to ma cały czas zatkany nosek wydzielina jest gęsta i tylko nie skarży się na ból głowy. Czy to zatoki? Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_gk Re: Zapalenie zatok 16.01.08, 16:41 asia101dm, a byłaś u laryngologa ? Pediatra raczej nie zdiagnozuje zapalenia zatok ani innych problemów zwiazanych z przewlekłym katarem; nawet zapalenia ucha czasem nie zauważy. Moja córka ma obecnie zdiagnozowane przez laryngologa zapalenie zatok, ale ani gorączki, ani bólu głowy, samopoczucie super, tylko ten gęsty, zielony katar... Odpowiedz Link Zgłoś
mistaknati Zapalenie zatok 16.01.08, 21:16 Moja córka (5 lat) chodząc do przedszkola wciąż boryka się z tego typu problemami z zatokami. Chodzi, chodzi a potem pojawia się temperatura, zielony, gęsty katar, leczymy to jakieś dwa tygodnie i tak w kółko. Staramy się unikać antybiotyków, czasami jednak bierzemy. w 2006 roku jej zachorowalność na to była największa (końcówka roku), kiedy wydawało się że jest ok wciąż miała zapchany nos, nie mogła wyczyścić noska, wydzielina siedziała strasznie głęboko, ale kiedy udawało się wydmuchać nos była znów gęsta i zielona. Wszystko bez temeperatury, samopoczucie super, ale trwało to jakieś 2 miesiące. W końcu zdenerwowałam się i poprosiłam o wymaz z nosa, bo uważałam żeto "zdrowienie" trwa stanowczo za długo. Okazało się że był to gronkowiec złocisty i stąda te problemy. Po tych częstych infekcjach miała super warunki by się namnożyć w ilościach bardzo dużych. Lekarka zapisała nam maść do nosa Bactroban, która działa miejscowo właśnie na gronkowca w nosie. Kuracja trwała kilka dni wydzielina z dnia na dzień stawała się coraz bardziej przezroczysta i problem zniknął. Maść droga 3g - ok. 54zł, ale polecam - u nas był to strzał w dziesiątke. Teraz nadal ma problemy z zielonym katarem, ale infekcje są żadsze i łagodniejsze. Może sprawdź co tak naprawdę w nosie siedzi, może warto pomyśleć o jakieś autoszczepionce. Ja wzmacniam córkę tranem, rutinoskorbinem, witaminy na zmianę z tranem, pomaga też homeopatia, ale profesjonalna. Lekarka mnie pociesza, że tak będzie do ok. 7 lat. Potem ilość infekcji na rok spoadnie znacząco. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
asia101dm Re: Zapalenie zatok 17.01.08, 12:30 Dzięki dziewczyny. Jesteście kochane. Wymaz z migdałków wykazał gronkowca. Dostała bactrobal i zyrtek. Laryngolog postraszyła nas wycięciem migdałka mam nadzieje że nie będzie to konieczne. Bierzemy się w garść. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś