Dodaj do ulubionych

pociaga sie za uszko

IP: *.* 16.04.02, 12:31
dziewczyny!moja 5 miesieczna coreczka od czasu do czasu pociaga sie za jedno uszko. Lekarka stwierdzila ze to moze byc lekkie zapalenie ucha i przepisala kropelki do uszu. Zastanawiam sie czy ta diagnoza byla wlasciwa, czy mialyscie moze taki przypadek? Zadnych innych objawow zapalenia nie ma. Moze dzieci w tym wieku lubia lapac sie za rozne czesci ciala a moze to rzeczywiscie cos z uchem???Czy moze nalezaloby jednak isc do laryngologa???Co o tym sadzicie?pozdrowionka, Agnieszka
Obserwuj wątek
    • Gość: MartaN Re: pociaga sie za uszko IP: *.* 16.04.02, 13:34
      Moja Iga odkryła też pewnego dnia uszko i namiętnie się za nie ciągnęła :-) i lekarka stiwrdziła, że mała poznaje swoje ciało i wszystko jest oki (potem odkryła drugie ;-) )jak mnie nieopokoi takie zachowanie Igi to przyciskam ten mały języczek uszka przy policzku, jak nie drzuca przy tym gółwki i nie placze to wszystko jest w porządku.:hello:Marta
      • Gość: lisa Re: pociaga sie za uszko IP: *.* 16.04.02, 13:43
        Cześć,Moja Julia również pewnego dnia zaczęła ciągnąć się za uszko. Lekarz tak jak u Marty powiedziała, że mała poznaje swoje ciało i należy się martwić. Szczerze mówiąc Julia do tej pory lubi pogrzebać sobie paluszkiem w uchu (raz jednym raz drugim), a ma już 10 m-cy. Byłam u Laryngologa, potwierdziła ,że wszystko jest ok. Gdyby mała miała zapalenie ucha to nie zachowywałaby się jak podczas zabawy. Zapalenie ucha to ból ogromny i dziecko na pewno jest płaczliwe i rozdrażnione, a więc obserwuj mąłą , a sama zobaczysz czy to nie jest przypadkiem zabawa.Pozdrawiam
        • Gość: ewkka Re: pociaga sie za uszko IP: *.* 18.04.02, 14:44
          W książce Pierwszy rok z życia dziecka jest napisane, ze takie pociąganie za uszko może mieć związek z ząbkowaniem. Było to nawet jakoś mądrze wyjasnione. Z moją Basią też to przerabiałam. Ewa
    • Gość: YennaM Re: pociaga sie za uszko IP: *.* 16.04.02, 16:54
      Oczywiscie, ze do laryngologa. Pewnie to nic takiego, pewnie dziecko odkrylo sobie po prostu uszy, i dlatego za nie ciagnie, ale moim zdaniem, nikt tak dobrze nie potwierdzi faktu, czy w tych uszach sie cos dzieje, czy tez nie, jak laryngolog. Lepiej dmuchac na zimne, bo czasem bywa, ze zapalenie ucha przebiega bardzo lagodnie (tak gdzies wyczytalam).Badanie trwa chwilke, jesli madry lekarz to zajrzy dziecku do uszu tak, ze maluch sie nawet nie zorientuje, ze to nie zabawa ;)A Ty bedziesz spokojna.Niestety - pediatra, bez specjalnego wziernika (bo Twoj pewnie nie mial takiego urzadzenia?) moze sobie gdybac i po omacku przepisywac zupelnie niepotrzebne leki...Ach, zapomnialam dodac, ze kiedys mialam podobny problem z Michalem. Poszlam do laryngologa w przychodni (nie mialam skierowania,wiec oplacilam wizyte w rejestracji) i bardzo mila pani doktor bawiac sie z mlodym zajrzala mu w uszy. Mlody byl zdrow (po prostu nagle dziecko odktylo, ze wyrosly mu w ciagu ostatnich dni uszy ;) ), moje obawy byly na wyrost, ale... wiem, ze to nic nie bylo, bo diagnoza postawil specjalista od uszu.Moim zdaniem warto skorzystac o porady takiego fachowca.Mam nadzieje, ze Ci troche pomoglam :)YM
    • Gość: Yoanka Re: pociaga sie za uszko IP: *.* 17.04.02, 22:47
      Mój synek też w okolicach 6 miesiąca odkrył, że ma uszka. Ja, podobnie jak Ty teraz spanikowałam i szybciutko zabrałam go do pediatry. Lekarka zajrzała do uszka i stwierdziła lekki obrzęk. A że przy okazji Mały miał nieduży katarek więc mądra pani doktor doszła do wniosku, że jest to zapalenie uszka. Przepisała nam kropelki do uszka, a do tego...ANTYBIOTYK. Oczywiście wystraszyłam się nie na żarty i szybciutko poszliśmy do laryngologa. Naturalnie prywatnie, bo pediatra nie widziała potrzeby wizyty u specjalisty i chciała nam dać skierowania.Całe szczęście, że jej wtedy nie uwierzyłam i nie dałam za wygraną. Miła pani laryngolog uszko obejrzała i NIC nie stwierdziła. Uszy były zupełnie zdrowe. A to pocieranie i pociąganie za uszka było prawdopodobnie nową zabawą małego odkrywcy.Mam nadzieję, że i u Was jest podobnie. A wizyta u specjalisty napewno nie zaszkodzi.Pozdrawiam, Joanka
    • Gość: gulka Re: pociaga sie za uszko IP: *.* 26.04.02, 17:14
      wiecie co, w koncu wybralam sie do laryngologa, bardzo mily facet swoja droga, bo moj dzidziek mial isc na szczepienia. Okazalo sie ze nic absolutnie jej nie dolega. Bylo to rzeczywiscie odkrywanie ucha. Szczepienia sie odbyly wczoraj i byly koszmarne. Wycie nie z tej ziemi. W nocy temperatura i tez wycie. Naprawde koszmar. Dzisiaj juz lepiej ale tez nie tak normalnie. Niby szczepionki jakies lepsze, jakies platne a i tak objawy uboczne sa. A tak chcialam jej zaoszczedzic stresow.....Mam nadzieje ze do jutra przejdzie, pozdrawiam i dzieki za podpowiedzi, Agnieszka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka