Dodaj do ulubionych

główka mokra od potu i mało siusia

IP: *.* 16.04.02, 21:25
Właściwie wszystko już napisałam... Córka ma 11 miesięcy i od paru dni rano posciel jest mokra od potu - poci się właściwie wyłącznie główka. Jednocześnie pampersy są prawie suche. Niepokoję się, a na wizytę u lekarza muszę czekać przeszło tydzień. Miałyście podobne doświadczenia? Bardzo proszę o radę!X.
Obserwuj wątek
    • Gość: franticho Re: główka mokra od potu i mało siusia IP: *.* 17.04.02, 14:16
      nie miałam takich doświadczeń, ale koleżanka tak. wydaje się, ze chodzi o brak wit. d, ale to może tez być cokolwiek innego.trzymajcie się marta
    • Gość: AniaSK Re: główka mokra od potu i mało siusia IP: *.* 17.04.02, 14:28
      Faktem jest, że pocenie się główki (zwłaszcza części potylicznej) często jest związane z brakiem wit. D3. Trudno też określić co znaczy "mało siusia" - tzn. ile razy dziennie?Xeniu, jeśli możesz rozwiej swoje wątpliwości u pediatry, nie czekaj na planową wizytę.Ania :hello:
    • Gość: Horska Re: główka mokra od potu i mało siusia IP: *.* 28.04.02, 17:41
      Mój synek ma takie same objawy, choć z tym siusianiem to różnie, ale zdecydowanie mniej siusia. Lekarz pediatra zwiększył podawanie witaminy D3 z dwóch kropelek do trzech przez dwa tygodnie. Dodatkowo bierze wapno i witaminę A. Radzę Ci iść z dzieckiem do lekarza, gdyż jest to najprawdopodobniej to samo co u mojego synka.
    • Gość: olaserwicka Re: główka mokra od potu i mało siusia IP: *.* 28.04.02, 20:35
      Objaw pocenia główki (zwłaszcza potylicy), najczęściej jest jednym z pierwszych objawów krzywicy, związanej z niedoborem wit.D3.Być może dawka jest za mała w stosunku do masy ciała dziecka,może źle przechowujesz krople,lub używasz takich,które dawno były otwarte(niektóre preparaty są ważne 3-4m-ce po otwarciu i należ je przechowywać w m-scu zacienionym)
      • Gość: Horska Re: główka mokra od potu i mało siusia IP: *.* 29.04.02, 09:33
        Masa urodzeniowa mojego synka wynosiła 4,200 i 58 cm.W szóstym tygodniu życia ważył 6,270 i miał 62 cm.W trzecim miesiącu 7,700 i 65 cm, gdy miał 4,5 miesiąca ważył 8,800 i mierzył 67 cm, natomiast w szóstym miesiącu ważył 9,700 i mierzył 72 cm.Lekarz pediatra kazał podawać 2 kropelki witaminy D3, a teraz kazał zwiększyć do 3 przez dwa tygodnie. Czy to rzeczywiście mało w stosunku do jego masy? Proszę o odpowiedz.
        • Gość: olaserwicka Re: główka mokra od potu i mało siusia IP: *.* 29.04.02, 12:23
          Na to pytanie nie mogę dać Ci konkretnej odpowiedzi, gdyż ilość kropli nie jest dobrym miernikiem,bo w zależności od preparatu 1 kropla może mieć różną liczbę jednostek.Średnio zdrowemu dziecku profilaktycznie podaje się 800-1000j/dobę,ale nie jest to regułą i dawkę ustala lekarz, który widzi i bada dziecko w danej chwili. Prawdopodobnie lekarz polcił Ci zwiększenie dawki, gdyż Twój synek jest dosyć duży w stosunku do dzieci w jego wieku. Pamiętaj, że nie można przesadzić też w drugą stronę, gdyż nadmiar wit.D3 jest również szkodliwy. Najlepiej po tych 2 tyg. pokaż dziecko lekarzowi i on zadecyduje co zrobić dalej.
        • Gość: Kachna29 Re: główka mokra od potu i mało siusia IP: *.* 29.04.02, 15:24
          Mój synek bardzo szybko rósł ( 1300 - 1200 / m-c) i dwie krople wit. D3 nie wystarczały mu. Po dwóch miesiącach miał objawy krzywicy, lekarz kazał mi najpierw zwiększyć dawkę do 3 kropli, a gdy to nie przyniosło rezultatu to do 5 kropli. Teraz Filip dostaje 4 krople i jest wszystko ok.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka