Dodaj do ulubionych

Lakcid-jak podawać?

IP: *.* 19.04.02, 11:05
Czy macie pojęcie jak podawać 2-latkowi lakcid? Mały bierze mocny antybiotyk, więc dokupiłam lakcid - jest w ampułkach, ale żadnej "instrukcji obsługi". Wiem, że wymieszać z wodą. Ale kiedy podać? Czy równocześnie z antybiotykiem? Czy po? Czy 1x dziennie? Jak długo?Ania
Obserwuj wątek
    • Gość: wera Re: Lakcid-jak podawać? IP: *.* 19.04.02, 11:37
      Gdy ja podawałam dziecku antybiotyk o ile pamiętam lekarz poinstruowal mnie, że podaje się go 30-60 min. po każdym podaniu antybiotyku.powodzenia :)
    • Gość: iwo1 Re: Lakcid-jak podawać? IP: *.* 19.04.02, 11:46
      Ja podawałam Jasiowi na łyżeczce z wodą z tym że nasza pani doktor zalecała podawanie pół godziny przed podaniem antybiotyku ,najsprawniej nam szło podawanie go strzykawką bezpośrednio do ust,mały miał fajną zabawę w strzelanie do buzi
      • Gość: AniaSK Re: Lakcid-jak podawać? IP: *.* 19.04.02, 11:49
        A ile tych ampułek dziennie? Tyle, ile razy antybiotyk?
        • Gość: iwo1 Re: Lakcid-jak podawać? IP: *.* 19.04.02, 14:19
          Przed każdym podaniem antybiotyku,wychodzi średnio ok.3 razy dziennie
    • Gość: Brenda Re: Lakcid-jak podawać? IP: *.* 19.04.02, 12:06
      3X dziennie, na pół godziny przed podaniem antybiotyku
      • Gość: sylwia70 Re: Lakcid-jak podawać? IP: *.* 19.04.02, 12:19
        Ja podaję zawsze, podobnie jak Wera i za radą pediatry, około 20, 30 minut po podaniu antybiotyku, dwa-trzy razy dziennie. Wstrzykuję strzykawką chłodną, przegotowaną wodę do ampułki. Kiedy lakcid się rozpuści wlewam na łyżeczkę i podaję dziecku. Lakcid jest bez smaku, więc łatwo to idzie.sylwia
        • Gość: Lilka Re: Lakcid-jak podawać? IP: *.* 19.04.02, 14:34
          Lakcid mojemu synkowi podawałam przed podaniem antybiotyku na 30 min. przed. Zostałam poinformowana w szpitalu, że lakcid powinien być zalany przegotowaną chłodną wodą i powinien odstać ok. 30 min przed podaniem go dziecku. Bezproblemowo syn wypijał z łyżeczki. Lakcid generalnie powoduje gęstnienie stolca ( podaję go do tej pory kiedy mały ma jakieś rozwolnienie) więc dawka dla dziecka zależała od tego jak reagował na antybiotyk zazwyczaj były to dwie ampułki. Nie wiem czy wiesz ( ja tego od razu nie wiedziałam bo nikt mi nie powiedział) że trzeba go przechowywać w lodówce.
          • Gość: AniaSK Re: Lakcid-jak podawać? IP: *.* 19.04.02, 14:54
            Ba.....rdzo Wam dziękuję!!! Ania
    • Gość: Magda_D Re: Lakcid-jak podawać? IP: *.* 19.04.02, 20:51
      Oj, moja lekarka dała mi zupełnie inne zalecenia - przynajmniej dwie godziny przed lub po antybiotyku (żeby antybiotyk nie zabił dobrych bakterii). Powinno być przed posiłkiem, dla dziecka może być zmieszany z jedzeniem (ja podaję z pierwszą łyżeczką), ale napewno nie po posiłku.Lacidofil, Lakcid - co najmniej dwie ampułki dziennie, a teraz bierzemy Enterol - tylko raz dziennie.Magda
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka