iza813 25.11.06, 20:03 Chcialabym aby moj syn zostal obrzezany,czy ktores z waszych dzieci przeszlo taki zabieg to jak to sie odbywalo ile czaasu goila sie rana itd,bede wdzieczna za wszystkie porady Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lucerka Re: obrzezanie 25.11.06, 20:04 Ile Twoj synek ma? W USA robi sie to zaraz po urodzeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
renia1807 Re: obrzezanie 25.11.06, 20:51 W XXI wieku robi się jeszcze coś takiego? Odpowiedz Link Zgłoś
lucerka Re: obrzezanie 25.11.06, 21:01 Glowy nie dam sobie za to uciac ale wiem, ze Arabowie, Turcy, Afrykanczycy i Amerykanie sa obrzezani. Odpowiedz Link Zgłoś
shady27 Re: obrzezanie 26.11.06, 22:14 lucerka napisała: > Amerykanie sa obrzezani. ciekawa teoria, tam gdzie mam rodzine tego nie robia na cale szczescie Odpowiedz Link Zgłoś
ula-czarnula Re: obrzezanie 27.11.06, 20:39 W Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Australii a także na obszarze Bliskiego Wschodu i Afryki obrzezanie jest wciąż przeprowadzane rutynowo na noworodkach i chłopcach aż do okresu dojrzewania. Dzisiaj wszakże rodzice często analizują wszelkie za- i przeciw- obrzezaniu, zanim podejmą decyzję, co jest najlepsze dla ich syna. Wiele rodziców zadaje pytania, takie tak: Jakie są korzyści zdrowotne? Co się może stać, gdy mój syn nie zostanie obrzezany? Czy jest to bolesne? Czy można tego dokonać po okresie niemowlęcym? Co więcej, wielu dorosłych mężczyzn, którzy nie zostali obrzezani jako dzieci, rozważa poddanie się temu zabiegowi. Ostatnio także wiele kobiet zastanawia się nad usunięciem napletka łechtaczki, co w konsekwencji podnieść ma zmysłowe doznania podczas stosunku. Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: obrzezanie 25.11.06, 22:29 Zgłoś się do chirurga w tej sprawie. Jeśli nie będzie chciał wykonać zabiegu, to podeprzyj się wiarą i powiedz, że nie chcesz aby synek przeszedł taki zabieg w niezbyt sterylnych warunkach. Nie mam pojęcia jak długo goi się ranka, ale mus to mus Odpowiedz Link Zgłoś
asia06 Re: obrzezanie 26.11.06, 07:08 A dlaczego chcesz ranić synka? Takie zabiegi powinny być prawnie zakazane, bo naruszają dobro osobiste człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
korlewna Re: obrzezanie 26.11.06, 09:10 ...ale to nie jest forum o poglądach na rózne sprawy i każdy ma prawo do własnych Odpowiedz Link Zgłoś
wroba Re: obrzezanie 26.11.06, 09:19 Ja mimo wszystko jako matka nie potrafię sobie wyobrazić jak można świadomie skrzywdzić swoje dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurna Re: obrzezanie 26.11.06, 09:29 a co was to obchodzi???!! czy juz nic nie mozna napisac? bo juz jakiejs pani X to sie nie podoba! wroba ty sie lepiej zastanow zanim cos "madrego" napiszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
s.poline Re: wroba 26.11.06, 11:52 ty sie kochana zastanów zanim kogos obrazisz, szczegolnie w tak indywidualnej i delikatnej sprawie, bo az przykro sie slucha. a tego co napisalas mam nadzieje, ze nikt nie bedzie komentowal, bo szkoda slow. Odpowiedz Link Zgłoś
wroba Re: wroba 26.11.06, 18:12 Jak kogoś uraziłam, to przepraszam, w sumie każdy ma prawo do swoich poglądów. Być może mało wiem na ten temat i stąd moj głupi komentarz. Jeszcze raz przepraszam Odpowiedz Link Zgłoś
pmierzow Re: obrzezanie 26.11.06, 12:20 Nie sadze, zeby Autorka postu chciala krzywdzic dziecko. Chce je po prostu obrzezac, gdy chrzcimy dzieci tez nie pytamy ich czy maja na to ochote. Odpowiedz Link Zgłoś
renia1807 Pmierzow 26.11.06, 12:26 Chrzest nie boli, a obrzezanie prawdopodobnie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: Pmierzow 26.11.06, 13:13 renia1807 napisała: > Chrzest nie boli, a obrzezanie prawdopodobnie tak. Chrzest bywa bardzo nieprzyjemny dla małego dziecka, gdy jego główkę polewa się często lodowatą wodą [nie każdy ksiądz ma serce, żeby podgrzać wodę przed chrztem]. Obrzezanie można wykonać w znieczuleniu miejscowym i dla wielu religii jest tak samo ważne jak dla katolików chrzest, po za tym, jest zgodne z PŚ. Odpowiedz Link Zgłoś
judyta10 Re: Pmierzow 26.11.06, 13:26 W starozytnym Izraelu obrzezywano ośmio dniowe niemowlęta to był najlepszy czas najmniejsze krwawienie i rana szybko sie goiła jeśli chodzi ostarsze to przy dzisiejszym postepie medycznym nie powinno być problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
kofkak Re: obrzezanie 26.11.06, 19:24 obrzezanie oburza, a jak niemowlakom przekłuwają uszka, to nie dziwi! po co oceniacie? pytanie było o wiek dziecka, a nie co o tym myslicie Odpowiedz Link Zgłoś
asia06 Re: obrzezanie 27.11.06, 21:27 Przekłuwanie też dziwi, a raczej oburza, bo jest to niestety okaleczanie tak samo jak obrzezanie. To tak jakby ktoś tobie coś tam pociął albo ponakłuwał bez twojej zgody. Nie oburzałabyś się? Odpowiedz Link Zgłoś
tinok Re: obrzezanie 26.11.06, 16:33 Moj syn byl obrzezany w 8 dniu zycia, zagoilo sie w ciagu kilku dni calkowicie. Zabieg dokonany byl ze znieczuleniem miejscowym. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmitka06 Re: obrzezanie 26.11.06, 19:53 Ale po co to obrzezanie??? Po co wzasadzie to sie robi- pytam tak z ciekawosci? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
judyta10 Re: obrzezanie 26.11.06, 20:30 przede wszystkim chyba ze względów religijnych. Odpowiedz Link Zgłoś
iza813 Re: obrzezanie 27.11.06, 17:48 Krytyki tego sie moglam po was spodziewac ale nie o nia prosilam lecz o rady.Dodam jeszcze ze jestem z katoliczka moj maz jest afrykanczykiem (katolik),on takze jest obrzezany.Mieszkamy na stale w Hiszpanii i znam paru jego kolegow ktorzy nie sa obrzezani i do dnia dzisiejszego maja pretensje do swoich rodzicow ze nie poddali ich temu zabiegowi jak byli niemowletami,narzekaja ze seks ich nie zadowola i nie daje im przyjemnoisci.Moj syn ma 9 miesiecy jutro ide do lekarza zapytac czy taki zabieg wykonuja w Zaragozie.Mam nadzieje ze tak.NIE CHCE WIECEJ KRYTYKI.To moja sprawa dlaczego chce poddac dziecko temu zabiegowi i na pewno powoidem nie jest religia. Odpowiedz Link Zgłoś
shady27 to po co pytasz skoro wiesz ze bedzie krytyka?? 27.11.06, 20:30 zreszta slusnza Odpowiedz Link Zgłoś
ula-czarnula tu masz wszystko wyjasnione 27.11.06, 20:35 obrzezanie wykonywane jest głównie z celów zdrowotnych obrzezanie.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
englishinter konkretne rady 27.11.06, 20:18 Synek zostal obrzezany 10 dni po urodzeniu, przez lekarza pediatre. Lekarz unieruchamia dziecko na specjalnej podkladce (co wyglada nieciekawie), daje zastrzyk z lidokainy i specjalnym urzadzeniem obcina napletek. Podobno bywa tez upalany, ale raczej nie pozwol na to bo moga zdarzyc sie nieszczesliwe wypadki. Dziecko owszem, placze, nie wiadomo czy z bolu czy bardziej z powodu stresu unieruchomienia. Na ranke zakladany jest opatrunek ktory ma odpasc sam po kilku dniach (ok tygonia). Otrzymujesz szczegolowe instrukcje opieki nad ranka. Dziecko po wizycie juz nie marudzi, nie ma goraczki (przynajmniej moje). Po odpadnieciu opatrunku ranke smaruje sie wazelina przy zmianie pieluszki. Goi sie calkowicie po okolo 2 tyg. Dodam, ze mieszkamy w USA gdzie wiekszosc mezczyzn jest obrzezana, niekoniecznie z powodow religijnych. Nie pamietam w tej chwili procentu, natomiast gdzies czytalam ze odsetek obrzezan spada. Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
wronka30 Re: obrzezanie 28.11.06, 00:17 Moj maz jest obrzezany. Jest narodowosci marokanskiej, jest arabem, jest rowniez muzulmaninem. Obrzezanie ma podloze religijne, a podloze religijne na podloze zdrowotne. Niegdys ze wzgledu na brak odpowiednich warunkow do utrzymania higieny, wielu mezczyzn cierpialo na roznego rodzaju infekcje ze tak sie wyraze "penisowe" (pod napletkiem rozwilaly sie bakterie, grzyby, itd.) a medycyna nie byla rozwinieta. Z tego powodu zaczeto obrzezac mezczyzn.. Z tego co sie orietuje liczba mezczyzn poddajacych sie swiadomie zabiegowi rosnie na calym swiecie. Slyszalam ze obrzezanie rowniez wplywa pozytywnie na doznania seksulalne. Mamy coreczke (kobiet sie absolutnie wedlug koranu nie obrzeza) ale jesli w przyszlosci bedziemy miec synka bedzie obrzezany. Acha zabieg przeprowadza sie w szpitalu, przy znieczuleniu. Dziecko nie cierpi, w trakcie gojenia ranki dostaje srodki przeciwbolowe. Odpowiedz Link Zgłoś
2006m1 konkretna odpowiedz 28.11.06, 09:53 moj syn jest obrzezany,normalnie w szpitalu pod narkoza ,w wieku 7 lat,ranka goila sie tydzien . a obrzezany jest z powodu ktory g...o was interesuje, wszystkowiedzace madralinskie Odpowiedz Link Zgłoś
renia1807 Re: obrzezanie 28.11.06, 11:21 A ja dodam tyle, że też mam syna i świadomie nie okaleczyłabym go. Jest taki jak go Pan Bóg stworzył i nie mam zamiaru poprawiać jego dzieła.!!!A wy mamusie róbcie jak chcecie, w końcu to wasi synowie... Odpowiedz Link Zgłoś
koruz Re: obrzezanie 28.11.06, 14:36 nie mogę tego "słuchać" to jakiś absurd... W zyciu nie naraziłabym synka na ból, a prawdy że obrzezanie daje większe doznania seksualne to w najprwdopodobniej między bajki można włożyć. BBBBBBRRRRRRRRRRRRRR gdzie my żyjemy w średniowieczu ?????????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
kemalata Re: obrzezanie 29.11.06, 18:44 Bardzo fajnie, że chcesz obrzezać synka. Będzie ci za to w przyszłości wdzięczny. Poza tym obrzezany penis wygląda po prostu znacznie estetyczniej. Odpowiedz Link Zgłoś