Dodaj do ulubionych

obrzezanie

25.11.06, 20:03
Chcialabym aby moj syn zostal obrzezany,czy ktores z waszych dzieci przeszlo
taki zabieg to jak to sie odbywalo ile czaasu goila sie rana itd,bede
wdzieczna za wszystkie porady
Obserwuj wątek
    • lucerka Re: obrzezanie 25.11.06, 20:04
      Ile Twoj synek ma? W USA robi sie to zaraz po urodzeniu.
    • renia1807 Re: obrzezanie 25.11.06, 20:51
      W XXI wieku robi się jeszcze coś takiego?
      • lucerka Re: obrzezanie 25.11.06, 21:01
        Glowy nie dam sobie za to uciac ale wiem, ze Arabowie, Turcy, Afrykanczycy i
        Amerykanie sa obrzezani.
        • renia1807 Re: obrzezanie 25.11.06, 21:05
          A ja myślałam że tylko Zydzi...
        • shady27 Re: obrzezanie 26.11.06, 22:14
          lucerka napisała:

> Amerykanie sa obrzezani.

ciekawa teoria, tam gdzie mam rodzine tego nie robia na cale szczescie
          • ula-czarnula Re: obrzezanie 27.11.06, 20:39
            W Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Australii a także na obszarze Bliskiego
            Wschodu i Afryki obrzezanie jest wciąż przeprowadzane rutynowo na noworodkach i
            chłopcach aż do okresu dojrzewania. Dzisiaj wszakże rodzice często analizują
            wszelkie za- i przeciw- obrzezaniu, zanim podejmą decyzję, co jest najlepsze
            dla ich syna. Wiele rodziców zadaje pytania, takie tak: Jakie są korzyści
            zdrowotne? Co się może stać, gdy mój syn nie zostanie obrzezany? Czy jest to
            bolesne? Czy można tego dokonać po okresie niemowlęcym? Co więcej, wielu
            dorosłych mężczyzn, którzy nie zostali obrzezani jako dzieci, rozważa poddanie
            się temu zabiegowi. Ostatnio także wiele kobiet zastanawia się nad usunięciem
            napletka łechtaczki, co w konsekwencji podnieść ma zmysłowe doznania podczas
            stosunku.
    • figrut Re: obrzezanie 25.11.06, 22:29
      Zgłoś się do chirurga w tej sprawie. Jeśli nie będzie chciał wykonać zabiegu, to
      podeprzyj się wiarą i powiedz, że nie chcesz aby synek przeszedł taki zabieg w
      niezbyt sterylnych warunkach. Nie mam pojęcia jak długo goi się ranka, ale mus
      to mus smile
    • asia06 Re: obrzezanie 26.11.06, 07:08
      A dlaczego chcesz ranić synka? Takie zabiegi powinny być prawnie zakazane, bo
      naruszają dobro osobiste człowieka.
      • korlewna Re: obrzezanie 26.11.06, 09:10
        ...ale to nie jest forum o poglądach na rózne sprawy i każdy ma prawo do
        własnych
        • wroba Re: obrzezanie 26.11.06, 09:19
          Ja mimo wszystko jako matka nie potrafię sobie wyobrazić jak można świadomie
          skrzywdzić swoje dziecko sad
          • dyzurna Re: obrzezanie 26.11.06, 09:29
            a co was to obchodzi???!! czy juz nic nie mozna napisac? bo juz jakiejs pani X
            to sie nie podoba! wroba ty sie lepiej zastanow zanim cos "madrego" napiszesz.
          • s.poline Re: wroba 26.11.06, 11:52
            ty sie kochana zastanów zanim kogos obrazisz, szczegolnie w tak indywidualnej i delikatnej sprawie, bo az przykro sie slucha.

a tego co napisalas mam nadzieje, ze nikt nie bedzie komentowal, bo szkoda slow.
            • wroba Re: wroba 26.11.06, 18:12
              Jak kogoś uraziłam, to przepraszam, w sumie każdy ma prawo do swoich poglądów.
              Być może mało wiem na ten temat i stąd moj głupi komentarz.
              Jeszcze raz przepraszam
          • pmierzow Re: obrzezanie 26.11.06, 12:20
            Nie sadze, zeby Autorka postu chciala krzywdzic dziecko. Chce je po prostu
            obrzezac, gdy chrzcimy dzieci tez nie pytamy ich czy maja na to ochote.
            • renia1807 Pmierzow 26.11.06, 12:26
              Chrzest nie boli, a obrzezanie prawdopodobnie tak.
              • figrut Re: Pmierzow 26.11.06, 13:13
                renia1807 napisała:

> Chrzest nie boli, a obrzezanie prawdopodobnie tak.
                Chrzest bywa bardzo nieprzyjemny dla małego dziecka, gdy jego główkę
                polewa się często lodowatą wodą [nie każdy ksiądz ma serce, żeby podgrzać wodę
                przed chrztem]. Obrzezanie można wykonać w znieczuleniu miejscowym i dla wielu
                religii jest tak samo ważne jak dla katolików chrzest, po za tym, jest zgodne z PŚ.
                • judyta10 Re: Pmierzow 26.11.06, 13:26
                  W starozytnym Izraelu obrzezywano ośmio dniowe niemowlęta to był najlepszy czas
                  najmniejsze krwawienie i rana szybko sie goiła jeśli chodzi ostarsze to przy
                  dzisiejszym postepie medycznym nie powinno być problemów.
      • kofkak Re: obrzezanie 26.11.06, 19:24
        obrzezanie oburza, a jak niemowlakom przekłuwają uszka, to nie dziwi! po co
        oceniacie? pytanie było o wiek dziecka, a nie co o tym myslicie smile
        • kofkak Re: obrzezanie 26.11.06, 19:25
          no dobra smile nie o wiek, ale też nie o ocenę smile
        • asia06 Re: obrzezanie 27.11.06, 21:27
          Przekłuwanie też dziwi, a raczej oburza, bo jest to niestety okaleczanie tak
          samo jak obrzezanie. To tak jakby ktoś tobie coś tam pociął albo ponakłuwał bez
          twojej zgody. Nie oburzałabyś się?
    • tinok Re: obrzezanie 26.11.06, 16:33
      Moj syn byl obrzezany w 8 dniu zycia, zagoilo sie w ciagu kilku dni
      calkowicie. Zabieg dokonany byl ze znieczuleniem miejscowym.
    • kosmitka06 Re: obrzezanie 26.11.06, 19:53
      Ale po co to obrzezanie???
      Po co wzasadzie to sie robi- pytam tak z ciekawosci?
      Pozdrawiam
      • judyta10 Re: obrzezanie 26.11.06, 20:30
        przede wszystkim chyba ze względów religijnych.
        • iza813 Re: obrzezanie 27.11.06, 17:48
          Krytyki tego sie moglam po was spodziewac ale nie o nia prosilam lecz o
          rady.Dodam jeszcze ze jestem z katoliczka moj maz jest afrykanczykiem
          (katolik),on takze jest obrzezany.Mieszkamy na stale w Hiszpanii i znam paru
          jego kolegow ktorzy nie sa obrzezani i do dnia dzisiejszego maja pretensje do
          swoich rodzicow ze nie poddali ich temu zabiegowi jak byli
          niemowletami,narzekaja ze seks ich nie zadowola i nie daje im przyjemnoisci.Moj
          syn ma 9 miesiecy jutro ide do lekarza zapytac czy taki zabieg wykonuja w
          Zaragozie.Mam nadzieje ze tak.NIE CHCE WIECEJ KRYTYKI.To moja sprawa dlaczego
          chce poddac dziecko temu zabiegowi i na pewno powoidem nie jest religia.
          • shady27 to po co pytasz skoro wiesz ze bedzie krytyka?? 27.11.06, 20:30
            zreszta slusnza
      • ula-czarnula tu masz wszystko wyjasnione 27.11.06, 20:35
        obrzezanie wykonywane jest głównie z celów zdrowotnych obrzezanie.pl/
    • englishinter konkretne rady 27.11.06, 20:18
      Synek zostal obrzezany 10 dni po urodzeniu, przez lekarza pediatre. Lekarz
      unieruchamia dziecko na specjalnej podkladce (co wyglada nieciekawie), daje
      zastrzyk z lidokainy i specjalnym urzadzeniem obcina napletek. Podobno bywa tez
      upalany, ale raczej nie pozwol na to bo moga zdarzyc sie nieszczesliwe wypadki.
      Dziecko owszem, placze, nie wiadomo czy z bolu czy bardziej z powodu stresu
      unieruchomienia. Na ranke zakladany jest opatrunek ktory ma odpasc sam po kilku
      dniach (ok tygonia). Otrzymujesz szczegolowe instrukcje opieki nad ranka.
      Dziecko po wizycie juz nie marudzi, nie ma goraczki (przynajmniej moje). Po
      odpadnieciu opatrunku ranke smaruje sie wazelina przy zmianie pieluszki. Goi
      sie calkowicie po okolo 2 tyg.
      Dodam, ze mieszkamy w USA gdzie wiekszosc mezczyzn jest obrzezana,
      niekoniecznie z powodow religijnych. Nie pamietam w tej chwili procentu,
      natomiast gdzies czytalam ze odsetek obrzezan spada.
      Pozdrowienia.
    • wronka30 Re: obrzezanie 28.11.06, 00:17
      Moj maz jest obrzezany. Jest narodowosci marokanskiej, jest arabem, jest
      rowniez muzulmaninem. Obrzezanie ma podloze religijne, a podloze religijne na
      podloze zdrowotne. Niegdys ze wzgledu na brak odpowiednich warunkow do
      utrzymania higieny, wielu mezczyzn cierpialo na roznego rodzaju infekcje ze tak
      sie wyraze "penisowe" (pod napletkiem rozwilaly sie bakterie, grzyby, itd.) a
      medycyna nie byla rozwinieta. Z tego powodu zaczeto obrzezac mezczyzn.. Z tego
      co sie orietuje liczba mezczyzn poddajacych sie swiadomie zabiegowi rosnie na
      calym swiecie. Slyszalam ze obrzezanie rowniez wplywa pozytywnie na doznania
      seksulalne.
      Mamy coreczke (kobiet sie absolutnie wedlug koranu nie obrzeza) ale jesli w
      przyszlosci bedziemy miec synka bedzie obrzezany. Acha zabieg przeprowadza sie
      w szpitalu, przy znieczuleniu. Dziecko nie cierpi, w trakcie gojenia ranki
      dostaje srodki przeciwbolowe.
      • 2006m1 konkretna odpowiedz 28.11.06, 09:53
        moj syn jest obrzezany,normalnie w szpitalu pod narkoza ,w wieku 7 lat,ranka
        goila sie tydzien .
        a obrzezany jest z powodu ktory g...o was interesuje, wszystkowiedzace
        madralinskiesmile
    • renia1807 Re: obrzezanie 28.11.06, 11:21
      A ja dodam tyle, że też mam syna i świadomie nie okaleczyłabym go. Jest taki
      jak go Pan Bóg stworzył i nie mam zamiaru poprawiać jego dzieła.!!!A wy mamusie
      róbcie jak chcecie, w końcu to wasi synowie...
    • koruz Re: obrzezanie 28.11.06, 14:36
      nie mogę tego "słuchać" to jakiś absurd... W zyciu nie naraziłabym synka na
      ból, a prawdy że obrzezanie daje większe doznania seksualne to w
      najprwdopodobniej między bajki można włożyć. BBBBBBRRRRRRRRRRRRRR gdzie my
      żyjemy w średniowieczu ??????????????????????
    • kemalata Re: obrzezanie 29.11.06, 18:44
      Bardzo fajnie, że chcesz obrzezać synka. Będzie ci za to w przyszłości
      wdzięczny. Poza tym obrzezany penis wygląda po prostu znacznie estetyczniej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka