Dodaj do ulubionych

Przyklejony napletek

16.05.20, 21:50
Witajcie drogie mamuśki Długo myslałam czy o tym pytać.. Wiem że juz było milion wątków na ten temat 'obrzezania, już mało kogo to ciekawi, jednak nie dają mi spokoju myśli co czuje dziecko po takim zabiegu? jak dlugo o tym pamieta? Mam 2,5-letniego synka i chyba bez zabiegu nie uda .. jedni piszą że to trauma, kaleczenie dziecka, (nie mowie o stulejce gdzie zabieg jest konieczny) Drugie piszą ze to same korzysci, lepsza higiena, mniejsze ryzyko pewnych chorob w wieku dojrzewania. Ale.. czy tak wszystko gladko? czy obrzezani nie odczuwają zadnego dyskomfortu mają wszystko jak z napletkiem? mam na myśl juz w wieku starszym nastoletnim czy nie powie ze wcale nie chcial byc obrzezany i bedzie to odczuwal jak jakąś krzywde, tego wstydził? na pewno się dowie ze jest troche inny, ma innego siusiaka
Obserwuj wątek
    • gaskama Re: Przyklejony napletek 16.05.20, 21:53
      Poszukaj lepiej jakiegoś forum www.obrzezanyetata.com
    • larix_decidua77 Re: Przyklejony napletek 16.05.20, 21:56
      Ale po co chcesz mu robić zabieg? Jest na coś chory? Bo raczej nie zamierza rozpoczynać współżycia..
    • trillian Re: Przyklejony napletek 16.05.20, 22:05
      www.mp.pl/pytania/pediatria/chapter/B25.QA.9.3.1.
      w skrócie: fizjologia, zostaw mu tego siusiaka w spokoju
    • livia.kalina Re: Przyklejony napletek 16.05.20, 22:06
      Daj dziecku spokój. Do lekarza jeśli do okresu dojrzewania nic się nie zmieni.
      • irencia77 Re: Przyklejony napletek 16.05.20, 22:12
        livia.kalina napisała:

> Daj dziecku spokój. Do lekarza jeśli do okresu dojrzewania nic się nie zmieni.
        >
        O ile wiem okres dojrzewania to gdzies tam 14 lat czy do tego wieku napletek moze nie schodzic?
        • riki_i Re: Przyklejony napletek 16.05.20, 22:15
          irencia77 napisał(a):

> O ile wiem okres dojrzewania to gdzies tam 14 lat czy do tego wieku napletek mo
          > ze nie schodzic?

Tak, nawet dłużej.
    • irencia77 Re: Przyklejony napletek 16.05.20, 22:08
      Bylam u 2 chirurgów i lekarza pierwszego kontaktu i chirurdzy mowią ze nie ma na co czekac bo pod napletkiem kiedys zacznie gromadzic sie mastka powodujaca zapalenia i zakazenia a lekarka mowi ze pospiechu nie ma ale jak kiedys nie zejdzie ten napletek to trzeba taki zabieg wykonac..
      • riki_i Re: Przyklejony napletek 16.05.20, 22:17
        Chirurg zawsze mówi ciachać. Jeśli dziecko, które zacznie już mówić, nie skarży się na pieczenie, to raczej dead line'u na taki zabieg nie ma.
      • trillian Re: Przyklejony napletek 16.05.20, 22:20
        a jest jakiś stan zapalny? gdyby był to rzeczywiście nie ma na co czekać, w przeciwnym razie zwaliłabym to na karb zamiłowania chirurgów do machania skalpelem.
        idź do urologa, powie ci że to fizjologia i trzeba czekać, ew. maść sterydowa
    • stavros2002 Re: Przyklejony napletek 16.05.20, 22:08
      Allah akbar smile
    • eukaliptusy Re: Przyklejony napletek 16.05.20, 22:16
      Skoro poszłaś do chirurga to uzyskałaś odwiedź od chirurga. Co ci innego chirurg powie, jak jedyne dwie opcje jakie zna co do napletka to ciąć zgodnie z ruchem wskazówek zegara albo w kierunku przeciwnym?
      Obciąć zawsze zdążysz. Na razie przy kąpieli go zachecaj do mycia siusiaka, trochę się pobawi z czasem powoli się odklei.
      Ma czas conajmniej do 5 roku życia.
      • eukaliptusy Re: Przyklejony napletek 16.05.20, 22:17
        Albo nawet 15.
    • irencia77 Re: Przyklejony napletek 16.05.20, 22:19
      Na razie tak i zrobilam, jeszcze czekamy
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Przyklejony napletek 16.05.20, 22:34
      Ja mojemu penisa nie ruszałam i nie ruszam.
      Kiedyś mu się ściągał bo przy myciu czasem sciągałam, żeby spr czy się da ale później przestałom, pytałam się lekarza, powiedział żeby zostawić
      w spokoju. W zeszłym roku syn brał antybiotyk, potem basen, basen, basen i dostał zapalenia. Byłam u lekarki ta dała maść i płyn i powiedziała, że jak już z penisem będzie oki to mam przyjść na kontrolę to dokładnie obejrzy bo może jakieś blizny się porobiły - czy coś takiego - zdziwiłam się bo syn nigdy problemu z penisem nie miał w postaci zapaleń czy jakiś wydzielin. Po tygodniu zaprowadziłam dziecię do kontroli, lekarka obejrzała - nic nie ściągała tylko "pomacała" i oglądała. Powiedziała, że wszystko jest oki i żeby nic na siłę nie robić.
      Syn ma prawie 9 lat.
    • irencia77 Re: Przyklejony napletek 16.05.20, 22:34
      Pytam na przyszłość
      • panorama1234 Re: Przyklejony napletek 16.05.20, 22:38
        Odciągaj napletek delikatnie stopniowo po kąpieli, a fizjologiczne z wiekiem i tak będzie schodził.
      • trillian Re: Przyklejony napletek 16.05.20, 22:53
        co to znaczy na przyszłość? masz już to dziecko czy dopiero planujesz?
    • irencia77 Re: Przyklejony napletek 16.05.20, 22:36
      i poprostu z intersu jak to dziecko przyjmi
    • mamtrzykotyidwa Re: Przyklejony napletek 16.05.20, 22:44
      Ale co przyklejony napletek ma wspólnego z obrzezaniem??

Odklejenie napletka, to przecież nie jest obrzezanie.

O co ty właściwie pytasz?
      Chcesz obrzezać dziecko, bo ma przyklejony napletek?
      • irencia77 Re: Przyklejony napletek 16.05.20, 22:48
        mamtrzykotyidwa napisała:

> Ale co przyklejony napletek ma wspólnego z obrzezaniem??
        >
        > Odklejenie napletka, to przecież nie jest obrzezanie.
        >
        > O co ty właściwie pytasz?
        > Chcesz obrzezać dziecko, bo ma przyklejony napletek?
        wyzej juz wszystko powiedzialam i na wszystko odpowiedzialam
        • mamtrzykotyidwa Re: Przyklejony napletek 16.05.20, 23:03
          No właśnie nic nie powiedziałaś.
          Zabieg odklejenia napletka, to nie jest obrzezanie.
          Obrzezanie polega na obcięciu napletka, a zabieg odklejenia napletka, polega na tym, że go chirurg siłą odklei.
          Zabieg z powodu stulejki, to też nie jest obrzezanie, tylko przecięcie napletka tak, aby dawał się ściągać. W obu przypadkach napletek pozostaje na swoim miejscu i nie ma to nic wspólnego z obrzezaniem.
          Takie siłowe ściągnięcie będzie dla dziecka bolesne i ze dwa dni może być problem z sikaniem, ale to się szybko goi i dziecko szybko o tym zapomni. Można tego nie robić, tylko smarować maścią z hormonami, żeby sam się odkleił.
          • trillian Re: Przyklejony napletek 16.05.20, 23:07
            zapomni albo nie zapomni, zwłaszcza że trzeba to później odciągać żeby nie przyrosło
      • disco-ball Re: Przyklejony napletek 16.05.20, 23:01
        Tez zwróciłam na to uwagę - to dwie różne rzeczy.
    • irencia77 Re: Przyklejony napletek 16.05.20, 22:58
      pytalam w ogole, tu nawet nie chodzi o mojego synka, prosto z waszego jakiegos doswiadczenia co odczuwaja
    • disco-ball Re: Przyklejony napletek 16.05.20, 22:58
      2,5 roku to imho jeszcze ma dużo czasu. Mojemu młodszemu (prawie 5) dopiero się odkleja.
      Sasiadka swojemu dwulatkowi zrobiła zabieg. Chyba coś poszło nie tak- i ona i dziecko maja traumę (mały pamięta), bardzo go bolało po.
      Ale pewnie jest wiele historii z lepszym zakończeniem.
    • aaa-aaa-pl Re: Przyklejony napletek 16.05.20, 23:06
      Mamuśki ? A co ty- mój dzieć ?
    • thea19 Re: Przyklejony napletek 16.05.20, 23:40
      takie rzeczy to się omawia z urologiem dziecięcym a nie chirurgiem i nie manewruje się ręcznie przy siusiaku bo tylko się pogorszy sprawę. Jak się napletek nie odkleja, to urolog wypisuje receptę na maść. Po kilku dniach stosowania jest już ok ale trzeba masować i ćwiczyć ten napletek bo po ostawieniu znowu się obkurczy.
      • bywalec.hoteli Re: Przyklejony napletek 17.05.20, 00:43
        o właśnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka