Dodaj do ulubionych

NIE ZASZCZEPIŁAM !!!!!!

IP: *.* 23.05.02, 10:07
Nie zaszczepiłam mojej córeczki i miała to nieszczęście, że zachorowała na Hemophilus influenze typu B w wieku 20-miesięcy.Przeżyliśmy koszmar i wyrzuty sumienia, bo choroba miała bardzo piorunujący przebieg. Rano dziecko zdrowe, bawi się, biega a po południu przysypiające + wymioty + gorączka. Lekarz przyjechał, stwierdził infekcję grypową, ale dał skierowanie do szpitala, gdyby się dziecko odwodniło (nawodnienie na oddziale ratunkowym i powrót do domu!). Dziecko nie miało typowych objawów oponowych - sztyność karku.W szpitalu musiałyśmy zostać na oddziale pediatrii, bo mała miała zaburzoną gospodarkę jonową i OB=180!!!! Po badaniach (10 godzin) dziecko trafiło na OIOM, gdzie zrobiono jej punkcję i postawiono diagnozę j.w.Na OIOM-ie była 2 tygodnie, potem ponad 2 tygodnie na neurologii.Uratowali mi dziecko (w ciągu ostatniego roku mieli w tym szpitalu 2 przypadki - oboje dzieci nie miały tyle szczęścia).Na szczęście dziecko nie ma żadnych powikłań, wraca do zdrowia, biega, mówi tak jak przed chorobą. I mam nadzieję, że nic się nie pojawi.Dopiero teraz minął stres, ale pewien wewnętrzny niepokój mam nadal.Pozdrawiam Stefania.
Obserwuj wątek
    • Gość: MarzenaB Re: NIE ZASZCZEPIŁAM !!!!!! - ja też i żałuję do dziś IP: *.* 23.05.02, 12:22
      Cześć Stefanio,Doskonale rozumiem to co czujesz. Ja też nie zaszczepiłam synka i w wieku 3,5 m-ca zachorował na zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych. Choroba też rozwijała się w ogromnym tempie (początkowo lekarze diagnozowali trzydniówkę, potem zapalenie gardła). Objawów oponowych też przez pierwsze trzy dni nie było. Dopiero trzeci lekarz wyczuł, że coś nie tak i skierował nas do szpitala. Naszego przerażenia i koszmaru pobytu w szpitalu nie muszę Ci opisywać. Od początku i do dnia dzisiejszego mam żal do siebie, że nie zaszczepiłam synka ...Ale do czego zmierzam ... piszesz, że w dalszym ciągu nękają Cię obawy. Rozumiem to. My również mieliśmy bezmiar szczęścia. Być może chociaż trochę uspokoi Cię to, że mój synek również nie ma żadnych zmian neurologicznych, kłopotów ze wzrokiem/słuchem itd., rozwija się świetnie (niedawno obchodził trzecie urodziny). Przez kilka miesięcy chodziliśmy na badania kontrolne do neurologa, mały został profilaktycznie skierowany na ćwiczenia rehabilitacyjne. Przyznam się, że do dzisiaj myślę o jego chorobie i wiem, że tak niewiele brakowało....Trzymajcie się, bądźcie dobrej myśli, życzę wszystkiego najlepszego.... a przede wszystkim zdrowia.MarzenaB (mama 3 letniego Łukasza)
    • Gość: Ania_M. Re: NIE ZASZCZEPIŁAM !!!!!! IP: *.* 23.05.02, 18:09
      Dziewczyny, OGROMNE DZIĘKI za ostrzezenie. Do tej pory wątpiłam w sens szczepienia 6-cio mięsięcznego dziecka szczepionką HIB. W przychodni pielęgniarka poinformowała mnie, że ową szczepionką najczęściej są szczepione dzieci idące do żłobka lub przedszkola. Sądziłam więc, że moja córeczka, chowana w domu, jest najzupełniej bezpieczna. Po przeczytaniu Waszych postów widzę swoją naiwość. Na pewno z wykupię potrzebne porcje szczepionki. Dawka kosztuje tylko 40zł. Jeszcze raz mówię: WIELKIE DZIĘKI szanowne Koleżanki. Dzięki Wam bedę mądra przed szkodą.Ania - mama (prawie) 6-cio miesięcznej Marysi
    • Gość: AgnieszkaP. Re: NIE ZASZCZEPIŁAM !!!!!! IP: *.* 23.05.02, 18:34
      Moje dzieci były zaszczepione w wieku 2, 4,6 i 18 miesięcy ( Kubusia czeka jeszcze jedna dawka ). Nie było się nad czym zastanawiać bo szczepienie jest obowiązkowe - mieszkamy w Kanadzie. O ile mi wiadomo to szczepienie jest w kalendarzu szczepień w wielu krajach ( jest też obowiązkowe w USA, to wiem na pewno ) Tak więc przy podejmowaniu decyzji może warto zastanowić się dlaczego w Polsce to szczepienie jest nieobowiązkowe ? Wydaje mi się że przyczyna jest jedna - brak pieniędzy w służbie zdrowia. W Kanadzie nikt się nie pyta czy dziecko będzie w żłobku, przedszkolu, czy w domu, szczepienie obowiązuje wszystkich. Pozdrowienia,Agnieszka :hello:
      • Gość: Reszka Re: NIE ZASZCZEPIŁAM !!!!!! częściowo do AgiRN IP: *.* 23.05.02, 21:00
        Chyba jeszcze nie było o szczepionkach w tym sensie. Dość dawno z kolei przewaliła się przez forum dość burzliwa dyskusja gdzie ktoś podważał sens istnienia szczepień jako takich, na dowód podając odsyłacze do stron gdzie w ogóle można znaleźć informacje o tym, jak to cały cywilizowany świat powinien od szczepień odejść, oparte na autorytetach częściowo wątpliwych gdzie można też znaleźć wyrazy ubolewania dla matek bezrozumnie szpikujących swoje dzieci obowiązkowymi szczepionkami, a czasem, o zgrozo, jeszcze dodatkowymi,raczej bez rozróżnienia w sytuacji zdrowotnej dzieci, jeśli dobrze pamiętam.Przy okazji do AgiRN: z tego co wiem w Kanadzie szczepienia są obowiązkowe? Jakie sankcje nakłada prawo na osoby uchylające się od szczepień (nie mówię oczywiście o dzieciach z przeciwwskazaniami). Czy rodzice każdorazowo wyrażają zgodę na zaszczepienie? Pewno znasz to z autopsji...
        • Gość: AgnieszkaP. Re: NIE ZASZCZEPIŁAM !!!!!! do Reszki IP: *.* 23.05.02, 22:49
          Reszko, masz oczywiście rację, źle się wyraziłam i napisałam coś co nie jest do końca zgodne z prawdą. Chodzi mi o to że Hib jest częścią kalendarza szczepień i każdy kto szczepi swoje dziecko tę szczepionkę otrzyma, bez względu na to czy dziecko jest w domu, żłobku czy przedszkolu, bez dodatkowych opłat ( tak w ogóle, szczepienia są w Kanadzie bezpłatne ). Sama nigdy nie musiałam wyrażać (czy podpisywać ) zgody na szczepienia, raczej nie jest to praktykowane. Raczej sytuacja odwrotna ( odmowa szczepienia dziecka ) wymagałaby podpisu rodziców że decyzję taką podjeli świadomie.Szczepienia jako takie są w Kanadzie nieobowiązkowe ( "obowiązek", czyli zmuszanie do szczepień byłoby pogwałceniem praw konstytucyjnych ), natomiast trzy prowincje Kanady ( Ontario, gdzie ja mieszkam, oraz Nowy Brunszwik i Manitoba ) wymagają ( na podstawie prowincjonalnych ustaw o ochronie zdrowia ) przedstawienia karty szczepień przy przyjęciu dziecka do szkoły ( również przedszkola które np. operuje na terenie szkoły jak przypuszczam, ponieważ tak było z moją córką; może inne licencjonowane przedszkola czy żłobki również mają prawozażądać okazania takiej karty, ale tego nie jestem pewna ) W tym momencie rodzice podpisują oświadczenie o świadomej rezygnacji ze szczepień ale nie mam pojęcia co się dzieje dalej. Na pewno nie można zmusić do szczepienia dziecka, ale czy można odmówić przyjęcia do szkoły ? Tego nie jestem pewna.W sumie dobrze że się zapytałaś, bo do tej pory byłam przekonana że okazanie karty szczepień obowiązuje w całej Kanadzie, a tu się okazuje że tak wcale nie jest. Pozdrowienia,Agnieszka
      • Gość: AniaSK Re: NIE ZASZCZEPIŁAM !!!!!! IP: *.* 24.05.02, 10:25
        Agnieszko, tak z ciekawości, czy mogłabyś podać jak wygląda kalendarz szczepień w Kanadzie? Kiedy się szczepi i przeciwko czemu?Dzięki, Ania
        • Gość: AgnieszkaP. Re: NIE ZASZCZEPIŁAM !!!!!! IP: *.* 24.05.02, 14:04
          Cześć Aniu,oczywiście, nie ma sprawy, oto kalendarz szczepień2, 4 i 6 miesiąc życia - błonica,krztusiec,tężec,polio,Hib12 miesięcy - różyczka,świnka,odra (MMR)18 miesięcy - błonica,krztusiec,tężec,polio,Hibpomiędzy 4 a 6 rokiem życia - błonica,krztusiec,tężec,poliopomiędzy 14 a 16 rokiem życia- błonica,tężec,polioPozdrowienia,Agnieszka :hello:
    • Gość: NataliaM Re: NIE ZASZCZEPIŁAM !!!!!! IP: *.* 23.05.02, 22:33
      Podobnie jak Reszka twierdze,ze dobrze iz pojawil sie watek tak szczepienia pezedstawiajacy,choc bardzo mi przykro ,ze w takich okolicznosciach...Ale tak to juz jest,ze czlowiek uczy sie na bledach.My matki jestesmy w trudnej sytuacji,dokonujac wyborow czasem miedzy dwoma skrajnymi opcjiami.Ku mojemu pocieszeniu,zaszepienie dziecka jednak ma sens.NAtalia
      • Gość: Stefania Re: NIE ZASZCZEPIŁAM !!!!!! LUIVAC IP: *.* 24.05.02, 07:52
        Jeszcze kilka słów z moich przykrych doświadczeń.W pierwszych dniach stan mojej córki był bardzo ciężki i mogła tego nie przeżyć.Mam jeszcze syna, który ma 7 lat, więc lekarze sugerowali, że ponieważ miał kontakt z bakterią, więc należy mu podać antybiotyk. Ale po konsultacjach i szukaniu w literaturze okazało się, że owszem dzieciom, które miały kontakt z bakerią HiB w ciągu 48 godzin należy podać antybiotyk. Dotyczy to dzieci do lat 5.Mój syn dostał LUIVAC - szczepionka na różne bakterie, między innymi HiB. Są to tabletki numerowane. Musi jeszcze dostać jedną taką serię.Stefania (mama Kasi i Marcina).
        • Gość: horac Re: NIE ZASZCZEPIŁAM !!!!!! LUIVAC IP: *.* 24.05.02, 13:05
          Dziewczyny,Aleście mnie wystraszyły.Mój synek wczoraj dostał gorączki (wieczorem do 38,6), rozwolnienie, wymioty. Niedawno był już rotawirus, więc podejrzewałam zatrucie (jadł truskawki, serki z supermarketu - może ostro pryskane, może serki z przebitą datą, może, może...)A jak się ojawia infekcja HIB? To jest bakteria, wirus czy co?Proszę, napiszcie szybko, bo się naprawdę zaczęłam denerwować. Może szybko z nim do lekarza?Matylda (Agnieszka)
          • Gość: MarzenaB Re: NIE ZASZCZEPIŁAM !!!!!! LUIVAC IP: *.* 24.05.02, 15:25
            Tylko spokojnie!!! To naprawdę może być kwestia diety, albo wirusa. Co do Twojego pytania wiem, że chorobę tę mogą wywoływać zarówno bakterie jak i wirusy, no i oczywiście jest odkleszczowe zapalenie. Mój synek akurat zachorował na bakteryjną odmianę (niestety groźniejszą - skąd u 3 miesięcznego dziecka, karmionego wówczas tylko piersią i wychowywanego w czystych domowych warunkach znalazła się bakteria, niestety nigdy się nie dowiedziałam!!!). Tak jak pisałam, zaczęło się od bardzo wysokiej gorączki 39-40 C, potem przyszły drgawki, wymioty, brak apetytu (odwodnienie), piskliwy płacz, mimowolne reakcje ciałka na głośniejsze odgłosy (np. zamknięcie drzwi). Niestety, u mojego synka jeszcze trzeciego dnia od wystąpienia gorączki żaden z lekarzy (a było ich trzech) nie stwierdził podobno charakterystycznych objawów takich jak wypukłe ciemiączko, sztywność karku i jakiś charakterystyczny przykurcz nóżek. Lekarz w szpitalu, który pobrał płyn mózgowo-rdzeniowy pocieszał nas początkowo, że to tylko tak na wszelki wypadek, a płyn wygląda OK. Niestety, wyniki laboratoryjne płynu już nie były takie OK. Ach, drogie mamy, bądźcie czujne, ale jednak nie ma co wpadać w panikę - przecież nie każda wysoka temperatura to musi być akurat TO! Pozdrawiam i życzę Waszym maluchom zdrówka,MarzenaB
    • Gość: Edyta-C. Re: NIE ZASZCZEPIŁAM !!!!!! IP: *.* 24.05.02, 14:48
      CZeść.Chciałabym się dowiedzieć czy dzieci 2,3 letnie można zaszczepić i czy są tu mamy takich dzieci które były w tym wieku szczepione.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka