Dodaj do ulubionych

Zgrzyta zębami!

IP: *.* 31.05.02, 14:15
Cześć wszystkim mamom!Moje 4 letnie dziecko zgrzyta w nocy zębami. Pytałam lekarza o możliwość badania kału w kierunku robaków. Nie chciał mi dać poniewż stwierdził że wykrywalność robaków w kale wynosi jedynie 3% i wynik negatywny o niczym nie przesądza. Zalecił dietę i obserwację. Po 2 tygodniach chce jej dać leki na odrobaczenie jeśli objawy mimo diety nie ustąpią. Wydaje mi się to dziwne bo przecież robale są różne a jeśli to nie robaki?(słyszałam że zgrzytają zębami też dzieci bardzo emocjonalne). Na pewno nie są to owsiki!!Czy te leki na odrobaczenie są takie obojętne dla zdrowia? Proszę o radę doświadczone mamy które miały problemy z robakami,jak sobie poradziły jakie objawy miały maluchy, jak znoszą te leki? Czy to w ogóle mogą nie być robaki mimo że zgrzyta ząbkami?Będę wdzięczna za każdy post.PozdrawiamIza
Obserwuj wątek
    • Gość: flaska Re: Zgrzyta zębami! IP: *.* 01.06.02, 00:19
      stoję przed tym samym problemem . mój roczny Kuba od kilku dni zgrzyta zębami tylko w nocy ( starsza jak była mała to lubiła sobie w dzień tak pozgrzytać - chyba ja to bawiło ).dwa tygodnie temu skończyłam robić mu kał na pasożyty i wymaz zupełnie z innej okazji ( do alergologa)i nic w nim nie było .robiłam jak trzeba w odstępach 3 -dniowych , ale wiem , że trzeba robić 8-10 razy żeby badanie miało sens. spotkałam się też z tym , że robale było widać gołym okiem , a w badaniu nic nie wyszło .parę lat temu pediatra przepisywała moim podopiecznym leki na "odrobaczanie" , kiedy w morfologii w rozmazie ilość "kwasochłonnych " była 5 lub więcej , ale może to też świadczyc o alergii.ostatnio słyszałam , że to też niekoniecznie musi być prawda...kiedyś pytałam , którejś pediatry o leki na robaki i twierdziła ,że nie wchłaniają się z przewody pokarmowego , więc szkodliwość jest żadna. tylko dlaczego nie można ich stosowac w ciąży ? moze tak na wyrost napisali....ja będę u pediatry w poniedziałek i mam zamiar wziąść jakieś pyrantelum , zresztą zobaczę co mi powie...ewa
      • Gość: XXL Re: Zgrzyta zębami! IP: *.* 01.06.02, 21:45
        Hej! Moi chłopcy jak zaczęli zgrzytać zębami w nocy to od razu wiedziałam, że coś jest nie tak. Mieli lamblie. To podobno nie jest dobrym wskaźnikiem , a jednak.........Nie mogę się tego pozbyć od półtora roku. Musisz zrobić badanie metodą EIA. Pozdrawiam i życzę żeby to nie było to.
        • Gość: flaska Re: Zgrzyta zębami! IP: *.* 03.06.02, 12:12
          mija możesz coś więcej o tym badaniu ? ewa
    • Gość: stefan Re: Zgrzyta zębami! IP: *.* 03.06.02, 07:46
      Moje drogie mamy, leki na odrobaczanie na pewno nie są obojętne dla zdrowia, a wręcz przeciwnie z tego co wiem są bardzo toksyczne.Wiem o tym bo mój synek również miał lamblie i nasz lekarz mówił o tym.Na pewno nie wolno dawać leków bez stwierdzenia jakie to robaki, bo na różne robaki są różne lekarstwa.Lekarz powinien dać skierowanie na takie badanie, ale może nie dać bo szkoda mu pieniędzy.Radzę ci abyś zrobiłą je za swoje pieniążki,ja tak zrobiłam a potem zmieniłam lekarza rodzinnego.Dziewczyny pamiętajcie że macie prawo do takiej zmiany!!!!!Ja zmieniała już dwa razy, pierwszy raz po tym jak pani doktor trzy razy na różne choroby zapisywała ten sam anyubiotyk(jak się potem okazało niepotrzebnie)Pozdrowienia.
      • Gość: flaska Re: Zgrzyta zębami! IP: *.* 03.06.02, 12:05
        pragnę wyjaśnić ,że chodziło o PYRANTELUM lub podobne leki ( jako mało szkodliwe ) - wchłania się w minimalnej ilości, działa głównie w przewodzie pokarmowym i w postaci niezmienionej jest tą drogą wydalana większa częśc dawki . działa nie na wszystkie robale rzecz jasna .Mały badanie kału na pasożyty miał robione w zeszłym miesiącu , bo jest wymagane do alergologa . nic w nim nie wyszło . właśnie wróciłam od pediatry pytała się czy chcę kolejne , ale ja nie będę czekać kolejny tydzień ( badanie trzeba robić w odstępach)a efekt może być taki , że znów nic nie wyjdzie i nadal nie będę wiedzieć czy ma te robale czy nie( spotkałam się z tym w pracy ,że robale ( nie wiem które -może glisty ?) , ruszające się w stolcu widziało trzy osoby , a w badaniu nie wyszły ).więc wzięłam pyrantelum i jutro je podam . natomiast lamblie to pierwotniaki i leczy się je chyba chemioterapeutykami a te już takie obojętne nie są .badanie kału w kierunku lamblii jest odpłatne .jeśli pyrantelum nie pomoże to zrobię w przyszłym tygodniu ,bo przepisowe badanie kału na pasożyty to kicha :(dodam , że dziś w nocy zgrzytał już tak że budził mnie i siebie :(pozdrawiam ewa
        • Gość: XXL Re: Zgrzyta zębami! IP: *.* 03.06.02, 18:13
          Cześć dziewczyny! Piszę o wspomnianym badaniu EIA - podobno jest "nieomylne"- jeśli wynik jest pozytywny to lamblie są. Badałam tą metodą całą rodzinę- wszyscy mieliśmy oprócz męża, z tym, że ja i córka nie miałyśmy objawów a chłopcy owszem. Nigdy za to badanie nie płaciłam, ale wiem , że nie w każdym labolatorium można je wykonać. Pyrantelum na lamblie nie działa. Acha... w EIA bada się kał- jeden raz. Po kuracji metronidazolem trzeba odczekać 6-8 tygodni i badanie powtórzyć. Trwa to w sumie dość długo. Już nie mogę patrzeć na te moje dzieci- takie wynędzniałe. Mają po 5 lat i ważą po niespełna 16 kg, ale apetyt im dopisuje raczej. No i nigdy nie mieli anemi, co przy lambliach jest częste. Morfologię mają niezłą choć w dolnej granicy normy.
        • Gość: XXL Re: Zgrzyta zębami! IP: *.* 03.06.02, 18:34
          Zajrzyjcie na - ZDROWIE- "pomórzcie- znowu lamblie" jakoś tak niechcący dwa wątki się z tego zrobiły......... Pa. Mija
          • Gość: flaska Re: Zgrzyta zębami! IP: *.* 03.06.02, 22:50
            u nas się płaci , ale nie pytałam dokładnie jakie to badanie . teraz już będę wiedzieć o co pytać . jak mam płacić to wolę więcej za to dokładniejsze . dzięki ewa
    • Gość: Isiak Re: Zgrzyta zębami! IP: *.* 05.06.02, 14:47
      No i sprawa się niewiele rozwiązała. Lekarz przepisał Vermox bez wcześniejszych badań, czy to są robaki czy cos innegosad I nie wiem podawać go czy nie? Czy ktoś podawał swojemu dziecku taki lek? Dziś w nocy zgrzytała tak że przy "okazji" pogryzła sobie usta - koszmar!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka