Dodaj do ulubionych

dysplazja???????

IP: *.* 21.06.02, 20:36
Cześć, moja córcia ma 4,5 miesiąca, ostatnio miała robione usg stawów biodrowych, które wykazało "brak jąder kostnienia" -lekarka stwierdziła ,że w tym wieku powinno to już byc (wybaczcie "bełkot", ale nie znam się na tym). Lekarka zaproponowała poduszkę usztywniającą, ponieważ Hanka jest silna i chce siadać. Trochę mnie to przeraziło, bo dzidziuś jest bardzo energiczny i nie wiem jakby to przeżył. Jeśli się na tym znacie, albo macie takie doświadczenia odezwijcie się , proszę. Ewa
Obserwuj wątek
    • Gość: Ania_M. Re: dysplazja??????? IP: *.* 22.06.02, 16:11
      Moja córeczka z powodu dysplazji stawów biodrowych nosiła rozwórkę (szynę Koszli) przez prawie 4 miesiące. Kiedy miała 5.5 miesiąca kontrolne USG wykazało prawidłowo ukształtowane stawy oraz słabe uwapnienie główek kości udowych (brak jąder kostnienia). Ortopeda zaleciła, by przy najbliższej okazji poinformować o tym fakcie pediatrę, który powinien zwiększyć dawkowanie witaminy D3. Nic nie wspominała o żadnej poduszce usztywniającej, choć Marysia już rwie się do siadania. Zaleciła tylko nieprzyspieszanie pionizacji ciała. Poleciła ponownie zgłosić się na USG za dwa miesiące (czyli pod koniec lipca).Ania M. - mama Marysi (6,5 miesiąca)
    • Gość: pumba Re: dysplazja??????? IP: *.* 22.06.02, 20:50
      Moj synek ma 5 mcy i tez ostatnio robilam mu USG stawow biodrowych. U nas sa widoczne jadra kostnienia ale z tego co mowil lekarz nie mialo to wiele wspolnego z dysplazja. Poprostu swiadczylo o tym, ze synek sie dobrze rozwija. Chmmm, a czy ta lekarka miala wczesniej jakies watpliwosci? Czemu zrobilas to USG? Bo 5 miesiac to pozno na pierwsze USG. Ja zrobilam, bo Krzys ma asymetryczne faldy i jedna nozke slabiej odwodzil. No i wogle ma asymetrie i chodzimy na rehabilitacje. Ale to juz inna sprawa....Pozdrawiam anus
      • Gość: Ania28 Re: Do Pumby IP: *.* 29.06.02, 21:51
        Moja córka również słabo odwodzi jedną nóżkę. Mam do Ciebie kilka pytań w związku z tym. Bardzo proszę o kontakt na priva.Ania
        • Gość: pumba Re: Do Pumby IP: *.* 01.07.02, 13:16
          Ok. Pisz na priva. Postaram sie pomoc :hello: Pozdrawiam anus
    • Gość: oSka Re: dysplazja??????? IP: *.* 24.06.02, 12:16
      Zuzia zaczęła nosić tzw. poduszkę Frejki już w 2 miesiącu życia. Nosiłają przez 3 miesiące. W tym czasie zrobiliśmy 4 badania USG. Na tą wadę stawu biodrowego zwróciła uwagę pediatra w przychodni. Teraz juz wszystko ok z jej stawami.Pozdr.KIKA
    • Gość: Jana Re: dysplazja??????? IP: *.* 25.06.02, 16:56
      To nie jest dysplazja. Misia miała od poczatku nieduże problemy z bioderkami, które skończyły się jak miała 5 miesięcy. Ortopeda wtedy przy okazji sprawdził, czy widać już jądra kostnienia, nie było "jeszcze" ich widać - co nas oczywiście zaniepokoiło. Ale ortopeda wyjaśnił, ze to nic złego, tylko zeby przyjść jeszcze raz sprawdzić jak Misia zacznie sama! stawać na nóżki. W wieku ok. 9 miesiecy zaczeła stawać, i na USG było już widac te jądra kostnienia. Witaminy d3 dostawała cały czas 2 krople.Pozdrawiam Jana

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka