Dodaj do ulubionych

stulejka- czy konieczny zabieg?

IP: *.* 08.08.02, 18:55
Witajcie doświadczeni rodzice.Właśnie dostałam skierowanie do chirurga na usunięcie stulejki. Taka ze mnie przemądrzała mama ale tak naprawdę to nie wiem jak to wykonują, czy są jakieś alternatywne metody ( skalpel, może laser? ) Mój syn ma 6 lat i po komentarzu pani doktor już jest bardzo zaniepokojony ,a co będzie dalej. Wiem że na forum ten temat już się pojawił ale nie potrafię go odszukać. pomóżcie rozwiać niepokój. aga
Obserwuj wątek
    • Gość: agniesia1 Re: stulejka- czy konieczny zabieg? IP: *.* 08.08.02, 20:51
      stulejkę trzeba zlikwidować żeby mały w przyszłości nie miał problemów z siusiakiem.Jest to krótki zabieg trwa ok 30 min. i wykonuje się go na bloku operacyjnym dlatego ,żę tak małe dzieci trzeba "uśpić" do tego zabiegu. wszystko bedzie potem dobrze .parę szwów i po bólu.Głowa do góry Pozdrawiam
      • avital Re: stulejka- czy konieczny zabieg? 12.05.03, 15:29
        Gość edziecko: agniesia1 napisał:

> stulejkę trzeba zlikwidować żeby mały w przyszłości nie miał problemów z
        siusia
        > kiem.Jest to krótki zabieg trwa ok 30 min. i wykonuje się go na bloku
        operacyjn
        > ym dlatego ,żę tak małe dzieci trzeba "uśpić" do tego zabiegu. wszystko
        bedzie
        > potem dobrze .parę szwów i po bólu.Głowa do góry Pozdrawiam

Cześć Agniesiu!
        Czy Twój synek musiał zostać w szpitalu i czy miał założony cewnik? ja
        chciałabym uniknąć pobytu w szpitalu bo mój Kubuś ma tylko 13 miesięcy i
        jeszcze go karmię w nocy a w Szczecinie nie ma możliwości hospitalizowania
        matki z dzieckiem na chirurgii. W ogóle napisz jak przeżyliście narkozę itp.
        Pozdrawiam,
    • Gość: gemma Re: stulejka- czy konieczny zabieg? IP: *.* 08.08.02, 22:52
      Wege, Chciałam Ci tu podać linki do wątków na temat stulejki, ale byłoby tego za dużo, dlatego lepiej sama poszukaj. Zaraz pod nazwą forum masz ciąg słów, na które można klikać. Jest m.in. i "Szukaj". Kliknij tam, pojawi się tabelka. Wpisz do niej słowo "stulejka" - zobaczysz całe mnóstwo postów na ten temat. POzdrawiam :hello:gemma
    • Gość: katarzynamaria Re: stulejka- czy konieczny zabieg? IP: *.* 10.08.02, 21:43
      Skad jestes? Bo jesli z Warszawy, moge dac namiar na WSPANIALEGO!!!! chirurga-urologa, dzieki ktoremu, moj 4,5 letni synek ze stulejka uniknal zabiegu!!!!Odezwij sie!!Pozdrawiam,Kasia
      • Gość: Małgosia24 Re: stulejka- czy konieczny zabieg?do magdy IP: *.* 28.03.03, 14:52
        a skad jestes i jak przebiegał zabieg?mój mały ma miec zabeig w czwartek,ja sie nie chce zgodzic na obrzezanie wiec synek maa miec jedynie naciecie,ale lekarz powiedzial ze istnieje ryzyko ze za dwa lata problem wróci bo siusiak bedzie rósł a blizna nie tak szybko znów moze sie przykleic i byc problem,prosze cie o odpowiedz czy twój synek mial tez naciecie czy byl calkiem obrzezany,czy ma blizny,i jak przebiegał zabieg i czy nie ma powiklan?
      • anewtamm Re: stulejka- czy konieczny zabieg? 27.06.03, 12:12
        Kasiu,

Jój roczny synek ma dość dużą stuljkę i jestem z warszawy. Czy możesz mi podać
        namiary na tego dobrego lekarza.
      • mamazuczka Re: stulejka- czy konieczny zabieg? 07.07.03, 16:31
        czy mogłabyś dać mi namiary na tego urologa? napisz proszę na priva:
        mamazuczka@gazeta.pl
        z góry dziękuję (też jestem z Warszawy)
      • malpig Re: stulejka- czy konieczny zabieg? 25.07.03, 09:47
        Cześć,
        Właśnie wczoraj z ust urologa usłyszelismy wyrok :stulejka.
        Lekarz przepisał maść Oxycort, Termentiol i żel przeciwbólowy. Kazał "cwiczyć"
        z małym i robić nasiadówki w rumianku. Następna wizyta pod koniec sierpnia,
        jesli nie będzie poprawy jak sam powiedział "użyję przemocy"
        Prosze Cię o namiar do lekarza o którym wspomniałaś. Będę wdzięczna
        mal
      • syladas Re: stulejka- czy konieczny zabieg? 04.05.16, 16:12
        HEJ KASIU TEŻ CHCEMY UNIKNAC OPERACJI . CZY MOGŁABYM PROSIĆ O NAMIARY LEKARZA KTÓRY WAM W WARSZAWIE POMÓGŁ?? bajkolandia.czyzowice@gmail.com z góry dziękuję
      • malina0 Re: stulejka- czy konieczny zabieg? 17.07.16, 20:41
        Witam,
        byłabym zainteresowana namiarem na tego lekarza...
    • Gość: biba Re: stulejka- czy konieczny zabieg?-JAK ROZOZNAC??? IP: *.* 12.08.02, 07:36
      Moj synek ma nie cale 2 latka. Zauwazylismy z mezem ze podczas siusiania jego siurek robi sie okropnie gruby. Czy to symptom stulejki???!!
      • gosia.mama.wojtusia do biby 12.05.03, 15:33
        włąsnie peczniejacy siusiak w trakcie siusiania to podstawowy objaw
        stulejki,koniecznie zgłos sie do lekarza!!
        • avital Re: do Gosi 12.05.03, 15:55
          Gosiu, czy masz jakieś doświadczenia związane ze stulejką? Jeśli tak to proszę
          odpowiedz na mój dzisiejszy wcześniejszy list. Dzięki!
        • w.ada Re: stulejka... 26.06.03, 22:46
          dziewczyny, proszę powiedzcie mi, czy u dziecka poniżej 2 lat mówi się w ogóle
          o stulejce i przeprowadza jakieś związane z tym zabiegi???
          Moja pediatra stwierdziła, że mały ma stulejkę i należy udać się do chirurga,
          który ponoć ma przeprowadzić zbaieg w znieczuleniu miejscowym... Prawdę mówiąc,
          trochę się tego obawiam, no i ostatnio nie bardzo ufam mojej pediatrze, ale to
          już inny temat.
          pozdrawiam
          Ada
    • Gość: mszb Re: stulejka- czy konieczny zabieg? IP: *.* 12.08.02, 13:14
      Mój synuś miał operowaną stulejkę, gdy miał 5 lat. Są chirurdzy, którzy do takiego zabiegu nie uznają znieczulenia ogólnego, tylko miejscowe - od takich magików uciekajcie. Narkoza jest podana na bardzo krótko i właściwie potem za bardzo nie boli (wystarczy Panadol czy coś podobnego). Najgorzej jest przy pierwszym sikaniu po zabiegu, bo szczypie. Najgorsze dla nas było to, że zaraz na drugi, czy trzeci dzień po zabiegu trzeba odciągać napletek, żeby się nie zrosło, gdzie nie trzeba. Ja oczywiście spanikowałam, bo mały się darł ze strachu, a ja myślałam, że szwy popękają, więc poszliśmy do tego samego chirurga, który operował, żeby pokazał, jak i co. Potem było już z górki. Gdy się wszystko zagoiło, to dopiero zabaczyliśmy, że ta operacja miała sens. Dzieciak może sam się umyć, nie ma żadnych zakażeń.
    • fikol2 Re: stulejka- czy konieczny zabieg? 20.06.03, 15:37
      Mam ogromną prośbę, szczególnie do Katarzynymarii, podajcie mi jakieś namiary
      na, w miarę bezoperacyjne, załatwienie takiej sprawy w Warszawie.
      Dziękuję, oczekując z wdzięcznością Waszych informacji.
      PZDR
      Fikol2
    • karatina Re: stulejka- czy konieczny zabieg? 27.06.03, 10:50
      W zeszłym roku mój pięcioletni synek dostał skierowanie na zabieg.
      Dowiedziałam się, że można go wykonać w prywatnym centrum w Bydgoszczy. Zabieg
      tam refundowała kasa chorych. Pomyślałam, że może synek będzie miał lepszą
      opiekę. Centrum miało raczej dobrą opinię. 13 września w piątek pojechałam tam,
      narazie sama, zorientować się. Po drodze zastanawiałam się czy dobrze zrobiłam
      wychodząc z domu, 13-piątek, nie jestem przesądna, ale...
      Gdy tam dojechałam, przed kliniką było sporo ludzi, jakieś takie dziwne
      poruszenie, jakaś kobieta straszliwie płakała, po chwili przyjechał karawan.
      Uciekłam stamtąd. Potem dowiedziałam się, że trzyletni chłopiec miał robiony
      prosty zabieg chirurgiczny, podobny do usuwania stulejki. Nie wybudził się z
      narkozy. Do dziś nie wiadomo co było przyczyną. Strasznie to przeżyłam.
      Musiałam ochłonąć. Problem jednak pozostał, mój synek nadal miał stulejkę.
      Na szczęści trafiłam do znakomitej lekarki Pani Profesor Czerwionki-
      Szaflarskiej, ta z kolei poleciła panią chirurg Stachowiak-Nowicką. Dwa
      tygodnie temu poszłam do niej. Zaleciła smarowanie siusiaka maścią Dicortinef
      (taką jak do oczu),która miała rozlużźnić tkanki. Po tygodniu posmarowaliśmy
      dość grubą warstwą kremu Emla i pojechaliśmy do pani doktor i ... ściągnęła mu
      napletek. Jeszcze smarujemy maścią, ale jest już prawie dobrze. Obyło się bez
      zabiegu, bez obciążającego znieczulenia, bez nerwów itd. Jeśli wasz chirurg
      zleca zabieg bez próby zrobienia tego bez "noża"- idźcie do innego!
      • kia24 Re: stulejka- czy konieczny zabieg? 09.07.03, 15:59
        Mój synek też miał stulejkę ze wskazaniami na zabieg. Ja od razu nie godziłam
        się na ostre załatwienie sprawy. U urologa poprosiłam o jakiś krem, przepisano
        nam Polcortolon, smarujemy czwarty miesiąć ale napletek wyrażnie się rozluźnił
        i już prawie cały odkleił od siusiaczka. Polecam to rozwiązanie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka