Dodaj do ulubionych

astma oskszelowa pomocy

04.12.06, 20:38
mój syn ma stwierdzon a astme oskszelową ma3 lata dostaje leki wziewne jednak
kaszel nie ustępuje podaje równiesz czarny bez tzn sok jeżdziłam też do
jaskini solnej nic nie pomaga może ktoś podzieli się ze mną swoimi
doświadczeniami z tą chorobą prosze o pomoc pilne
Obserwuj wątek
    • mamakasia40 Re: astma oskszelowa pomocy 04.12.06, 20:52
      pszepraszam oczywiście astma oskrzelowa
    • alin9 Re: astma oskszelowa pomocy 04.12.06, 22:02
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=20341
      • adiimarcel Re: astma oskszelowa pomocy 05.12.06, 09:13
        Nam bardzo pomogły tabletki Singulair4. Synek też dostawał leki wziewne ale nie mogliśmy sie pozbyć strasznego, suchego i duszącego kaszlu. Dopiero ten lek pomógł. Synek (obecnie 3 latka) również ma zdiagnozowaną astmę, na stałe przyjmuje Pulmicort, Berodual w razie duszności i Singulair4.
        Ja teraz próbuję homeopatii (oczywiście pod kontrolą lekarza i nie odstawiając na razie leków które przyjmuje).
        • ennkaa Re: astma oskszelowa pomocy 05.12.06, 09:49
          Też słyszałam dużo dobrego o tym leku. Moja córcia jechała na pulmicorcie i
          berodualu w razie pogorszenia. Teraz jedzie na kulkach z glukozywink.
          Nie namawiam, nie zachwalam, ale może warto się przejść do homeopaty...dla
          spróbowania. U nas teraz pulmicort czeka w szafce...w razie czego.
          • iljana Re: astma oskszelowa pomocy 05.12.06, 22:23
            My tez na tej glukozie lecimy smile
    • lucy.sol Re: astma oskszelowa pomocy 05.12.06, 11:11
      a robisz inhalacje???? u nas to podstawa gdy zaczyna sie kaszel,
      berodual+pulmicort
      • attarrax Re: astma oskszelowa pomocy 05.12.06, 12:02
        Polecam świetny artykuł doskonałego pediatry. Strasznie długi, ale pokazuje ile
        twarzy może mieć ta choroba. Czasami coś przegapimy, a okazuje się potem, że to
        był właściwy klucz.
        Poczytaj.
        www.naturalnamedycyna.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=122&Itemid=59
    • olamad Re: astma oskszelowa pomocy 05.12.06, 22:41
      A nam pomogło Alveo.
      Zaraz ktos na mnie naskoczy, ze guarana, ze naciągactwo itd., ale taka jest
      prawda: moja córka zdrowieje. W tej chwili bierze tylko Flixotide (steryd),
      wszystkie inne leki mogłyśmy odstawic - co rok temu o tej porze było nie do
      pomyslenia.
      P.S. Moja córka ma stwierdzona alergie na kurz (i parę innych rzeczy) oraz
      astmę.
      • lena691 Re: astma oskszelowa pomocy 10.12.06, 22:27
        A mogłabys napisać ile już pijecie to alveo? My juz miesiąc i musze stwierdzić,
        że chyba pomaga bo mi pierwszy raz przeziębienie minęło i nie rozwinęło się w
        choróbsko. A tak co miesiąc synek był chory. A teraz stwierdzono u niego astmę.
        Podobno to alveo pomaga.
        • olamad Re: astma oskszelowa pomocy 10.12.06, 23:13
          Ula pije Alveo od początku października.
          • lusia8 Re: astma oskszelowa pomocy 11.12.06, 17:37
            Co to jest Alveo. czy to się kupuje bez recepty?
            • lena691 Re: astma oskszelowa pomocy 12.12.06, 10:57
              Alveo to preparat wzmacniający, ziołowo-owocowy. Dużo osób sobie go chwali bo
              naturalny a pomaga na wiele doloegliwości. Lekarka poleciła mojej mamie no i
              pije go mój syn, siostra i dziadek. Nie wiem czy w aptece mozna kupić napewno u
              przedstawiciela i w internecie. Mojej siostrze wygoiła się alergiczna, boląca
              wysypka a u nas pierwszy raz obyło sie bez antybiotyku u synka.

pozdrawiam
    • chwilka9 Re: astma oskszelowa pomocy 11.12.06, 18:29
      a na jakiej podstawie stwierdzono astmę? podobno świadczy o tym spirometria ale
      przy tak małym dziecku pewnie nie robiliście tego badania?
      • gosc132 Re: astma oskszelowa pomocy 12.12.06, 12:13
        no wlasnie gdzie granica miedzy alergiai astma?
        olamed poiszesz ze dajesz tylko flixotide, jakie dawki( 50, 125 ) i czy z
        jakims lekiem typu claritine?zyrtec?
        pozdr
        A
        • lena691 Re: astma oskszelowa pomocy 12.12.06, 12:45
          no własnie sama się na tym zastanawiałam bo u nas okazało się że jest alergia i
          astma. Moja siostra też tak ma, a np. mama ma tylko alergię na kurz. I wszyscy
          kaszlą z tym, że każda choroba nasila objawy astmy a moja mam tylko kaszle jak
          np. sprząta kurz.
          • jasieczek.z Re: astma oskszelowa pomocy 12.12.06, 13:06
            Wiesz ja miałam pdobny problem i z duszą na ramieniu po namowie przez jednego
            starego lekarza po prostu odstawiłam te wziewy, obniżyłam temp. w domu w dzień
            21, w nocy 19 stopni, nawilżenie i moje dziecko na drugi dzień przestało
            kaszleć. Jak chcesz ryzykować to spróbuj. Jak na razie a minęło 2 miesiące
            nawrotu nie ma ( odpukać )Lekarz ten powiedział mi że te leki wysuszają śluzówkę
            i dziecko kaszle bo to naturalne. Nie wiem co myśleć i nawet się boję myśleć że
            mogłam zaszkodzić ale na razie cisza.
            • lena691 Re: astma oskszelowa pomocy 12.12.06, 13:11
              Wiesz masz rację, ja też obniżam temp. głównie w nocy i kupiłam nawilżacz. I
              pięknie mi śpi. Jak tylko przestał tak często kaszleć to odstawiłam sterydy i
              jest ok.
              • jasieczek.z Re: astma oskszelowa pomocy 12.12.06, 13:29
                No widzisz smile)))))))))) Myślałam że to tylko jak mam takie doświadczenia, ale
                dzięki Tobie myślę że ten stary lekarz miał rację. Mam też nadzieję że jak po
                odstawieniu jest poprawa to może to nie astma tylko błędna diagnoza. Właśnie
                jesteśmy w trakcie badań. tzn. całą rodziną robiliśmy wymazy z gardła, nosa, kał
                na posiew i badania na lamblie i pasożyty. Zrobiliśmy też małemu badania na
                alergię z krwi i wyszło IEG 7, wziewne 0, pokarmowe 0, no i eozofile mamy
                malutkie. Mam cichą nadzieję że to nie alergia tylko normalnie wirusowe. A co Ty
                myślisz na ten temat? Przecież nie wszystko jest alergią. Jak ja byłam dzieckiem
                to normalnie się leczyło dzieci i nikt nie mówił że alergia a dziecko miało
                prawo chorować na zapalenie oskrzeli i z niego wychodziło bez wziewów i nawrotów.
                • lena691 Re: astma oskszelowa pomocy 12.12.06, 13:37
                  Patrze na te wyniki i on ma IgE 186 IU/ml wiesz co to może znaczyć, bo lekarka
                  wytłumaczyła mi ogólnie wszytskie wyniki. Ale wziewne mamy wysokie natomis\ast
                  pokarmowych wogóle. No kiedys tak nie było, żeby co drugie dziecko miało astme.
                  Ostatnio 2 dzieci od znajomych mialo zapalenie płuc to odrazu stwierdzili im
                  astme. A mały miał wymazy,testy, oscylacje,laryngologa i badnie
                  bakteriologiczne.
                  • jasieczek.z Re: astma oskszelowa pomocy 12.12.06, 13:41
                    Wynik IGE dość wysoki właściwy to chyba 70 ale taki wynik może dać też pasożyt.
                    A w tych badaniach coś wyszło ?
            • gagula97 Re: astma oskszelowa pomocy 12.12.06, 13:31
              A powiedzcie mi proszę jak astma została zdiagnozowana?
              Mam 15 miesiecznego synka. W zasadzie do ukończenia roku nie chorował. Raz
              tylko, jak miał niecałe 5 m-cy miał bardzo silne zapalenie oskrzeli, które
              pojawiło się w zasadzie z dnia na dzień i trafiliśmy do szpitala. Okazało się,
              że ma uczulenie na białko (w zasadzie miał tylko jedną mała plamkę na policzku
              i nic poza tym)i to własnie to uczulenie miało spowodowac tak silny atak. Od
              tamtego czasu jest na Bebilonie pepti i nie dostaje nic co zawiera białko.
              Od ok. 2 m-cy walczymy z dziwnym kaszlem pojawiającym się nagle, czasem ma
              katar ale to rzadziej. Byliśmy już u alergologa - zrobiliśmy testy z krwi (tzw.
              panel pediatryczny i alergeny na kurz, roztocza, pleśnie)- nie wskazały żadnego
              uczulenia (a na białko nadal reaguje plamami!). Często drapie się po główce - a
              nic na niej nie ma. Alergolog powiedziała mi, że często testy z krwi nic nie
              wykazują a uczulenie i tak jest. Ponoć potrafi być tak, że dziś wyjdzie pozytyw
              a za kilka dni negatyw z testu - słyszałyście o tym?
              Synek dostaje 2xdziennie Ketotifen i ma robione inhalacje z pulmicortu, a w
              razie ataku duszności lub kaszlu dostaje berodual.
              Ta duszność lub kaszel pojawia się np. po spacerze na dworze - ostatnio tak
              zaczęło mu "furczeć" w piersiach, że myślałam że się dusi! Kiedyś miał duszność
              po kontakcie z psem (byliśmy u znajomych co mają pieska) i zrobiły mu się
              czerwone policzki. Czasem duszność pojawia się w zasadzie bez żadnych przyczyn -
              po prostu słyszę że synek tak ciężko oddycha. Nieraz wystarczy dosłownie jedna
              inhalacja z berodualu i dusznośc ustępuje. Pulmicort ma dostawać codziennie,
              ale boję się trochę nadmiaru tego leku - czy tez robicie codziennie inhalacje?
              czy tylko w razie jakiś reakcji?
              Czytając rózne historie i reakcje dzieci opisane tu na forum wydaje mi się, że
              to astma. Rozmawiałam z pediatrą - powiedziała, że to może być astma, ale na
              razie trudno to stwierdzić. Alergolog powiedziała mi np., że jak ma niski wynik
              Ige (a ma w normie) to świadczy o tym, że to nie będzie astma tylko raczej
              uczulenie.
              Czy może ktoś rozszyfrować tę chorobę? Czy mam rację i jest to poczatek astmy?
              Z góry dzięki za pomoc
              pozdrawiam
              aga
              • jasieczek.z Re: astma oskszelowa pomocy 12.12.06, 13:39
                Ja też mam nadzieję że ani w Twoim przypadku ani w moim to nie będzie astma.
                Jednak Ty opisujesz trochę groźniejsze objawy niż wystąpiły u nas. Ale przejżyj
                to co piszą o astmie i badaniach na pasożyty na forum ALERGIE. Zbadaj pasożyty
                to nie jest specjalnie duży koszt a może okazać się że macie " obcych " a
                podobno dają takie same objawy jak astma. Szukaj przyczyny w badaniach. Może się
                uda i nie trać nadziei. Przeczytaj posty Sigvaris bardzo polecam. Daje
                szczegółowe wskazówki i nadzieję że nie wszystko nazwane alergią nią jest.
                • lena691 Re: astma oskszelowa pomocy 12.12.06, 13:41
                  dzieki przynajmniej piszesz coś budującego i przydatnego.

pozdrawiam
              • monika9920 Re: astma oskszelowa pomocy 12.12.06, 13:39
                tu sa dwa ciekawe artykuły o astmie - mi sporo one wyjasnily

zsp1.wagrowiec.pl/pliki/publikacje/mstrzelecka/astma.doc
                www.apsik.pl/pages/dzieci/astma.php
                Astma ma rózne podłoże, niekoniecznie alergiczne

M
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka