Dodaj do ulubionych

Przyczyna drętwiejących nóżek

07.12.06, 15:56
Moja 3 letnia córcia często skarży się, że nózka zdrętwiała. Dzieje się tak ,
gdy za długo siedzi lub znajduje się w jednej pozycji. Ostatnio jednak dzieje
sie tak coraz częściej i zaczynam sie denerwowac. Mała przyjmowała ostatnio
wziewy: berodual, budesonit, czy to może mniec wpływ na takie zjawisko?? Miał
ktos taki kłopot???
Obserwuj wątek
    • wiga1968 Re: Przyczyna drętwiejących nóżek 07.12.06, 19:57
      Moja córka tak miała. Powodem była niestety wada - zwężenie aorty zstępującej.
      Nogi były słabiej ukrwione i dlatego szybko drętwiały.
      • mag_kak Re: Przyczyna drętwiejących nóżek 08.12.06, 12:10
        A od kiedy to zaobserwowaliscie?? Czy to drętwienie miało miejsce tylko czasem,
        czy ciągle?? Napisz prosze.
        • wiga1968 Re: Przyczyna drętwiejących nóżek 08.12.06, 19:26
          Zaobserwowaliśmy to od czasu, jak zaczęła sprawnie chodzić. Bardzo lubiła
          siadać na stopach (np. przy stole), ale z takiej pozycji już nie mogła sama
          wstać. Wiedzieliśmy jednak, że córka jest chora na Zespół Turnera, że wadą
          współistnijącą jest zwężenie aorty i stąd słabsze ukrwienie dolnej części
          ciała, więc oprócz rozmasowania zdrętwiałych nóżek nic nie mogliśmy zrobić. Po
          operacji aorty w 3 r. życia te drętwienia całkiem ustąpiły.
          U Twojej córki wcale nie musi być to samo, ale nie zaszkodziłoby popytać
          dobrego lekarza.
          Moja córka (obecnie 14 letnia) urodziła się już z obrzękami stóp. Dwa miesiące
          spędziła w szpitalu i nikt nie domyślił się, na co ona jest chora. Dopiero, gdy
          przeczytałam artykuł o Zespole Turnera, uświadomiłam sobie, że wszystkie objawy
          pasują do mojej córki. Lekarze, gdy pytałam, czy dobrze rozpoznałam chorobę,
          mówili mi, że wmawiam dziecku jakieś choroby. Dopiero w 6 mies. życia moje
          przypuszczenia potwiedził kardiolog. Tak więc, kto pyta, nie błądzi. Szukaj,
          pytaj, żebyś nie przeoczyła czegoś ważnego. Pozdrawiam.
    • 5_monika Re: Przyczyna drętwiejących nóżek 08.12.06, 19:29
      mojemu też wtedy drętwieją, szczególnie w toalecie smile
    • mag_kak Re: Przyczyna drętwiejących nóżek 09.12.06, 17:21
      Ogromne dzieki za info. U nas to się zaczęło parę miesięcy temu,wczesniej nie,
      mała jest zdrowa. Ostatnio rozmawiałam ze znajoma pedoatrą, która powiązała te
      drętwiejące nóżki z obniżeniem poziomu potasu wskutek przyjmowania wziewów.
      Narazie mamy zapalenie oskrzeli, ale póxniej musze to jeszcze dalej
      skonsultowac.
      • wiga1968 Re: Przyczyna drętwiejących nóżek 09.12.06, 18:11
        Często niski poziom magnezu powoduje różne skurcze. Niedawno moja 9 latka
        leżała w szpitalu z powodu bólów w klatce piersiowej. Na szczęście nie była to
        wada serca, ale niski poziom magnezu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka