Dodaj do ulubionych

Diane35 - jeszcze raz

IP: *.* 19.11.02, 12:09
Kochane dziewczyny!Wiem, że wątek tego leku pojawił się już kiedyś, ale nie odpowiedział na moje wątpliwości. Mam więc do Was pytanko:jak długo mozna stosować Diane w przypadku dolegliwości trądzikowych, czy po odstawieniu problem powraca wraz z "normalną" miesiączką? inaczej mówiąc - czy jest to leczenie objawowe czy też daje trwały efekt? Może macie w tym względzie jakieś doświadczenie, będę wdzięczna za każdą wskazówkę. Pozdrawiam cieplutko :)Aga
Obserwuj wątek
    • Gość: Kamela_ww Re: Diane35 - jeszcze raz IP: *.* 20.11.02, 11:45
      cześć Aga.Nie mam wielkich problemów z trądzikiem, ale często jakiś tam mały problem mi wyskoczy na twarzy. Używałam Diane jakiś czas i nie zauważyłam żadnej poprawy. Ale co gorsze, zrobił mi się guz w piersi. Moja ginekolog stwierdziła, że zauważyła u paru swoich pacjentek podobne reakcje po Dianie. Odstawiłam Diane i guz zniknął.PozdrawiamK.
    • Gość: DorotaO. Re: Diane35 - jeszcze raz IP: *.* 23.11.02, 18:22
      Stosowałam Diane przez 10 miesięcy, bo mam okropną cerę. Poprawa nastąpiła dopiero po 5 miesiącach. Niestety, pojawiły się straszne migreny i totalny zanik popędu płciowego. Po odstawieniu leku w krótkim czasie pryszcze wróciły, a także zaczęły mi wypadać włosy. To była burza hormonalna prawie jak po porodzie. Naprawdę nie polecam tego leku.
    • Gość: bridgett Re: Diane35 - jeszcze raz IP: *.* 23.11.02, 20:16
      Cześć,stosowałam Diane 35 przez 9 miesięcy - pomogła mi rewelacyjnie: na skórę, na burzę hormonalną, na bolące niemiłosiernie miesiączki, na płodność (podobno), na zespół napięcia przedmiesiączkowego, trochę też na zbędne owłosienie w różnych niepożądanych miejscach. Jdynym skutkiem ubocznym u mnie była lekka depresja. Po 9 miesiącach mój ginekolog-endokrynolog przerwał kurację Diane ze względu na mogące wystąpić skutki uboczne (p guzy, ostrożnie też z zachodzeniem w ciążę - Diane jest teratogenna). Przerwanie brania Diane nie oznacza jednak przerwania leczenia - dostawałam inne środki o działaniu antykoncepcyjnym o działaniu i zawartości hormonów odpowiednich akurat do moich zburzeń. Po skońxczeniu leczenia trądzik wrócił ale w dużo mniejszym nasileniu. Mój lekarz twierdził, że różnie to bywa. Czasam taka kuracja reguluje organizm, przestawia go na właściwe tory i potem organizm już sam pracuje jak należy. A czasami nie. U mnie sukces jest połowiczny ale i tak jestem zadowolona.
      • Gość: 1506 Re: Diane35 - jeszcze raz IP: *.* 23.11.02, 23:50
        Co to znaczy teratogenna? Stosowałam Dianę kilka lat (po wszystkich innych pigułkach antykoncepc. bardzo źle się czułam), i bardzo ją sobie chwalę. Potem odstawiłam, zaszłam w ciążę, no a teraz karmię więc nie stosuję hormonów. Ale mam zamiar wrócić właśnie do Diany AniaP.s. Wiem że Diana, nie jest środkiem antykoncepcyjnym(jest to jej skutek ubocznysmile),ale tylko ona tak doskonale współgrała z moim organizmem. Cały czas byłam pod kontrolą ginekologa, który nic nie wspominał o ewentualnych skutkach ubocznych....
    • Gość: madzia22 Re: Diane35 - jeszcze raz IP: *.* 25.11.02, 18:16
      Ja stosowałam Dianę przez niepełny rok, a po jej odstawieniu trądzik nie wrócił. Do tego udało mi się przy niej schudnąć kilka kilogramów, co rzadko się zdarza przy talbetkach typowo anytkoncepcyjnychMadzia
    • Gość: lea Re: Diane35 - jeszcze raz IP: *.* 25.11.02, 21:35
      WitamsmileJa parę lat temu stosowałam Diane 35 ze wzgledu na podwyższony testosteron :(Czułam się po tych lekach rewelacyjnie, skóra odżyła jak i włosy, testosteron spadł i zaszłam w ciążę :)Obecnie znowu go stosuję fakt,że dopiero od tygodnia ale mam nadzieję,że będzie okpozdrawiam lea
      • Gość: w Re: Diane35 - czy aby na pewno srodek antykoncepcyjny? IP: *.* 14.01.03, 16:16
        Odgrzebalam tan stary watek, bo ogladalm wczoraj ciekawy reportaz na temat uzywania DIANE35 w USA i Kanadzie.Byla tam mowa, ze DIANE35 nie jest srodkiem antykoncepcyjnym mimo, ze ma takie wlasciwosci, Jest to lek przeznaczony do leczenia "acne" (jest to wyjatkowo paskudna odmiana tradziku) i powinien byc wykorzystywany tylko w tym celu. Ma on rowniez skutki uboczne, min. ryzyko powstania zakrzepow krwi (blood clog - tak to sie chyba tlumaczy) przy zazywaniu tego leku jest 4-ro krotnie wieksze niz przy innych srodkach antykoncepcyjnych. Mimo, ze Ministerstwo Zdrowia w USA i Kanadzie zakazuje uzywania tego leku jako srodka antykoncepcyjnego to jednak jest on przepisywany w tym celu, a pacjentki nie sa dokladnie informowane o jego dzialaniu i skutkach ubocznych.A jak jest w Polsce? Czy lekarz przepisujac Wam ten lek jako srodek antykoncepcyjny poinformowal Was o tym co napisalam pozyzej.Pozdrowienia:hello:
        • Gość: madzia22 Re: Diane35 - czy aby na pewno srodek antykoncepcyjny? IP: *.* 14.01.03, 21:27
          W Polsce Diane nie jest zarejestrowana jako środek anytkoncepcyjny. Hamowanie owulacji jest w polskojęzycznych ulotkach w części "Działanie uboczne".PozdrawiamMadzia
        • Gość: lea Re: Diane35 - czy aby na pewno srodek antykoncepcyjny? IP: *.* 15.01.03, 20:08
          Ja ten lek otrzymałam na obniżenie testosteronu, a że ma również działanie antykoncepcyjne - to mi b. pasuje. Pozatym bardzo dobrze się czuję i miałam wykonane badania hormonalne.pozdrawiam - lea
    • Gość: kasiaz Re: Diane35 - jeszcze raz IP: *.* 15.01.03, 10:35
      Ja bralam Diane przez 2 lata i czulam sie po niej bardzo, bardzo dobrze. Bylam poinformowana o skutkach ubocznychale nie zrobiono mi badan hormonalnych.Teraz po porodzie i zakonczeniu laktacji nie powrocilam do Diane zgodnie z sugestiami lekarza. Biore inne pigulki, ktore oczywiscie moga miec skutki uboczne (jak wszystkie)ale o tym wiem, musialam nawet podpisac kwitek, ze zostalam o tym poinformowana.Kasia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka