Dodaj do ulubionych

Zaczął się moczyć

IP: *.* 25.11.02, 22:54
Zwracam się do Was z następującym pytaniem: otóż mój synek 2 lata 7 m-cy zaczął siusiać w majtki w dzień. Odwykłam od tego tematu, gdyż mały , gdy skończył 2 lata nauczył się załatwiać swoje potrzeby. Nauka korzystania z nocnika poszła mu dosyć sprawnie i od tego czasu nie zdarzało mu się siusiać w majtki, a co więcej budził się czasami w nocy do siusiania. Zaczęło się od tego, że najpierw lekko moczył majtki, a później dopiero wołał . Obecnie jest tak,że muszę go przebierać 2 do 4 razy dziennie. Nawet na pytanie ,czy chce odpowiada,że nie, a za chwilę sika w majtki. Czy powninnam się martwić? Czy jest to objaw jakiejś choroby , czy też w tym wieku wszystko go tak absorbuje,że zapomina lub nie chce mu się korzystać z nocnika. Napiszcie proszę ,jeśli któraś z mam miała podobny problem. Bo jeśli na początku nie wydawało mi się to niepokojace, to teraz już zaczynam się zastanawiać, czy nie pójść z tym do lekarza.Pozdrawiam. Iza
Obserwuj wątek
    • Gość: Dzidzia_niom Re: Zaczął się moczyć IP: *.* 26.11.02, 02:26
      Gdyby się moczył w nocy przez sen to bym chyba mogła pomóc!Ja sie moczyłam nawet do lat liceum!Niby głupia sprawa ale się okazała dość konkretna!Takie objawy siusiania w nocy przez sen powoduje zwyrodnienie kręgosłupa wrodzone częsci szyjnej i lędźwiowej.Nie jest To groźne.Jeżeli ma się w części szyjnej to uciska lekko na jakąś żyłke -nie pamiętam nazwy-co czasem powoduje zawroty głowy!Dlatego nie wpatruje sie w objawy ciązy gdyż zawroty mam częstosmile...A mając w lędźwiach czasem mam drętwienie nogi....Sądzę, że Twój bąbelek Tego nie ma!Nie masz chyba się czym martwić!Kuzynki mały Oskarek ma 2 i pół roku i nadal siusia w majtalki mimo, że umie w nocniczek!Ja niestety mam te dwa zwyronienia!Głupio mi było jak się zsiusiałam na kolonii w liceum !Wrrrr!Gdybym wiedziała, że To po prostu od kręgosłupa to bym się tak nie wstydziłasmileUcałuj bąbelka i popracuj nad nim!Może po prostu mu sie nie chce!smile
      • Gość: Dzidzia_niom Re: Zaczął się moczyć IP: *.* 26.11.02, 02:27
        miało być "jest spowodowane zwyronieniem"a nie "powoduje"
    • Gość: ATAX Re: Zaczął się moczyć IP: *.* 26.11.02, 13:31
      Iza, mój synek jest rówiesnikiem Twojego, ma teraz 2 lata i 8 m-cy i też w wieku 2 lat zaczął korzystać z nocnika. Nie wiem, jak to jest dokłądnie u Ciebie, ale miałam podobny problem. Tyle, że zakładałam synkowi nadal w nocy pampersa. Co prawda budził się w nocy i wołał na nocnik, ale dla własnej wygody zakładałam mu pampersy. Po pewnym czasie przestał wołać w nocy i zaczął sikać do pampersa (przedtem najczęściej budził się z suchym pampersem), a ostatnio zaczął sikać w dzień do majtek, chociaż może nie tak często jak twój. Zaczęło sie od popuszczania, tak jak u was, a potem zaczęło się zdarzać, że się posikał. Przypomniałam sobie, ze kiedyś przy okazji dyskusji o nocniku i wieku odpowiednim do wysadzania, przeczytałam, że jak człowiek przegapi odpowiedni moment do tego, to potem może być trudniej nauczyć tego dziecko. Dlatego postanowiłam wykorzystąc tę myśl i radykalnie ściagnąć małemu pampersa w nocy, podejrzewając, że zaczął sie do niego i do posikiwania w nocy przyzwyczajać, a potem byc moze zapomina się tak samo w dzień. Dwa tygodnie temu przestałam zakładać mu na noc pampersa, informując go, że pampersy się skończyły i teraz trzeba w nocy wołać. Przez pierwsze trzy noce posikał się dwa razy, w dzień raz. Potem się skończyło. Noce są suche i w dzień też woła, a nawet popuszczanie się też ostatnio nie zdarza. Nie wiem, czy to definitywnie załatwiło sprawę, ale póki co mamy spokój. Więc jeśli twój mały ma w nocy pampersa, to może spróbuj też w ten sposób. Ale jeśli w nocy nie sika, tylko w dzień, to nie wiem ..... Pozdrawiam ATA
    • Gość: wiesia Re: Zaczął się moczyć IP: *.* 27.11.02, 10:44
      Iza, właśnie przerabiam to samo co Ty. W jednej tylko sprawie nie jestem pewna czy też dokładnie tak samo. Otóż moje dziecko "wpadki" podczas absrobującej zabawy miewało cały czas. Od kilku dni jednak ilość "wpadek" zdecydowanie wzrosła , w piątek w żłobku zsikał się trzy razy i panie opiekunki słusznie zauważyły ,że chyba ma przeziębiony pęcherz.Na początek postanowiłam po prostu cieplej pupę ubierać, czyli pod spodenki rajtuzki, do tego wieczorem kąpiel w gorącej wodzie, a dla pewności Pampers na pupę ( pampersy z rozpoczętej paczki od trzech miesięcy czekały sobie na młodszego braciszka, a tu się okazuje, że Wielki Brat je jednak zużyje ).Jeśli objawy będą się przedłużać , to czeka nas badanie moczu i być może antybiotyk na infekcję pęcherza.
      • Gość: wiesia Re: Zaczął się moczyć IP: *.* 06.12.02, 21:04
        Jak rozwój wypadków? U mnie jednak skończyło się na wizycie u lekarza i łykamy Bactrim - sulfacetamid na infekcje pęcherza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka