Dodaj do ulubionych

wasza sonda o pigułkach antykoncepcyjnych! !

IP: *.* 30.11.02, 15:31
kochane mamy ,podzielcie się opiniami na temat pigułek ,które stosujecie;wasze samopoczucie , po których ,tyłyscie, po których zdarzyła się "wpadka",cena,itp lekarze często dają je na chybił trafił,zatem my same możemy dojść do pewnych wniosków!. dziękuje z góry i pozdrawiam mama oli i michaśki
Obserwuj wątek
    • Gość: mamamisi Re: wasza sonda o pigułkach antykoncepcyjnych! ! IP: *.* 30.11.02, 15:31
      kochane mamy ,podzielcie się opiniami na temat pigułek ,które stosujecie;wasze samopoczucie , po których ,tyłyscie, po których zdarzyła się "wpadka",cena,itp lekarze często dają je na chybił trafił,zatem my same możemy dojść do pewnych wniosków!. dziękuje z góry i pozdrawiam mama oli i michaśki
    • Gość: Ika Re: wasza sonda o pigułkach antykoncepcyjnych! ! IP: *.* 30.11.02, 15:46
      Przede wszystkim radzę zmienić lekarza, który przepisuje tabletki "na chybił trafił". Na chybił trafił to można w Lotto zagrać, a nie zaordynować hormon! To znaczy co, w oczy spojrzał i wypisał receptę?? Matko... :( Mój lekarz by tak w życiu nie zrobił - kolejny dowód dla mnie, że mam najlepszego ginekologa na świecie :)Brałam w życiu kilka różnych tabletek antykoncepcyjnych (powinno się je co jakiś czas zmieniać), nie miałam przy nich wpadki, złego samopoczucia, po żadnych nie tyłam ani nie miałam żadnych innych negatywnych objawów. Może dlatego, że były dobrze dobrane, na podstawie badań a nie spojrzeń w oczy :)P.S. Aktualnie biorę Femoden.:hello:
      • Gość: mamamisi Re:do iki --sonda o pigułkach ! IP: *.* 30.11.02, 16:21
        zdefiniuję słowa:chybił trafił: za kazdym razem lekarz ordynował mi pigułki patrząc czy jestem szczupla czy przy kosci, bo rodzaj pgułki jest ponoć zależny od "fenotypu",a logicznie bylo by zbadać poziom hormonów. gratuluje iko trafnego wyboru lekarza ,ja ma mniej szczęscia pa!
    • Gość: 110902 Re: wasza sonda o pigułkach antykoncepcyjnych! ! IP: *.* 30.11.02, 16:29
      Cześć, ja brałam Triquillar, mam nadzieję, że tak się to pisze, dobrany przez mojego lekarza po różnych badaniach. Ceny nie znam, bo dostawałam od mojego ginekologa za darmo. Nie tyłam po tym, nie miałam złego samopoczucia, nie straciłam ochoty na sex i nie wpadłam. Zwyczajnie odstawiałam za każdym razem jak chciałam zajść w ciążę (2x). Teraz, jak skończę karmić drugie dziecko to znowu będę brała, chyba, że po badaniach lekarz zleci co innego, zobaczymy. Pozdrawiam,Ala
    • Gość: astra Re: wasza sonda o pigułkach antykoncepcyjnych! ! IP: *.* 30.11.02, 17:30
      Ja przez 5 lat brałam Cilest - zaordynowany na chybił trafił, ale chcyba jednak trafił. Czułam się super, po odstawieniu bez problemu zaszłam w ciążę. Ostatnio nie kupowałam, bo jeszcze karmię, ale z tego co pamiętam to kosztował kaieś 20zł.Pozdrawiam,Agnieszka
      • Gość: humbak Re: wasza sonda o pigułkach antykoncepcyjnych! ! IP: *.* 30.11.02, 18:22
        ...tylko lekarz oprócz pomiaru wagi powinien jeszcze conajmniej zapytać o Twój tryb życia - czy na przykład jesteś w stanie dopilnować godzin brania tabletek. Powinien tez zapytać o Wasze kontakty seksualne - jak często sie kochacie i czy Twój partner ma jakąś opinię na temat antykoncepcji (co mysli o prezerwatywie itd.) Wprawdzie są to bardzo intymne pytania, ale nie jesteśmy u laryngologa, a wydaje mi się, że lekarz, który słyszy od pacjentki, że deklaruje ona chęć brania pigułek, nie wypisuje je ot tak, po zważeniu, ale pyta też dlaczego taka forma, nie inna (np. spirala)jej odpowiada.Jego obowiązkiem jest poinformowanie pacjentki o rodzajach antykoncepcji, skoro widzi chęć do jej stosowania.A ja teraz biorę Cilest - często używany, niemalże teraz "modny", a polecany głównie kobietom, które jeszcze nie brały tabletek, ale nie tylko.PozdrawiamAga
        • Gość: Aluc Re: wasza sonda o pigułkach antykoncepcyjnych! ! IP: *.* 01.12.02, 19:47
          Aga napisała/ł:> ...tylko lekarz oprócz pomiaru wagi powinien jeszcze conajmniej zapytać o Twój tryb życia - czy na przykład jesteś w stanie dopilnować godzin brania tabletek. > ...o to, czy miesiączki są skąpe, obfite, bolesne, czy cykle regularne czy nie, czy występuje PMS... ja przynajmniej byłam o to wsyztsko wypytana, ale dopiero u drugoego lekarza, kiedy przyznałam się, że Trinovum, które brałam przez parę ładnych lat, nie za bardzo mi odpowiada.Przed samym zajściem w ciążę brałam Triquilar i bardzo sobie chwaliłam. W czasie ich stosowania miałam regularnie robione badania typu czas krzepnięcia krwi i próby wątrobowe.A NPR - jestem goracą zwolenniczką tej metody do poznania własnego organizmu, wczesnego diagnozowania problemów ginekologicznych i zaplanowania poczęcia :D mówię serio, dzięki NPR mamy Maksia, począł się trzy miesiące po werdykcie Bardzo Znanych i Drogich Lekarzy z Bardzo Znanej i Drogiej Przychodni ;) "mikromanipulacja albo nici z biologicznego potomstwa" :D ale jako antykoncepcję - chyba bym się nie zdecydowała, niestety nie prowadzę aż tak regularnego trybu życia.
    • Gość: Horska Re: wasza sonda o pigułkach antykoncepcyjnych! ! IP: *.* 30.11.02, 20:43
      Ja też brałam Cilest.Po nim przytyłam (ale nie dużo), miałam piersi wielkości dwóch dyń :lol:,spuchłam i wyglądałam poprostu śmiesznie. Ale jak większość dziewczyn, tabletki zostały mi przepisane na chybił trafił, poprostu na oko :crazy: . Dla mnie były za drogie, 18 zł za opakowanie. To takie moje niezbyt miłe wspomnienia z brania tabletek.Pozdrawiam cieplutko :hello:Haga
    • Gość: Madzik1 Re: wasza sonda o pigułkach antykoncepcyjnych! ! IP: *.* 30.11.02, 20:47
      Ja polecam NPR: bez zadnych wpadek, ekologicznie, samopoczucie b. dobre, ochota jest, koszty:termometr i dBugopis, karty obserwacji na xero, odrobina checi i cierpliwosci, maz pomaga i "uczestniczy" w planowaniu rodziny, bez zadnych skutkow ubocznych. Pozdrawiam
      • Gość: MOKO Re: wasza sonda o pigułkach antykoncepcyjnych! ! IP: *.* 30.11.02, 21:13
        A ja birę Mercilon i jest ok.
        • Gość: katarzyna102 Re: wasza sonda o pigułkach antykoncepcyjnych! ! IP: *.* 30.11.02, 21:32
          Ja biorę Cilest i wszystko jest w jak najlepszym porządku. Żadnych skutków ubocznych. Niestety jest teraz trochę drogi. Kosztuje około 30 zł za opakowanie (28 tabletek). Przepisał mi je lekarz po wcześniejszych badaniach. Pierwsze opakowanie dostałam od lekarza za darmo. Na sprawdzenie tolerancji organizmu.PozdrawiamKasia (mama Ani)
          • Gość: Nawojka Re: wasza sonda o pigułkach antykoncepcyjnych! ! IP: *.* 30.11.02, 22:00
            Ja brałam mercilon, ale prwaie wcale nie miałam ochoty na sex. Poza tym żadnych skutków, ale był to problem i odstawiłam. Brałam ok. 5 lat, odstawiłam jakieś pół roku przed zajściem w ciążę i udało sie za pierwszym razem :-)
      • Gość: glennkon Re: wasza sonda o pigułkach antykoncepcyjnych! ! IP: *.* 01.12.02, 03:40
        Na prawde polecasz to kazdemu? Ja stosowalam z wielkim zaangazowaniem, dokladnie, interpretujac wyniki pod okiem specjalisty i....mam mala coreczke. Nadal uwazasz ze bez wpadek? I nie mysl ze popelnilam jakis blad albo ze cos robilam niedokladnie zapewniam cie ze nie.Poza tym ta metoda nie ejst dobra dla kobiet prowadzacych bardzo ruchliwy tryb zycia. Ja jeszcze do niedawna milam prace, ktora wymagala wyjazdow zagranicznych niemal co miesic a po Polsc ekursowalam w kazdy tydzien, niedospana, zestresowana, zmiany klimatu i co mialam stosowac NPR? Nie sadze. teraz wzielam pierwsy zastrzyk Depo Provera i na razie nie widze skutkow ubocznyhc ale to dopiero 3 tygodnie.
        • Gość: Madzik1 Re: wasza sonda o pigułkach antykoncepcyjnych! ! IP: *.* 02.12.02, 22:59
          Na pewno nie jest tylko rozowo-jak to w zyciu.Tu trzeba by poruszyc nieco glebsze tematy_nie ma na to miejsca, a zreszta byly juz na forum rozmowy na ten temat. Bez watpienia trzeba cierpliwosci.Ale mozna.Pozdrawiam
    • Gość: lea Re: wasza sonda o pigułkach antykoncepcyjnych! ! IP: *.* 30.11.02, 21:59
      hej :)Ja stosowałam Cilest ale bardzo xle sie po nim czułam :(później zaczęly sie moje kłopoty z testosteronem więc zazywałam Diane35 i byłam zniej bardzo zadowolona :)Od 2tyg. znowu ją stosuję. Nie mam pojęcia ile ona w Polsce kosztuje, bo w Chechach koszty tej antykoncepcji pokrywa ubezpieczalnia, więc za kazdym razem kiedy tam jestem, odwiedzam swojego ginekologa i zaopatrzam się ;)pozdrawiam :hello: lea
      • Gość: ez Re: Antykoncepcja za darmo szok IP: *.* 02.12.02, 09:29
        Jestem w szoku Lea, że gdzieś jest antykoncepcja za darmo. Lea i to dla każdego?
    • Gość: lea Re: wasza sonda o pigułkach antykoncepcyjnych! ! IP: *.* 30.11.02, 22:00
      hej :)Ja stosowałam Cilest ale bardzo źle się po nim czułam :(później zaczęly sie moje kłopoty z testosteronem więc zażywałam Diane35 i byłam z niej bardzo zadowolona :)Od 2tyg. znowu ją stosuję. Nie mam pojęcia ile ona w Polsce kosztuje, bo w Czechach koszty tej antykoncepcji pokrywa ubezpieczalnia, więc za każdym razem kiedy tam jestem, odwiedzam swojego ginekologa i zaopatrzam się ;)pozdrawiam :hello: lea
    • Gość: Agnieszka.Z Re: wasza sonda o pigułkach antykoncepcyjnych! ! IP: *.* 01.12.02, 10:02
      ja stosowałam Marvelon i dobrze go znosiłam.Fakt,że był przepisywany na podstawie wywiadu ale ja jakoś dobrze znoszę tabletki.Kiedyś brałam Dianę 35(ze względu na trądzik) ale po niej bardzo bolały mnie nogi więc zaprzestałam stosowania.Cena Marvelonu to ok. 20 zł (bynajmniej taka była jakieś 1.5 roku temu) . Teraz jeszcze karmię więć stosujemy z mężem "gumki" ( ja tak zdecydowałam) :crazy: Jak skończę karmić to planuję wrócić z powrotem na tabletki bo spirali nie lubię (podczas okresu stosuję tampony- a to ponoć nie wskazane przy spirali) bo to środek wczesnoporonny a Mirena dla mnie za droga.Napiszcie więcej o tych zastrzykach :ile kosztują, na jaki czas starczają, jak działają itp. Bo może bym się na to teraz zdecydowała???Pozdrawiam Aga :hello:
    • Gość: Agula3 Re: wasza sonda o pigułkach antykoncepcyjnych! ! IP: *.* 01.12.02, 12:34
      Ja najpiew brałam Mercilon ale strasznie się po nim czułam. Potem był Cilest. Czułam sie po nim b.dobrze tylko, że niepostrzeżenie przytyło mi sie trochę. Ale po odstawieniu zaszłam w ciążę bez problemu od razu w pierwszym cyklu. teraz biorę Novyette i na razie jest wszystko OK ale to dopiero 1 miesiąc więc dalej zobaczymy. PozdrawiamAga
    • Gość: agab5 Re: cerazette IP: *.* 01.12.02, 13:06
      po urodzeniu lekarz w poznaniu zapisał mi cerazette, bo karmię.super nowość. po przeprowadzce do łodzi zmienić musiałam lekarza i on kompletnie nie znał tego specyfiku (literowałam nazwę przy wypisywańiu recepty). jest drogi 35zł, powoduje suchość, zmniejsza ochotę, poza tym wszystko ok i mogę stosować mimo że karmię. efekty uboczne można też dopatrywać w moim zmęczeniu nocnymi karmieniami. łóżko kojarzy mi się wyłącznie ze snem. pozdrawiam serdecznie .aga
    • Gość: SANI Re: wasza sonda o pigułkach antykoncepcyjnych! ! IP: *.* 02.12.02, 08:06
      wITAJ!!!!!!Bardzo dawno temu brałam Cilest --jakieś 7 lat temu i pamiętam ,ze bardzo zle sie czułam po nim.Potem i aż do tej pory biorę microgynon, nigdy mi nic nie było z ceną tez nie narzekam bo kosztuję 2 op. koło 23 zl.Pozdrwaiam sani
      • Gość: kasienkkaa Re: wasza sonda o pigułkach antykoncepcyjnych! ! IP: *.* 02.12.02, 10:53
        Ja bralam TRIQULAR , jest to srodek trojfazowy, bardzo dobrze go znosilam. bedac juz tu w Niemczech lekarz przepisal mi CILEST , ale zle sie po nim czulam, bylam rozdrazniona. KAsienka
    • Gość: agatalesnik Re: wasza sonda o pigułkach antykoncepcyjnych! ! IP: *.* 02.12.02, 09:11
      brałam i po przerwie biorę Cilest. jestem zadowolona, co prawda pierwszy miesiąc bóle głowy, ale teraz super. cena 25zł za opakowanie i moim zdaniem to nie mało dla przecietnego budżetu, ale ... pewność ponad! :hello:
    • Gość: martucha Re: wasza sonda o pigułkach antykoncepcyjnych! ! IP: *.* 02.12.02, 09:15
      A ja biorę Harmonett, zadnych skutków ubocznych .
    • Gość: Ptaszyna Re: wasza sonda o pigułkach antykoncepcyjnych! ! IP: *.* 02.12.02, 09:19
      Kiedyś brałam Cilest i było ok. Po ciąży i karmieniu dostałam Logest, ale mi się okresy rozjechały i wróciłam znowu do Cilestu. Logest zawiera najmniej hormonów z preparatów dostępnych na rynku. Cilest trochę więcej. A propos badań hormonalnych, moja lekarka powiedziała mi: ok. mogę dać skierowanie, nie ma problemu, ale wyniki nic nie wnoszą - tabletki powinny być "przetestowane" na organizmie i tyle. Taki "test" powinien trwać ok. 3 miesięcy, bo jest to okres adaptacyjny dla działania hormonów, i dopiero po tym czasie można zadecydować, czy specyfik jest ok. czy nie.
      • Gość: Ika Re: wasza sonda o pigułkach antykoncepcyjnych! ! IP: *.* 02.12.02, 11:00
        Hej Ptaszynko! :)Trochę sama sobie zaprzeczasz (a raczej ta lekarka)> Z jednej strony sama widzisz, że jedne tabletki od drugich różnią się poziomem hormonów, a z drugiej strony piszesz, że badania hormonów nic nie wnoszą... Ano wnoszą, wnoszą... Badania takie dają wiedzę o poziomie poszczególnych hormonów w organizmie, a zatem można z taką wiedzą dobrać tabletki o odpowiednim dla DANEGO organizmu poziomie poszczególnych hormonów. Dla kogoś, kto ma za duży testosteron dobra będzie na przyład Diane35, ale już ta sama Diane35 nie będzie dobra dla kogoś, kto ma testosteron za niski :) I tak ze wszystkimi hormonami :):hello:
        • Gość: Doon Re: wasza sonda o pigułkach antykoncepcyjnych! ! IP: *.* 02.12.02, 12:02
          Ja od ponad roku biore Mercilon i prawie wszystko jest ok ale w tygodniu bez tabletek nie raz pojawiają się bóle głowy. Niestety cena ich nie jest przyjazna bo ok. 30 zł za jedno opakowanieDana
    • Gość: Gabii Re: wasza sonda o pigułkach antykoncepcyjnych! ! IP: *.* 02.12.02, 12:08
      Ja pół roku brałam Cilest ale bardzo źle sie po nim czułam: zawroty głowy, wymioty, brak ochoty na sex itp. Brałam także marvelon i przytyłam po nim. Teraz biore (od kilku lat z przerwa na ciaze) Rigevidon i jest ok, kosztuje 7 zł za opakowanie- to dosyć stare tabletki- ale dla mnie rewelacyjne.
    • Gość: ilka Re: wasza sonda o pigułkach antykoncepcyjnych! ! IP: *.* 02.12.02, 12:46
      Nie wiem czemu ma służyć ta sonda :what: - wszakże każda kobieta jest inna, ma inny poziom hormonów, wiek, wagę i inaczej reaguje na każdy lek. To co dla jednej jest dobre, dla innej może się okazać nie do przyjęcia...W każdym razie nie przedłużając - ja brałam:Cilest - okazał sie nie dla mnie - bóle głowy, non stop krwawienie,Rigevidon - super,Trinordiol - super,Cerazette - w środku cyklu mam krwawienia kilkudniowe.
    • Gość: feratu Re: wasza sonda o pigułkach antykoncepcyjnych! ! IP: *.* 02.12.02, 13:06
      Hm.. Przez całą bytność z moim ukochanym i jedynym mężczyzną stosowaliśmy metody naturalne, ale z racji moich problemów zdrowotnych postanowiłam się „poważniej” zabezpieczyć, gdyż ciąża w moim przypadku jest niewskazana. Poszłam więc do jednego z najlepszych ginekologów w moim mieście, przedstawiłam mu akta mojej choroby oraz fakt, dla którego chciałabym stosować tabletki antykoncepcyjne. On na to recepta i CILEST. Troszkę się zdziwiłam, że na wszystkie moje pytania pewne obaw odpowiadał dosyć lekceważąco, patrząc przy tym jak na rozhisteryzowaną gówniarę. No, ale pomyślałam – specjalista – więc czego mogę się obawiać? Stosowałam Cilest przez trzy miesiące, czyli w sumie połknęłam trzy opakowania przez ten czas czułam się fatalnie. Straciłam ochotę na jakiekolwiek zbliżenia seksualne, temat ten był mi zupełnie obcy. Przytyłam około pięciu kilogramów i najważniejsza sprawa – straciłam prawie wszystkie włosy!!! Mówiąc prawie wszystkie mam na myśli ¾!!! Byłam w szoku, nie wiedziałam co się dzieje.. włosy wychodziły mi garściami, cera stała się jakaś taka pełna wytrysków, skóra jednego dnia sucha innego tłusta. Szczerze mówiąc wpadłam w panikę. Mój specjalista nie przyjmował, więc wybrałam się do jakiegoś takiego nikomu nie znanego lekarza. Co się okazało po zleconych badaniach, że nie wolno mi było przyjmować tabletek antykoncepcyjnych, że mój cały organizm to wrak hormonalny i że będę się z tego zbierać rok, jak dobrze pójdzie!!! No i się zbieram.. Mój przypadek oczywiście to również ocena na „chybił trafił” lub jak ktoś woli „na oko”! Ale okazało się, że nie ja jedyna tak zostałam zrobiona przez owego specjalistę.. Otóż ma on słynną opinię wspaniałego fachowcy, gdyż wypisze wszystko czego sobie pacjentka zażyczy, włącznie ze zwolnieniami. Heh, to by było na tyle stosowania antykoncepcji hormonalnej!!!Pozdrawiam, Feratu :-)
      • Gość: Wisienna Re: wasza sonda o pigułkach antykoncepcyjnych! ! IP: *.* 02.12.02, 23:10
        A ja dziewczynom karmiącym odradzam Depo-Provera i Cerazette-permanentny okres przez kilka miesięcy a poza tym totalny brak ochoty na seks :( Miesiąc temu odstawiłam Cerazette i różnica jest kolosalna-nawet samopoczucie mam o wiele lepsze i nie zużywam tamponów kilogramami ;)Ale jak już któraś z dziewczyn pisała-każda z nas reaguje inaczej...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka