IP: *.* 09.12.02, 10:12
Ponieważ jestem świeżo upieczoną mamą i od niedawna na forum pozwolę sobie zadać parę pytań. Moja Martynka urodziła się 4 listopada, także dziś kończy 5 tygodni.1. od kilku dni ma ciemieniuchę, smaruję Jej główkę oliwką, wyczesuję miękką szczotką i myję codziennie łepek, czy coś jeszcze można zrobić, żeby szybciej pozbyć się tych łusek?2. wczoraj i dziś, zwłaszcza w nocy strasznie się pręży jakby nie mogła zrobić kupy, a karmię Ją piersią. Pręży się do tego stopnia, aż się wybudza. Próbowałam Ją kłaść na brzuszku – niby trochę lepiej. Może ja coś powinnam jeść, żeby Jej się łatwiej załatwiało?3. na buziuni pojawiły się parę dni temu drobniutkie krosteczki, prawie niewidoczne, ale jak się dotknie policzka, to czuć takie jakby szorstkie. Pomyślałam, że to od jedzenia, z tym że prócz soku marchwiowo – bananowego niczego nowego nie jadłam, ani nie piłam. Mimo to odstawiłam wszystko co podejrzane i krosteczki się zmniejszyły. Czy to mogło być od tego banana? I czy czymś się smaruje takie wypryski?To na razie tyle pytań. Pozdrawiam – Magda z Martynką
Obserwuj wątek
    • Gość: dino Re: 3 pytania IP: *.* 09.12.02, 17:03
      Madziu, na pewno jest tu mnostwo duzo bardziej doswiadczonych mam, ale sprobuje ci pomoc bo mialam wszystkie wymienione przez ciebie klopoty z moim Mikolajkiem1)jesli na ciemieniuche pomaga mu oliwka to to najlepsza metoda. oliwke mozesz dodatkowo podgrzac troche i dluzej zostawic na glowce. Moja ciocia radzila oliwke zmieszac jeszcze z zoltkiem ale ja nie stosowalam tej metody. powoli pozbylismy sie ciemieniuchy, a szkoda zeby dzieciaczka smarowac jakims lekarstwem 2) na moje oko mala bolal brzuszek po tym co zjadlas. Moze miala kolke ( jest o tym sporo na forum) , choc nie wszystkie ataki placzu to od razu kolki...3) krosteczki moga byc efektem tego co zjadlas i moze dlatego malutka bolal brzuszek. Wiele jest rzeczy ktre moga uczulac-banan chyba tez. A moze mleko i jego przetwory???Mikolaj ma np uczulenie na mleko i objawilo sie to takimi krosteczkami. sprobuj zidentyfikowac po czym te krostki sie pojawily.PowodzeniaDino
      • Gość: AnetaLelonek Re: 3 pytania IP: *.* 10.12.02, 00:31
        Odpowiadam1. ciemieniucha nie znika jednego dnia- doadtkowo mozesz zrobic kompres- podgrzej oliwkę nalej na watę lub gazę , nałóż na główkę i załóż czapeczke. Potrzymaj conajmiej pół h a potem zczesuj. Możesz powtarzac to codziennie :)2. Prężenei moze być przyczyna kolki bądz nieodpowiedniej diety moze zjadłaś coś ciezkostrawnego. Moja córeczka ( 4 m-ce) przez pierwsze 2 m-ce tak się prezyła pomagło moja lekka dieta oraz wypijanie ok 1 l soku z jabłek lub kompotu3. krosteczki i szorstka skóra moga wskazywać na alergię- należy wtedy odstawic alergenty, a nalezą do nich gł.- mleko i jego przetwory, jaja, orzechy, czekolada , cytrusy, jak równiez niektóre owoce takie jak banany, truskawki i inne :( Spróbuj przejsć na diete bezmleczną a najlepiej na pare dni na dietę ryżową i po kolei wprowadzanei produktów i sprawdzanei skóry dzidzi- pamiętaj ze alergia moze wyjsc nawet do ok 10 dni po wprowdzeniu nowej rzeczy.Juleczka ma alergie na mleko i gdy jej wyskoczyły krosteczki smarowałam ją kremem Oilatum i pomogło :):papa: Aneta
    • Gość: bonia Re: 3 pytania IP: *.* 11.12.02, 11:45
      Przychylam się do zdania mojej poprzedniczki - objawy wskazywałyby na alergię na białko mleka krowiego. Jak wyeliminujesz z diety na kilka dni przetwory mleczne to się przekonasz czy istotnie tak jest.
      • Gość: IlonaD Re: 3 pytania IP: *.* 11.12.02, 12:19
        Cześć,na ciemieniuchę nie dam Ci rady,mój mały tego nie miał.Kolki owszem były i to nie zależnie od tego co zjadłam,starałam się nie jeść cytrusów,czekolady(!!!)inne pokarmy wprowadzałam stopniowo,ale dopiero,jak mały miał 3 m-ce.Cały czs piłam napar z kopru włoskiego,dobrze wpływał na trawienie moje i małego.Podawałam mu też wodę koperkową(Gripe Water)do nabycia w aptece.Krosty owszem tez miał na buzi,nawet nie wiadomo od czego,pojawiły się nagle,czego ja nie próbowałam (bez rezultatu);tak same z siebie zniknęły w 3-cim miesiącu.Potem rozmawiełam z wieloma mamami maluszków,wspólne wnioski były takie,że to normalne,żeby się nie przejmować,nie chodzić do dermatologa,bo oni przepisują tylko mascie hormonalne,albo ze sterydami.Wszystko mija.Radzę uzbrój się wcierpliwość,odstaw na razie mleko,na tydzień;wodę koperkową możesz podawać,jak dziecko wrzeszczy.Jeśli pije ją łapczywie znaczy,że jest głodne!Aczkolwiek,ja zanim uzmysłowiłam sobie,że głodzę swoje dziecko minęły właśnie 3 tygodnie po czym wprowadziłam mieszankę i kolki,jak i problemy z kupką i brzuszkiem się skończyły tzn. wrzeszczał mniej.Pozdrówka na nowej drodze macierzyństwa,jak chcesz to pisz na priv.Ilona
    • Gość: gojaczek Re: 3 pytania IP: *.* 12.12.02, 11:55
      Cześć młoda mamusiu !! Co do cimieniuszki to twój sposó jest dobry .Jednak to troszkę musi potrwać. Niestety !! Ale to nic groźnego z czasem przejdzie . Moje dziecko też to przechodziło.Jedno , bo z drugim już nie miałam tego problemu .Słyszałam też o specjalnej oliwce na ciemieniuszkę , bodajże z serii "Skarb Matki". Z tej serii są również kremy do cery z problemami skórnymi . Osobiście nie używałam , ale może warto .Co dotyczy tych krostek to może być alergia na mleko , ale niekoniecznie . Mój starszy syn miał podobne problemy i mimo ,że robiłam badania nie wykazały uczulenia na mleko. Z czasem te objawy alergiczne ustały . Na razie próbuj ze swoją dietą . Co dotyczy kolki i bólów brzuszka to wypróbowałam Infacol .W moim przypadku się sprawdził . Można go używać bardzo często . Na razie życzę powodzenia i wytrwałości . W razie potrzeby pisz na privo . Hej!! Ewa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka