Dodaj do ulubionych

wirus brodawczaka

IP: *.* 09.12.02, 22:40
hejUmieszczam ten post tutaj, bo na zdrowiu nikt mi nie odpowiedziałsadCo wiecie na temat wirusa brodawczaka (papilloma virus się świństwo nazywa?) Pożądam wszystkich informacji, począwszy od tego skąd się bierze to badziewie, skończywszy na tym jakie się na niego robi badania?Dzięki za odpowiedziPozdrawiamKasia
Obserwuj wątek
    • Gość: żona Re: wirus brodawczaka IP: *.* 09.12.02, 23:20
      Na pewno można zarazić się przez kontakty seksualne. Nosiciel-mężczyzna może nie mieć żadnych objawów. Czy jest inna droga zakażenia - nie wiem. Można zrobić badanie na obecność tego wirusa. Jak się wykonuje to badanie - też nie wiem, ale myślę że ginekolog ci powie. Czyżby zaniepokoiły cie coraz częściej pojawiające się artykuły na temat jego związku z rakiem?Na pewno badanie nie zaszkodzi. Też o tym myślałam, chociaż nie mam żadnych objawów.danka
    • Gość: szwedka Re: wirus brodawczaka IP: *.* 10.12.02, 00:12
      Ja pytałam o to miesiąc temu i też nikt nie odpowiedział,a na zdrowie ostatnio (dwa, trzy dni) nie zaglądałam.Human papilloma virus (brodawczak ludzki) to wirus przenoszony drogą płciową (przede wszystkim, bo możesz oczywiście zarazić się w saunie, ale to raczej mało prawdopodobne).Może pozostawać w ukryciu kilka miesięcy, a nawet lat.Tylko kilka typów wirusa jest rakotwórczych - dlatego ważne jest obserwowanie zmian (narośla od bardzo malutkich do kalafiorowatych) oraz regularna cytologia.Dużo się naczytałam o tym (jest sporo stron po angielsku), więc jeśli chcesz to pytaj na priv.
      • Gość: bkoniecz Re: wirus brodawczaka - długaśne IP: *.* 10.12.02, 15:04
        Human Papilloma Virus czyli HPV to wirus rozprzestrzeniający się drogą płciową. Generalnie jest kilka typów tego wirusa, z tym że te które powodują zmiany skórne nie są odpowiedzilne za rozwój raka szyjki macicy, a te które są tak niebezpieczne pozostają zwykle w ukryciu nie dając o sobie znać. Jest to istotne przede wszystkim u facetów, gdyż mężczyzna zarażony HPV może być tego zupełnie nieświadomy i zarażać wszystkie swoje partnerki.HPV może nie dawać znaku życia przez miesiące a nawet lata. Są szczęśliwe kobiety, u których HPV nie uaktywnia się do końca życia.U części kobiet HPV powoduje dysplazję, a u odsetka z nich dyspalzja rozwija się w raka. Wedle nowych badań jakie czytałam HPV jest jedynym powodem raka szyjki macicy (tzn. nie ma przypadków raka bez wirusa).Praktyczni w życiu HPV zazwyczaj odkrywa się w ten sposób, że wychodzi kiepska cytologia. Po zwyczajowym leczeniu (np. lekami przeciwbakteryjnymi czy przeciwgrzybowymi) wyniki nie poprawiają się. Kolejnym krokiem jest więc kolposkopia, czyli wprowadzenie mini mikroskopu i oglądanie na żywo tkanek szyjki. Badanie kolposkopowe jest prawie zawsze w stanie wykryć obecność wirusa w tkance (zmieniają one swoją strukturę i zachowanie wobec kwasu którym są polewane). Jeśłi kolposkopia potwierdzi obecność wirusa robi się badanie DNA.Badanie DNA pokazuje z któym typem wirusa mamy do czynienia : z wirusem niskiego ryzyka, czy średniego / wysokiego ryzyka.Jeżeli badanie DNA wykaże wirus średiego / wysokiego ryzyka to konieczna jest częsta kontrola (czyli cytologia co 3 do 6 miesięcy).Jeżeli cytologia wykaże dyspazję (można mieć dyspalzję niskiego stopnia tzw. LGSIL lub wysokiego stopnia HGSIL) można zrobić biopsję, czyli pobranie wycinków z szyjki, któe potem ogląda histopatolog).Jeżeli cytologia lub biopsja pokaże obecność tkanek rakowych (CaO czyli tzw. carcinoma in situ) idzie się krok dalej i wycina się całą albo kawałek szyjki macicy. Sposób wycięcia zależy od lekarza, stopnia zaawansowania i np. tego czy sie juz ma dzieci i czy chce sie jeszcze miec.Nie pisze tu o skrajnych przypadkach rakow bardziej zaawansowanych.To chyba wszystko co wiem.A, jeszcze jedno. Jest to wirus więc generalnie nie ma na niego lekarstwa. Niektórzy lekarze polecają branie leków typu Heviron (chyba tak się to nazywa). Dziecko nie zaraża się od matki w momencie porodu.Jakbyście miały pytania - piszcie.No i na koniec znowu moja osobista refleksja: co roku w Polsce diagnozuje się około 40,000 kobiet z rakiem szyjki macicy. Z pośród tych kobiet około 20,000 umiera bo zostały zdiagnozowane za późno. Jest to jeden z najwyższych wkaźników w Europie. Przed śmiercią mogło uchronić je badanie za około 30 zł zrobione kilka lat wcześniej. Więc dziewczyny róbcie cytologię co najmniej raz do roku, korzystajcie z prezerwatyw bo one chronią nie tylko przed ciążą i uczcie tego swoje córki.Sorry, że tak moralizatorsko.Biba
        • Gość: bkoniecz Re: wirus brodawczaka - sprostowanie od Biby IP: *.* 10.12.02, 16:34
          Pisząc dane o zachorowaniach walnęłam się o rząd wielkości - chodzi oczywiście o 4,000 zachorowań rocznie i 2,000 zgonów. Sorki, tak to jest jak się jedną ręką karmi a drugą pisze.Biba

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka