Dodaj do ulubionych

Mój synuś ma pleśniawki- pomóżcie!!!!!!!!!!!!!!!!

IP: *.* 18.12.02, 13:01
WitamMój półroczny Mikołaj ma pleśniawki. Jeden kącik ust ma caly bialy, jakby rozmoczony, ta plamka sięga do wnętrza buźki. Plamki sa tez na usteczkach od środka i widze ze zaczynaja się pojawiac na jezyczku :(Od 3 dni smaruje 3 razy dziennie Aftinem, ale jest ich coraz więcej, a te co są to się jeszcze powiększają.....Może ktos poradzi nam co robić?Może jest jakis inny środek, skuteczniejszy?Dziękujemy za pomocZmartwina Mamusia i Mikunio
Obserwuj wątek
    • Gość: ilka Re: Mój synuś ma pleśniawki- pomóżcie!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.* 18.12.02, 13:37
      My mieliśmy kilka epizodów z pleśniawkami. Najlepszy sposób to smarowanie wodnym roztworem gencjany (fioletem). Pleśniawki zniknęły u mojego szkraba po kilku dniach.
      • Gość: Edyś Re: Mój synuś ma pleśniawki- pomóżcie!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.* 18.12.02, 14:58
        Niczym się nie mart pleśniawki to nic strasznego. Przede wszystkim nie przecieraj buziaka, bo tak tylko roznosisz to pasudcto zakropl apftin do buźki, na swojego cycusia ( jeśli karmisz) lub na smoczek( jeśli mały pije mleko z butli). Jak się nie uda to poszukaj wątku o pleśniawkach na forum ( był i to całkiem niedawno) chyba też na Zdrowiu. Ja wyleczyłam mojej małej pleśniawki moczem, posmarowałam jej bużkę obsiakną pieluszką i drożdzaki opuściły nas na zawsze. życzę powodzenia w walce z pleśniawkami Eyta mama Karoliny :wahoo:
    • Gość: Anuk Re: Mój synuś ma pleśniawki- pomóżcie!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.* 18.12.02, 16:39
      Może spróbuj kupić w aptece granulki homeopatyczne BORAX i rozpuszczaj 3 szt w 1 łyżeczce letniej przegotowanej wody i dawaj do wypicia, na około 15 min przed jedzeniem. W stanach ostrych (czyli jak tutaj) podawaj początkowo częsciej (chyba co 20 minut, ale sprawdź w ulotce).Pozdrawiam,ANUK
      • Gość: xaniax nestatyna IP: *.* 18.12.02, 21:12
        czy jakos tak to się nazywa pomogło od razu a też mieliśmy całą buzię białą. Ale to tylko na receptę
    • Gość: magdasmorag Re: Mój synuś ma pleśniawki- pomóżcie!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.* 18.12.02, 19:21
      Jeżeli chodzi o pleśniawki to słyszałam, że najskuteczniejszy jest mocz dziecka na tetrowej pieluszce i trzeba posmarować buziaka. Brzmi nieciekawie, podobno działa. PozdrawiamyMagda i Martynka
    • Gość: basza Re: Mój synuś ma pleśniawki- pomóżcie!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.* 19.12.02, 00:14
      Nasz lekarz zalecał dodać do Aphtinu ( do buteleczki) 20 kropel cebionu, rozduszoną tabletkę chlorchinaldinu (tabletka do ssania), 3-4 krople jodyny, wymieszać i dopiero tym przecierać buziaczka. Trzymamy kciuki, żeby się udało szybko pozbyć, bo są bolesne i nieprzyjemne.basza
      • Gość: ola..k Re: Mój synuś ma pleśniawki- pomóżcie!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.* 20.12.02, 01:04
        Diekuję Dziewczyny za szybka pomocBędziemy próbować wszystkiego po kolei, z moczem włącznie :)Mam jeszcze jedno pytanie. Pani w aptece powiedziała ze mam wyparzyc wszystkie zabawki i smoczki. Smoczków nie mamy a zabawek chyba nie dam rady :( Mamy ich sporo, wiele z nich szmacianych... Czy to jest az taka zaraza? A co z moim drugim dzieckiem, które siła rzeczy bawi sie tymi samymi zabawkami (Kiedy jest niemowlak w domu, to trzylatek z gryzakiem, to nic dziwnego ;) ) Czy tez zaraz bedzie mieć te plesniawki?Dzięki i podrawiam, Ola
        • Gość: Gabii Re: Mój synuś ma pleśniawki- pomóżcie!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.* 20.12.02, 09:17
          Z czasem pleśniawki (jesli sa długo i rozprzestrzeniają sie mimo stosowania leków) są bardzo trudne do wyleczenia. Mój syn miał pleśniawki prawie 2 miesiące i nie pomagał mocz, aphtin, mial tez robioną mieszankę z nystatyny aphtinu cebionu i czegoś tam jeszcze- nie pomogło. :(Zlikwidowałam je po 2 pędzlowaniach- VAGOTHYL- em. Jest to płyn o szerokim działaniu- pleśniawki, afty, próchnica, zapalenie dziąseł, zapalenie jamy ustnej itp... Kosztuje 11 zł, chyba na receptę.
    • Gość: igreka Re: Mój synuś ma pleśniawki- pomóżcie!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.* 28.12.02, 19:43
      Droga Olu!Naprawdę nie masz się czym matwić! Ja właśnie to przerabiam z moim 4,5 miesięcznym Igim od miesiąca. Niestety u nas Aftin także nie był skuteczny. Igi miał cały języczek w jakby białym kożuchu. To było dla mnie przerażające!Nasza pani doktor przepisała nam Nystatynę w zawiesinie i tym smarujemy. Niestety jest to lek na receptę. Już po jednym dniu prawie znika. Niestety pleśniawki są grzybami i mogą się odnawiać pzrez jakiś czas (unas pewnie do 1 ząbka). Ale nie przejmuj się to dość często spotykane u dzieci więc głowa go góry. Życzę zwalczenia grzybka i powodzenia!!Tatiana mama Igiego
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka