Gość: wyroślaczka IP: *.* 20.12.02, 13:42 Hej!Czy ktoś wie, jaki jest prawidłowy wynik z takiego badania?Za 2 godziny idę co prawda do lekarza, ale jestem bardzo zdenerwowana.Dzięki i pozdrawiamKasia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: AneczkaG Re: markery CA19-9 i CEA IP: *.* 21.12.02, 10:59 I jak, Kasiu, wyjaśniło się? Co do normy, to zależy w jakim kontekscie pytasz. Głównym i najważniejszym zastosowaniem markerów jest monitorowanie wznowy nowotworów i wtedy liczy się nie tyle wartość bezwzględna co ich wzrost. Natomiast w innych chorobach trudno cokolwiek powiedzieć, bo market\\\\ry są czułe ale niespecyficzne tzn. mogą być wysokie (ponad normę) w tysiącu chorób i u zdrowych też. Aneczka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyroślaczka Re: markery CA19-9 i CEA IP: *.* 21.12.02, 12:00 HejW zasadzie się wyjaśniło. Markery wyszły b.dobrze - CA19-9 - 0,00 U/mL przy dopuszczalnej normie 8,60 - CEA - 0,9 ng/mL przy dop. normie 13,21tak, że raka nie mam. Ja durna cały czas miałam te normy napisane na wynikach, ale nie wiedziałam, że to właśnie normy, dopiero lekarz mnie oświecił.Dzięki i pozdrawiamKasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AneczkaG Re: markery CA19-9 i CEA IP: *.* 23.12.02, 16:23 To super! Masz fajny prezent na święta!Aneczka Odpowiedz Link Zgłoś