Dodaj do ulubionych

Refluks pęcherzowo-moczowodowy

14.12.06, 10:13
Czesc mam na imie Karolina dwa dni temu dowiedzialam sie ze moj 17miesieczny
synek jest chory na refluks pecherzowo-moczowodowy czytalam o tej chorobie
bardzo sie o niego boje jest oslabiony nie chce jesc caly czas tylko pije nie
wiem co mam juz robic pomozcie mi.
Obserwuj wątek
    • 2006.mea Re: Refluks pęcherzowo-moczowodowy 04.04.07, 18:30
      CzeSC mam na imie Agata i walczę z refluksem od 4lat (syn ma 5 lat).Nie piszesz
      jaki stopień refluksu ma synek bo mój zaczynał od III/Iv stopnia.Od początku
      jest na furaginie (to lek odkarzający)i maiłtrzy zabiegi w narkozie.Też jest
      niejadkiem ale jakoś sobie radzę.To że pije to dobrze bo mój pije b.
      mało.Pozdrawiam
    • madziulec Re: Refluks pęcherzowo-moczowodowy 04.04.07, 19:37
      Ogolnie fajnie, ze takie artykuly powstaja. Przyblizaja innym problemy naszych dzieci.
      Problem tylko, ze niestety to, co jest napisane to niekoniecznie musi byc prawda. Moje dziecko bylo nadmiernie zywe, mialo refluks obustronny III stopnia i nawet majac bardzo wysokie zakazenie (z krwiomoczem) nie mialo typowych objawow zakazenia.

Refluks jest nie tylko z powodu wady moczowodow i ich zastawek czy tez zastawki cewki tylnej. MOze byc z powodu pecherza neurogennego. Szkoda, ze autorzy o tym nei wspomnieli.

Co zas do metod leczenia - autorom zycze powodzenia. Teflon wlasnie wycofywany jest na calym swiecie - z powodu wlasnosci fizycznych ma zdolnosc do "kulkowania", a potem przemieszczania sie wraz z krwia. Kolagen rowniez nie jest skuteczny jako preparat do strzykiwania.

Pozdrawiam rodzicow i zycze dzieciom duzo zdrowia.
    • paulaula Re: Refluks pęcherzowo-moczowodowy 04.04.07, 21:31
      Nasza Pani profesor również mówiła, że odchodzi się w tej chwili od wszelkich
      ingerencji chirurgicznych, jeśli nie są niezbędne, łącznie z ostrzykiwaniem
      teflonem, po którym zbyt często nie było poprawy. Leczą przede wszystkim
      zapobieganiem nawrotom. Głowa do góry, masz malutkie dziecko, szybko
      zdiagnozowane, wyleczą go szybciej niż się spodziewasz, a osłabione może być
      jak wiele inych dzieci bez przewlekłych chorób, do lata na pewno nabierze sił i
      apetytu.
    • edzia1980 Refluks pęcherzowo-moczowodowy 28.06.07, 14:21
      Cześć Karolino! moje 8 miesięczne dziecko też ma ten problem. wiadomśc o jego
      chorobie ścięła mnie z nóg. Kuba miał wtedy 2 miesiące. prawie cały grudzień
      leżeliśmy w szpitalu, gdzie przszedł szereg badań i 3 cystoskpie. Obecnie Kuba
      jest na lekach i pod stałą kontrolą urologa. Mam też kontakt z innymi mamami,
      których dzieci mają refluks. Wiem, że czujesz się bezradna i boli Cie
      cierpienie własnego dziecka, ale powinnaś cieszyć się, że wykryto go teraz a
      nie za parę lat. Jeśli interesuje Cię kontakt ze mną to możesz napisać do mnie
      na adres wiedzmanow@wp.pl
      • karusia29 Re: Refluks pęcherzowo-moczowodowy 29.06.07, 11:53
        Witam,
        Moja 17mies Wikusia tez ma refluks lewostronny II stopnia, jestem pełna nadziei
        że się cofnie i nie będzie przyjmowała leku - b tak to daje jej 1 ml dziennie
        urotrimu profilaktycznie. Zdiagnozowany miała refluks jak miała pół roczku.
        Apetyt jej dopisuje choć jest szczupluteńka. A tak to żywe sreberko, pozdrawiam
        wszystkie mamy !!
    • z-aba Re: Refluks pęcherzowo-moczowodowy 25.06.08, 09:06
      mogę cie tylko pocieszyć że dosyć szybko to wykryli, moja córeczka
      zanim mądra i dociekliwa lekarka wysłała nas do nefrologa, była
      leczona na alergię, której defakto nie ma wcale. Reflux stwierdzono
      u niej kiedy miała 4 lata, a tak naprawdę problemy zaczęły się kiedy
      skończyła 4 miesiące, czyli 3 lata i 8 miesięcy złego diagnozowania.
      Pozdrawiam
    • bj32 Re: Refluks pęcherzowo-moczowodowy 25.06.08, 11:00
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=577

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka