06.11.24, 01:25
Hej. Mam 18 lat i od kilku miesiecy mam takie objawy jak: trudnosci w przelykaniu, uczucie sytosci, zgaga, odbijanie, bol w klatce piersiowej, nudnosci. Bylam u lekarza i bez zadnych badań stwierdzil refluks. Zapisal tabletki mesopral. Czy to jest normalne, ze refluks stwierdza sie bez zadnych badan?
Obserwuj wątek
    • jagodzianka109 Re: refluks 06.11.24, 01:26
      Dodam, ze schudlam przez to 2kg a przy mojej wadze to duzo.
      • sp9tcu Re: refluks 06.11.24, 02:28
        Ja mam kilka pytań kobieta czy mężczyzna wiek wzrost waga jakie ma jeszcze inne objawy czy fali papierosy przy pije wódkę Oczywiście moja doktorka była od razu stwierdziła u mnie przepuklinę roztworu przełykowego i tyle w temacie a właśnie refluks objawia się takimi bólami w klatce piersiowej ja miałem to wiele razy trzy cztery razy lądowałem na sorze lądowałem też na całodobówce zawsze EKG było wspaniałe teraz nie wzywam pogotowia tylko robię po prostu pije lekarstwo i przechodzi Jeśli masz refluks Jeśli masz chorobę a jeszcze masz przepuklinę roztworu przełykowego bo tak bo takie objawy też to daje z tym się żyje do końca to znaczy do końca to znaczy że do końca normalnego życia Tego się nie operuje bo po co bo po co i i i i tyle w temacie No no
    • chocolate_dog123 Re: refluks 06.11.24, 03:51
      leki IPP to syf
      • sp9tcu Re: refluks 06.11.24, 05:16
        Dobra nie ma sprawy to co jest dobre na takie sprawy
      • chocolate_dog123 Re: refluks 06.11.24, 08:15
        Ponoć leki starszej generacji blokery receptora H2, które sa słabsze ale bezpieczniejsze

mito-med.pl/artykul/bierzesz-leki-na-zgage-uwazaj
        • koziorozka Re: refluks 06.11.24, 10:21
          chocolate_dog123 napisała:

> Ponoć leki starszej generacji blokery receptora H2, które sa słabsze ale bezpieczniejsze
          ----------------
          czekoladko, powołujesz się na tekst firmy zajmującej się sprzedażą żywności.
          Powołują się na badania z Washington University School of Medicine ale bez bibliografii, konkretów.
          A to prawdopodobnie o to chodzi
          naukawpolsce.pl/aktualnosci/news%2C77371%2Cleki-na-zgage-moga-byc-przyczyna-wielu-chorob.html
          Czyli IPP raczej skuteczne, ale z ryzykiem...
        • sp9tcu Re: refluks 06.11.24, 18:36
          Tutaj masz troszkę racji ale tylko tak 20 do 30%. No od 20 do 30% lekki IPP trzeba dobrze dobrać Ja próbowałem kilku leków i dopiero za trzecim wróciłem do zaskoczył A teraz prawdopodobnie będę musiał zmienić na kolejny gdyż leki IPP muszą być dobrane żeby jak najmniej ludziom szkodziły Pozdrawiam serdecznie
          • chocolate_dog123 Re: refluks 06.11.24, 18:38
            Który i jaką dawkę sobie chwalisz?
            • chocolate_dog123 Re: refluks 06.11.24, 18:39
              Controloc, Helicid, Helides? 40 mg dwa razy dziennie to wg mnie dawka końska...
              • sp9tcu Re: refluks 06.11.24, 19:30
                Czy ty naprawdę tyle pijesz tego lekarstwa przecież taka dawka może No nie zabić człowieka ale może przynieść duże konsekwencje bólowe i inne rzeczy w żołądku ja tej na początku życia bo mam przepuklinę rozporów przełykowego byłem na ramigasie ale ramika i już nie ma No to mam teraz Controloc 20 mg i zawsze stosowałem to w ten sposób jak coś zjadłem słodkiego albo ostrego i czułem Żołądek to piłem po prostu na raz dwie tabletki 20 mg nie teraz miałem duże kłopoty i mam jeszcze kłopoty żołądkowe z mojego przeżarstwa i zacząłem Controloc pić 20 mg raz dziennie po dwie tabletki codziennie No i co zaczął mnie jeszcze bardziej boleć żołądek bolało mnie tak jakbym miał wrzody do tego bardzo bardzo dużo gazów w jelitach do gazy w jelitach to mam bo mam zespół jelita drażliwego i nerwicę Ale do czego zmierzam w poniedziałek się zdecydowałem przestać pić Controloc i dzisiaj drugi dzień Wczoraj czułem się tragicznie ale to chyba po moim poniedziałkowym obiedzie schab z tłuszczem ziemniaki i ten i surówka i kapusta ale A dzisiaj czuję ulgę czuję totalną ulgę i nie pije tego controlocku zobaczę zobaczę jak będzie dalej jak mi to za 4 5 dni przejdzie to będą piękne jaja natomiast moja pani doktor na sprawy zgagi i sprawy żołądkowe Proponuję kolego pić siemię lniane albo z mlekiem albo same obojętnie co ty na to Co sądzisz o tym Sumując ta dawka 40 mg 2 razy dziennie to jest dawka która może zamiast pomagać szkodzi i to bardzo Przeczytaj sobie przeczytaj sobie i jakie Controloc daje działania uboczne ja zaraz w kolejnym poście jak to znajdę podam
                • chocolate_dog123 Re: refluks 07.11.24, 21:39
                  Na pewno wystawie opinie temu ch.uyowi lekarzowi, bo to jest szkodnictwo to co on uprawia, nie wydając przy tym paragonu... Dla mężczyzny 120 kg przepisuje się 2*20 mg a on kobiecie przepisał 2*40 mg ipp w zestawie jeszcze innych leków. Powiem ci że, myślałam że mi serce wykorkuje. Ponoć po odstawieniu ipp zwiększa się produkcja kwasu solnego zatem też nie odstawia się ich tak od razu tylko schodzi się z dawki.
                • chocolate_dog123 Re: refluks 07.11.24, 21:41
                  Siemię lniane ok, olej lniany też.
                  • chocolate_dog123 Re: refluks 08.11.24, 00:03
                    Próbuj miód manuka i rzepakowy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka