syla7 14.12.06, 21:07 Mój dzidziuś 9,5 miesiąca trzymany za ręce stawia jedną noge dziwnie tzn troche ją wlecze po podłodze, a drugą stąpa normalnie. Czy ktoś też tak miał? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lidia23 Re: dziwnie chodzi 14.12.06, 21:16 Najlepiej to pójść do ortopedy. On stwierdzi czy jest wszystko dobrze. www.aleksandraikonrad.blog.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
jola427 Re: dziwnie chodzi 15.12.06, 18:13 Jak zmuszasz dziecko do chodzenia to nic dziwnego, ze źle stawia nóżki. Zaczekaj aż będzie gotowe samo chodzić i nie prowadzaj za rączki ani pod paszki. 9,5 miesiąca to bardzo wcześnie. Odpuść dziecku. Odpowiedz Link Zgłoś
syla7 Re: dziwnie chodzi 15.12.06, 19:29 nie prowadzam - ale zauważyłam że żle stąpa jedną nogą po łóżeczku trzymając się barierki - i wtedy wziełam za rączki - i się potwierdziło że jednak coś z nogą jest nie tak Odpowiedz Link Zgłoś
jola427 Re: dziwnie chodzi 15.12.06, 20:08 Jak zacznie samo chodzić, to będzie dobrze stawiać nóżki, a jeżeli nie to przecież jak dziecko już chodzi to idzie się na kontrolę chodzenia. Właśnie po to ta kontrola jest. Oczywiście możesz iść juz teraz, ale wiem z doświadczenia, że lekarze każą przychodzić dopiero jak dziecko juz pewnie chodzi. Bardzo dużo dzieci nie stawia na początku prawidłowo stópek, dopiero jak nabierają wprawy w samodzielnym chodzeniu ich chód się "unormalnia". Odpowiedz Link Zgłoś
ninador Re: dziwnie chodzi 15.12.06, 21:36 moja mala ma 9.5 miesiaca i sama chodzi wiec nie jest to za wczesnie, jesli dziecko chce chodzic to znaczy ze jest gotowe. moja jak chodzila za raczki a bardzo to lubila to miala 8 miesiecy. Tez stawiala jedna noge do srodka a teraz juz stawia normalnie, lekarz mi powiedzial ze to jest normalne u dzieci i ze z czasem nozki sie prostuja. Siastry mala zaczela chodzic jak miala 13miesiecy i jedna nozke troche ciagnela a teraz jest dobrze. Tak wyglada nauka chodzenia i ortopeda nie jest tu potrzebny. Odpowiedz Link Zgłoś
jola427 do ninador 15.12.06, 22:35 > moja mala ma 9.5 miesiaca i sama chodzi wiec nie jest to za wczesnie, Jakbyś się nauczyła czytać ze zrozumieniem, to zauważyłabyś, że napisałam, że "jest to bardzo wcześnie", a nie za wcześnie. A może nie zauważasz różnicy? moja jak chodzila za raczki a > bardzo to lubila to miala 8 miesiecy. A czy ten Twój ortopeda pozwolił Ci prowadzać za rączki dziecko zanim nauczy się chodzić? To że Ty ryzykowałaś to Twoja sprawa, ale nie namawiaj do nieodpowiednich zachowań innych mam. Odpowiedz Link Zgłoś
ninador Re: do ninador 15.12.06, 22:49 Nie wiem skad ta zaczepnosc??? Moj ortopeda i ksiazki,ktore czytam mowia ze dzieci rozwijaja sie w roznym tepie, jedne chodza bardzo wczesnie inne wola dlugo raczkowac, jedno jest pewne jesli dziecko chce chodzic to bedzie chodzic. Jesli staje w lozeczku i chodzi w nim to tak samo moze chodzic za raczki i jest z tego bardzo zadowolone. Dziecko mojej siostry dlugo raczkowalo i zupelnie nie chcialo byc prowadzane za raczki, zreszta trudno to tego zmusic moja uwaga ze nie jest za wczesnie dotyczyla problemu chodzenia 9 m dziecka a nie twojej wypowiedzi. a powiedz mi jak dziecko uczy sie chodzic?? prowadzenie za raczki, chodzenie przy meblach, szelki wlasnie w taki sposob dzieci sie ucza chodzic... Odpowiedz Link Zgłoś
jola427 Re: do ninador 16.12.06, 13:51 > jesli dziecko chce chodzic to bedzie chodzic. Jesli staje w lozeczku i chodzi w > > nim to tak samo moze chodzic za raczki i jest z tego bardzo zadowolone. Znowu piszesz to samo. Zrozum, że właśnie chodzenie przy meblach a prowadzanie za rączki to "nie to samo". Dziecko chodzi przy meblach naturalnie wtedy kiedy ma ochotę, a prowadzanie za rączki czy pod paszki to jest wymuszanie chodzenia. Każdy pediatra i przede wszystkim ortopeda powie Ci że nie wolno tego robić. Służy to tylko do sprawdzenia umiejętności dziecka. To samo mówią nawet neurolodzy. Także jeszcze raz Ci powtarzam, nie namawiaj innych mam do takiego postępowania. Rób co chcesz ze swoim dzieckiem i mam nadzieję, że mu kiedyś nie wysiądzie kręgosłup, ale nie namawiaj innych do popełniania błędów. Bo jakaś mama której dziecko nie będzie wogóle gotowe do chodzenia, będzie je prowadzała za rączki (bo skoro Ty prowadzałaś i nic się nie stało) i dziecku stanie się krzywda. Tak nie wolno. Mojej znajomej córka też była prowadzana za rączki bardzo wcześnie i dopiero jak poszła do szkoły okazało się, że ma problemy z kręgosłupem, nie potrafiła całej lekcji wysiedzieć, bo ją bolało. Wiele mam nie zdaje sobie sprawy jak bardzo dokuczliwe dla dzieci są problemy z kręgosłupem i jak łatwo je wywołać. Natomiast znam dzieci, które nawet wcześniej chodziły, ale nie były prowadzane za rączki. > Moj ortopeda i ksiazki,ktore czytam mowia ze dzieci rozwijaja sie w roznym > tepie, jedne chodza bardzo wczesnie inne wola dlugo raczkowac, jedno jest pewne > > jesli dziecko chce chodzic to bedzie chodzic. Więc bardzo dobrze mówią. Niegdzie temu nie zaprzeczyłam. Ale na 100% jestem pewna, że Twój ortopeda powie Ci to samo co ja że nie wolno prowadzać za rączki, bo dziecko powinno się samo nauczyć chodzić właśnie przy meblach i szczebelkach. To dziecko się rozwija, a nie Ty je rozwijasz. Ty masz pobudzać ten rozwój np. wołając żeby dziecko do Ciebie przyszło, a jak już idzie to posuwać się do tyłu. Odpowiedz Link Zgłoś
blueluna Re: dziwnie chodzi 15.12.06, 23:25 Zwroc uwage jak porusza sie poza tym dziecko - czy raczkujac uzywa jednakowo obu nozek, czy nie masz wrazenia ze jedna raczka jest slabsza itp. Jesli to "inne" zachowanie powtarza sie tez w innych okolicznosciach, jesli widac ze jedna noga lub co gorsza - jedna strona ciala, jest slabsza, mniej uzywana, czesciej zawodzi - to na pewno warto pokazac dziecko lekarzowi - ja mysle ze neurologowi. Sluchaj - a jak stawy biodrowe, nigdy z nimi nic nie bylo nie tak? Pewnie ze nie ma co z kazda glupotka latac do lekarza - ale pewne rzeczy lepiej mu pokazac, nie mozna wszystkiego lekcewazyc. Pociaganie nozka moze oznaczac ze z jakiegos powodu jest ona slabsza i byc moze potrzebna bedzie rehabilitacja. Odpowiedz Link Zgłoś
syla7 Re: dziwnie chodzi 15.12.06, 23:32 Jest jedna rzecz którą skojarzyłam - czasami jak siedzi w krzesełeczku czy wózku przechyla się na prawą strone (czyli ta sama co noga) - niewiem czy to ma coś z tym wspólego czy to zbieg okoliczności. Z biodrami było wszystko OK. Odpowiedz Link Zgłoś
blueluna Re: dziwnie chodzi 16.12.06, 00:10 Skoro to sie rzuca w oczy - to moze po prostu ma slabsze napiecie miesniowe z jednej strony ciala - a to juz wymaga rehabilitacji i to jak najszybciej. Odwiedz jakiegos dobrego neurologa dzieciecego lub moze nawet lepiej - rehabilitanta. Jesli jestes z Warszawy to moge obu Ci polecic Odpowiedz Link Zgłoś
syla7 Re: dziwnie chodzi 17.12.06, 13:08 jestem z Warszawy - poprosze o namiary - dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
ninador Re: dziwnie chodzi 16.12.06, 08:57 Tak, neurologa dobrze jest odwiedzic, ja bylam jak mala miala 3 miesiace na wizycie kontrolnej, wszystko bylo ok a Pani doktor pokazala mi jak mozna cwiczyc z takim maluchem (cwiczenia ogolnorozwojowe)i faktycznie podczas zabawy wykonywalam te cwiczenia, malej sie podobalo i teraz widze ze duzo szybciej robi pewne rzeczy i jest sprawniejsza od innych dzieci. napiecia miesniowe nie sa grozne jesli szybko sie je wykryje i zacznie z maluszkiem cwiczyc inaczej w starszym wieku moze miec klopoty np z kregoslupem. Odpowiedz Link Zgłoś
asik37 Re: dziwnie chodzi 17.12.06, 13:24 moj synek był rehabilitowany - i to duzo pomaga ale jak chcesz sama w domu probowac to dobrym i bezpiecznym cwiczeniem dla dziecka jest zwracanie uwagi aby duzo siedział "po turecku" a jak chodzi na czworaka to poprawiaj mu tę nozką ktorą ciągnie (trzeba nozkę przytrzymac i rowno podciągac pod brzuszek), z czasem powinien stawiac ją poprawnie. Trudno to opisac stad chyba dlatego dobre sa rehabilitacje, pani ktora cwiczyła z synkiem oprocz cwiczen ktore tylko sama wykonuje pokazuje jak cwiczyc w domu Odpowiedz Link Zgłoś