Dodaj do ulubionych

Badania słuchu

IP: *.* 26.02.03, 14:13
Jestem strasznie zdenerwowana i bardzo proszę o Wasze opinie na temat badania słuchu u niemowlaczków. Może któraś z Was znalazła się w podobnej sytuacji. Otóż mój Igorek w drugiej dobie życia miał robione przesiewowe badanie słuchu. Prawe ucho wyszło ok., lewe - nieprawidłowe. Badanie powtórzono w trzeciej dobie, lewe ucho nadal nieprawidłowe. Zlecono kontrolę po ukończeniu 3 miesiąca. Do poradni audiologicznej dostałam się dzisiaj (Igorek ma 4,5 miesiąca) i wyniki na obydwoje uszu wyszły złe. Miał badanie robione sondą. Dostała mi się straszna bura, że tak późno...Mam się tam zgłosić jutro na badanie elektrodami z pnia mózgu czy jakoś tam, nie pamiętam, bo ledwo rozumiałam, co kobita do mnie mówi. Wydaje mi się, że Igorek słyszy dobrze, odwraca się w stronę dźwięku, mimo, że nie widzi osoby, uśmiecha się słysząc nasze głosy i gaworzy jak do niego mówimy, ale mimo wszystko umieram ze strachu. Proszę, napiszcie czy te badania dają 100% pewności, czy któraś z Was była już w takiej sytuacji, a może ktoś pracuje z dziećmi podejrzewanymi o niedosłuch? Do jutra to ja chyba wyląduję w psychiatryku jakimś.rozhisteryzowany kamyczek
Obserwuj wątek
    • Gość: Monika25 Re: Badania słuchu IP: *.* 26.02.03, 22:44
      Pierwsze badanie słuchu wykonuje się w 1-2 dobie życia dziecka, jeśli wynik jest nieprawidłowy drugie w dniu wypisu ze szpitala, następne badanie w 3 miesiącu życia.Jeżeli dziecko tego wymaga,powinno dostać aparat słuchowy i zacząć być rehabilitowane do 6 miesiąca życia. Badanie, które Was czeka to badanie potencjałow wywołanych z pnia mózgu (tzw badanie ABR). Trwa ono około pół godziny.Mój 7 letni syn miał takie badanie wykonywane kilkakrotnie w pierwszym roku życia. W pierwszym badaniu okazało się, że ma niedosłuch na jedno ucho około 50dB, a na drugie 60dB. Badanie ABR robiliśmy co 3 miesiące i w każdym następnym było lepiej.Gdy miał około roku wszystkie badania były prawidłowe. Najlepiej,żeby dziecko podczas takiego badania było spokojne i żeby nie płakało. Wiem, że bywa to trudne. Ja w dniu badania budziłam Michała bardzo wcześnie i nie dawałam mu już zasnąć. W poradni audiologicznej miał przyklejane do główki plastrami elektrody ,dostawał jeść i spokojnie zasypiał w wózku albo na łóżku,a wtedy miał podłączaną resztę aparatury. Pozdrawiam gorąco i trzymam kciuki, niedługo wszystko się wyjaśniMonika
      • Gość: kamyczek Re: Badania słuchu IP: *.* 27.02.03, 12:47
        Wróciłam z badania. Wszystko jest w normie. Kamień spadł mi z serca.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka