Dodaj do ulubionych

CYSTOGRAFIA

IP: *.* 17.03.03, 13:07
Badanie to czeka moją Zuzię (2 latak) już niedługo - za 3 mieś. Czy możecie mi opowiedzieć cos o samym badaniu? Jak długo trwa, czy trzeba zostać w szpitalu itp...podobno jest bolesne - czy lekarze daja jakieś znieczulenie?Będę wdzięczna.KIKA
Obserwuj wątek
    • Gość: ilka Re: CYSTOGRAFIA IP: *.* 17.03.03, 13:30
      Mój synek miał cystografię w wieku 9 m-cy. Badanie polega na wprowadzeniu kontrastu przez cewnik do pęcherza moczowego i zrobieniu zdjęcia rtg. U nas wyglądało to okropnie niestety, ale głównie dlatego, ze mój synek miał sklejony napletek z żołędzią :( lekarz odciągnął tylko troszkę, po to aby wprowadzić rurkę od cewnika ale i tak krew się polała :( i Jurek strasznie płakał :cry: Potem lekarz wprowadza do tego cewnika specjalny płyn /kontrast/ i robi zdjęcie podczas siusiania.Synek nie miał znieczulenia, lekarz twierdził, że jest to zbędne, ale teraz wiem, ze trzeba było chociaż znieczulić siusiaka Emlą, ale tylko z powodu sklejonego napletka.Wiele dzieci dobrze znosi to badanie, najważniejsze jest to żebyś była cały czas przy swoim dziecku.My przyszliśmy tylko na 1,5 godziny do szpitala - wyszliśmy od razu po badaniu, choć dostaliśmy wypis ze szpitala na krórym było napisane, ze spędziliśmy tam 3 dni :what: bo inaczej kasa chorychnie zwróciłaby szpitalowi za to badanie :crazy:Tutaj są linki do wcześniejszych wątków na ten temathttp://forum.edziecko.pl/view.php?bn=edziecko_zdrowie&key=1013798759&pattern=cystografia&pattern=cystografiahttp://forum.edziecko.pl/view.php?bn=edziecko_zdrowie&key=1027017329&pattern=cystografia&pattern=cystografiahttp://forum.edziecko.pl/view.php?bn=edziecko_zdrowie&key=1003865533&pattern=cystografia&pattern=cystografia
      • Gość: mariajolanta Re: CYSTOGRAFIA IP: *.* 17.03.03, 14:55
        :) Moja Magdusia miała robioną cystografię w zeszłym roku miała wówczas 2 latka i 3 miesiące. Badanie miała robione w Szpitalu na Niekłańskiej. Ilka opisała już na czym samo badanie polega. Dodam tylko że to jest bardzo nieprzyjemne dla dziecka - bez znieczulenia - posmarowanie żelem Xylocainą cewnika napewno nic nie daje!! Najważniejsze jednak było to że razem z mężem mogłam być przy Magdusi. Po badaniu byliśmy godzinę na oddziale i wróciliśmy do domu. Chyba nie było tak źle skoro minęło już tyle czasu a Magda spokojnie opowiadała swojej lekarce o badaniu. pozdrawiam bardzo serdecznie Mariola
    • Gość: rybka Re: CYSTOGRAFIA IP: *.* 18.03.03, 20:06
      Samo badanie chyba nie jest bolesne, polega na wykonaniu zdjęć rtg. Najgorsze jest zalożenie cewnika, przez który podawany jest kontrast czy cóś.Nie można robić badania, gdy posiew nie jest jałowy, a po wszystkim dobrze posadzić małą w rumianku.Córka miała badanie w CZD, poszło bardzo sprawnie(im szybciej dziecko się wysika tym lepiej), ale generalnie wspominam to źle.Poszukaj na forum , bo trochę tu pisałam.I trzymajcie się, życzę jak najlepszych wyników, bo od jakiegoś czasu zauważyłam, że walczymy z podobnym problemem.Na pewno będzie dobrze.Pozdrów ode mnie córeczkę i będę trzymala za nią kciuki, żeby przeszla to badanie jak najłagodniej.I nie ma co chyba histeryzować, że jakaś trauma, bo moja pamięta, opowiada, pyta i kocha psa, ktorego dostala po badaniu od pani. Inna sprawa, że dwulatki chętne do wspólpracy nie są, ale moja byla w podobnym wieku i poradziłyśmy sobie.Trzymajcie się!
      • Gość: oSka Re: CYSTOGRAFIA IP: *.* 19.03.03, 16:07
        dzięki wielkie. Moja Zuzia juz sie dosyć wycierpiała podczas 3 pobytów w szpitalu, więc mimo wszystko sie obawiam tego badania. Ale trudno - skoro to jest potrzebne....będę z nią cały czas na pewno.Pozdr.KIKA
    • Gość: Asia_ Re: CYSTOGRAFIA IP: *.* 19.03.03, 20:29
      Moja Natalka miala robiona cystografie, gdy miala 8 miesiecy. Prawda, badanie nie nalezy do przyjemnych. Wykonano je w szpitalu im.Korczaka we Wroclawiu(ul.Kasprowicza).Personel wykonujacy to badanie jest bardzo mily i sprawny.Panie sa po prostu stworzone do pracy z dziecmi.Samo badanie,juz wiesz na czym polega.Jest bardzo szybkie.Wykonuje sie 2 zdjecia rtg.Jedno z pelnym,a drugie z oproznionym pecherzem.Nasze badanie wyszlo fantastycznie,Mam nadzieje, ze tak bedzie rowniez w Waszym przypadku.Pozdrawiam :hello:Asia - mama 9-cio miesiecznej Natalii.
    • Gość: gos Re: CYSTOGRAFIA IP: *.* 19.03.03, 23:28
      witam nie beda pisac jak to wyglada bo juz wiesz, opisy sa powyzej, ja tylko moge dodac zebys sie zastanowila nad metoda. Moja Olenka miala robiona cystografie ale nie przez cewnikowanie, doc.GoLAbek wprowadzila kontrast bezposrenio do pecheza tak jak zastrzyk. Uwazam ze jest to leprza metoda nie ma mozliwosci wprowazdenia bakteri do uklmoczowego i co najwazniejsze do nerek trwa to moment i nie trzeba nic znieczulac, bo i tak kontrast jest bbbbbbardzo obciazajacy dla dziecka. Doc Gołąbek przyjmuje na kasprzaka jest naprawde bbbb dobra.trymam kciuki
      • Gość: Makowa Re: CYSTOGRAFIA IP: *.* 24.03.03, 09:59
        Wlasnie 17.3. miala robiona cystografie moja 7 miesieczna corka. I wcale to nie bylo straszne - dla niej- bo ja bylam przerazona. Przy cewnikowaniu byla lekko zdziwiona ale nawet nie kweknela. Dopiero przy robieniu RTG plakala bo musiala byc unieruchomiona. Zaraz po badaniu jechalismy do domu. wyniki ok. Nie martw sie na zapas bo moze Twoja dzidzia tez to dobrze zniesie. Pozdrawiam i trzymam kciuki.
        • Gość: ANAX Re: CYSTOGRAFIA IP: *.* 24.03.03, 19:22
          na czym polega badanie to już wiesz.Mój syn miał robione badanie w wieku ok 9 mies.Bardzo płakał a ja z nim bo przynim byłam.Lekarz powiedział że nie trzeba znieczulenia bo to nie boli ale teraz wiem że boli.Dlatego cieszę się tym że lekaż za to został oblany moczem przez mojego syna jak każdy który stał w pobliżu. :lol: koniecznie poproś o znieczulenie.Anax :helo:
          • Gość: mariajolanta Re: CYSTOGRAFIA IP: *.* 24.03.03, 22:05
            Wydaje mi się ze takiego malucha 2-3 latka za bardzo nie da się przygotować psychicznie. Sama atmosfera szpitala, stół i aparat rentgenowski nie działają na małe dziecko dobrze. Ono się po prostu boi. Najważniejsze jest to że może z dzieckiem być mama lub tata. 2-latek mimo że się wytłumaczy że badanie trzeba zrobić za bardzo nie rozumie dlaczego musi z gołą pupcią leżeć na tym dużym stole??? Dobrze że badanie nie trwa długo i warto mieć jakiś mały prezencik na otarcie łez - podarowana lokomotywa podzia- -łała na Magdusię jak kompres!!! Dziś a w maju minie rok od badania mój 3-latek opowiada o tym przejściu jak "dorosły" pacjent. Co prawda opowiada że "do cipci(nie wiem czy to wulgarne słownictwo?) pani doktor włozyła cewkę" Dziecko potrafi być bardzo dzielne na prawdę!!!! Mariola
      • zuza_k Re: CYSTOGRAFIA 04.07.03, 15:18
        Witaj Gosiu,
        Stary ten wątek, ale mam nadzieję, że tu zajrzysz. Chciałabym dowiedzieć się
        więcej na temat cystografii poprzez wprowadzenie kontrastu bezpośrednio do
        pęcherza, a nie przez cewnik. Jeżeli możesz,to napisz coś więcej o tej
        metodzie. Czy to jest bardzo bolesne? A może robi sie to w znieczuleniu? Jakie
        są wady i zalety tej metody? Czy doc Gołabek przyjmuje prywatnie czy tylko w
        szpitalu? I czy ją polecasz?
        Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź, bo czeka nas cystografia i bardzo się
        denerwujemy. Moja córeczka ma 2 lata.
        Czekam na odpowiedź
        Zuza
    • Gość: mrzepnie Re: CYSTOGRAFIA IP: *.* 24.03.03, 20:32
      Moj syne mial robiona jak mial 3,5 mies w szpitalu na Nieklanskiej. Wprowadzana rurka byla posmarowana zelem znieczulajacym i nawet sie przy tym nie skrzywil wiec mysle ze nie jest to zabieg nieprzyjemny, po prostu starsze dzieci boja sie wszystkiego co nieznane i chyba wystarczy je odpowiednio przygotowac psychicznie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka