Dodaj do ulubionych

Mruganie oczami czt to tik???

IP: *.* 31.03.03, 08:35
Witamsmile Mam problem. Mój Szymonek (2 lata i 5 m-cy) zaczął mrugać oczkamisad I nie wiem z jakiego powodu. Obserwuję go od paru dni i nie wiem czemu tak się dzieje. Myslałam, że od tv, ale np. w sobotę wogóle nie oglądał tv i wieczorem zaczął nagle mrugać. Myślałam, że to może taki nerwowy tik i obchodzimy się z nim jak z jajkiem, robi co chce. Chyba będę musiała się udać z nim do lekarza. Martwię się. Może któraś mama miała podobne problemy. Proszę o radę co to może być i czy np. mam mu przypominać żeby nie mrugał oczkami, czy udawać że nic się nie dzieje. Bo jak mu przypominam to on jeszcze bardziej mruga, złośliwiec. Nie wiem co robić. Na szczęście cały czas nie mruga.Pozdrawiamsmile))Libi
Obserwuj wątek
    • Gość: Miśka! Re: Mruganie oczami czt to tik??? IP: *.* 31.03.03, 12:10
      Mój Michaś, kiedy skończył 2 latka i 2 miesiące, tez zaczął mrugać. I to tak w wyjątkowo paskudny sposób, martwiłam się, a jakże (że mu to zostanie). Upominałam go, ale rzeczywiście wtedy czasem odwrotny to miało skutek. Telewizji to on i tak prawie nie oglądał, ale i tak upominałam go, gdy bajkę oglądał z bliska.Pamiętam, ze również miałam się z nim wybrać do lekarza, kiedy problem przestał w ogóle istnieć (nie wiem, pewno po 3-4 tygodniach). Teraz tylko (2 latka i 8 mies.)jak ja mrugam, to on też i lubi robić mrugające(i nie tylko) minki przy lustrze.
    • ewa.dwojaczki Re: Mruganie oczami czt to tik??? 07.05.03, 15:24
      Witam,
      U nas też zaczęło sie mruganiem. Filip nawet stwierdził, że on cos sprawdza
      (????).
      Ponieważ jesteśmy trochę przewrażliwieni na punkcie naszych chłopaków-
      wcześniaków to popędziłam do okulisty. Pierwsze badania (na odległość, reakcja
      na światło itd) wypadły pomyslnie. Na drugich (na które juz mi sie nie chciało
      iść, bo Filip właśnie przestał mrużyć oczy) poszłam i okazało sie, że ma lekką
      nadwzroczność. Nie dostał skierowania na okularki. Taka wada podobno ma sie mu
      cofnąć. Za pół roku kontrola.
      Pozdr
      Ewa
      • aniask_mama Re: Mruganie oczami czt to tik??? 08.05.03, 10:59
        Wiesz co? jeśli to mruganie wiąże się z jakąś określoną sytuacją (np. przed TV,
        jeśli na coś patrzy z daleka) to ja bym poszła na wszelki wypadek do okulisty.
        Może nic się nie dzieje, ale sprawdzić warto.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka