rachelg 01.01.07, 21:03 Czy ktoś wie, które sanatorium jest najlepsze jeśli chciałabym pojechać z 3- latkiem mającym wiecznie problemy z górnymi drogami oddechowymi? Dziękuję z góry za wszystkie informacje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamakluska Re: Które sanatorium na górne drogi oddechowe? 01.01.07, 23:01 hej, oprócz Rabki do której juz podobno dzieci nie wysyłają bo podobno sanatorium zostało zlikwidowane (tak słyszałam ale nie wiem czy to prawda)jest sanatorium w miejscowości Rymanów Zdrój - kierunek na Rzeszów. Mojego znajomego wnuki tam były i jest zdecydowana poprawa. Stężenie jodu w Rymanowie jest podobno porównywalne z morzem, więc polecam. Sama sie zastanawiam nad sanatorium bo tez mam 3,5 latka, który choruje non stop, od połowy września mamy 7 infekcję. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sylwius74 Re: Które sanatorium na górne drogi oddechowe? 05.01.07, 22:13 latem byłysmy w Szczawnicy pediatra podpowiedzial mi zeby ze skierowaniem od niego pojechala do NFZ i potwierdzenie korzystania z zebiegow przyslugujacy z kasy chorych,korzystałysmy z 2 zabiegow dziennie (max mozna 3) 6 dni w tygdniumoglysmy sobie dopasowac dogodne godziny mieszkalysmy na prywatnej kwaterze i troche czsu zajmowalo nam dojscie, miala inhalacje, lampe bioptron nawlzanie gardla joden ( podlaczone do urzadzenia z lekkim prodem) i plukanie migdalkow, w okresie jesienno--wiosennym choruje co 2 tygodnie, po powrocie pierwsza choroba dopadla corke w grudniu w przyszlym roku tez chcemy jechac Odpowiedz Link Zgłoś
annarow Re: Które sanatorium na górne drogi oddechowe? 07.01.07, 12:05 Czesc, A jak to dokładnie załatwić? Skierowanie od pediatry do sanatorium, potem do NFZ, a słyszałam że oni sami wybierają miejsce i czas, a ja bym chciała dopasowac to jakoś do innych moich planów. Czy taki wyjazd dla dzieecka półtorarocznego byłby ok? Dzięki i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sylwius74 Re: Które sanatorium na górne drogi oddechowe? 07.01.07, 15:36 Czesc Annarow poprosiłam pediatre o skierowanie do sanatorium ze wskazaniem na "leczenie ambulatoryjne górnych dróg oddechowych" (dowiedziałam się że tak ma być napisane na skierowaniu od kobiety która wynajmowała nam kwatere i pracuje w sanatorium w którym miałysmy zabiegi), na skierowaniu wpisał nam pediatra date naszego wyjazdu i miejscowość, w NFZ pan który siedzi przy okienku i przyjmuje skierowania chciał mnie spławić i kazał wrzucić skierowanie do pudełka pt."SANATORIA-SKIEROWANIA" wytłumaczyłam mu że prywatnie bez zakwaterowania w sanatorium i potrzebuje tylko potwierdzenie zabiegów w danym terminie na kase chorych,pan w okienku troche zmiekł powędrował do jakiegoś gabinetu i po 10 moinutach wychodziłam z NFZ z papierkiem potwierdzjacym moj pobyt w Szczwanicy( bez nazwy uzdrowiska tylko miejscowość).Na miejscu córke zbadał lekarz który ustala rodzaje zabiegów i potem przy stanowisku planowania zabiegów mogłyśmy sobie wybrać godziny o ktorych chcemy przychodzić, miałyśmy 2 zabiegi dziennie. Każdemy z nas ( i dorosłemu i dziecku) przysługuje sanatorium raz w roku tylko lekarze o tym nam nie mówią . Gdybyś chciała porozmawiać moje gg 7395933 pozdrawiam Sylwia Odpowiedz Link Zgłoś
elad6 Re: Które sanatorium na górne drogi oddechowe? 08.01.07, 11:19 sanatorium dziecku przysługuje raz na rok ,dorosłemu tylko jako opiekunowi raz na rok Odpowiedz Link Zgłoś
monika9920 Re:sylwius74 21.02.07, 09:35 Sylwia, zainteresowala mnie ta forma leczenia. Nie mam mozliwosci wyjechac na 3 tygodnie i to jeszcze poza wakacjami - bo o ile wiem tylko wtedy mozna wziac sanatorium, a tak czy inaczej babcia bierze w sierpniu malolata nad morze albo w gory - nie ma konkretnej wybranej miejscowosci, wiec zalatwie im pobyt np. w Szczawnicy, albo w jakims nadmorskim "kurorcie" - zaintrygowalo mnie to , ze ty wyjezdzalas w lipcu... i ze w lipcu moglas korzystac z zabiegow refundowanych przez NFZ - nie robili ci zadnych problemow z tym terminem ? Moze sie myle, ale odkad pamietam to sanatoria zawsze przyznawano tylko do konca kwietnia, a potem od pazdziernika, a w sezonie nie... tylko, ze tak było w przypadku sanatoriów dla dorosłych... a może dzieciom przyznaja w wakacje ? (dodam, ze chodzi o 4latka, a wiec jeszcze "nieszkolne" dziecko). M Odpowiedz Link Zgłoś
sylwius74 Re: Które sanatorium na górne drogi oddechowe? 07.01.07, 15:38 Termin też wybrałam sama wtedy kiedy miałam urlop w pracy, wyjeżdżałyśmy 25 lipca a ja wszystkie dokumenty załawtiłam 4 lipca (jakoś tak mi utkwiło } sylwia Odpowiedz Link Zgłoś
elad6 Re: Które sanatorium na górne drogi oddechowe? 08.01.07, 11:12 byłm z corka dwa razy w Szczawnicy i było super, a załatwienie bardzo proste,skierowanie od rodzinnego lekarza ,w miejscu na adnotacje lekarz wpisał :zalecana Szczawnica termin ... i wyjasnienie ze wtedy planowany urlop matki i powiem wam ze zawsze sie dostosowali do tych sugestii,dziecko całe sanatorium miało refundowane z kasy chorych a opiekun placił za siebie w ramach czego mogł tez korzystac z dwoch zabiegow ,codzien z jednego.Poza tym na miejscu jest fajna koordynatorka ktora organizuje wycieczki i roznego rodzaju imprezki dla dzieci wiec im sie nie nudzi poza zabiegami,jedzenie bardzo dobre . Całe to skierowanie to przychodnia oddaje do NFZ -tu a wy czekacie tylko na potwierdzenie czy komisja zakwalifikowała dziecko do sanatorium czy nie i na potwierdzenie wyjazdu. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwius74 Re: Które sanatorium na górne drogi oddechowe? 08.01.07, 14:14 Ja do NFZ skierowanie zawiozłam sama bo zależało mi żeby dostać potwierdzone przez nich "od ręki" z obawy przed tym że nie wyślą go na czas (do wyjzadu miałyśmy 20 dni) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
iwona143 Re: Które sanatorium na górne drogi oddechowe? 20.02.07, 16:27 witam Mam pytanie w ktorm sanatorium Pani była w szczawnicy, Ja dopiero wróciłam z rabki i jestem rozczarowana zero zaiteresiowania naszymi pociechami,zabiegi na drugim końcu Rabki, pokoje do remontu. Prośba o napisanie czegoś więcej jak wyglądają pokoje ,czy zabiegi są na miejscu i tak ogólnie.Moje dziecko miało zapalenie oskrzeli więc tydzień naszego pobytu to zamknięcie nas w pokoju.Z pobytu skorzystało tylko sanatorium które zainkasowało za mnie 1500 zł. Pozdrawiam Iwona Odpowiedz Link Zgłoś
sylwius74 Re: Które sanatorium na górne drogi oddechowe? 20.02.07, 17:12 Witam z tego co wiem w Szczawnicy jest tylko jedno sanatorium, my do samego osrodka chodziłysmy tylko na zabiegi mieszkałyśmy na prywatnej kwaterze i właśnie od właścicielki domku dowiedziałam się o mozliwosci skorzystania z leczenia uzdrowiskowego w ramach kasy chorych,Pani u której mieszkałysmy z córka pracuje w tym sanatorium i pomogła nam po przyjeżdzie w załatwieniu zabiegów ( dogodnych dla dziecka godzin),nie wiem niestety jak wyglądają pokoje w ośrodku sanatoryjnym, z zewnatrz wygląda calkiem dobrze, w tym samym budynku są zabiegi, miałysmy trzy zabiegi dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
ewkamak Re: Które sanatorium na górne drogi oddechowe? 20.02.07, 22:14 Zapewne chodzi o sanatorium Górnik przy ul. Zdrojowej 4. Byliśmy w zeszłym roku. Pokoje są w porządku. Ja z dzieckiem mieliśmy swój własny pokój z łazienką. Jest telewizor, czajnik, radyjko. Jedzonko dobre. Byliśmy na wniosek naszej pediatry-dziecko w ramach NFZ a ja z pełną odpłatnością-około 1500,00zł. Okolica przepiękna-byliśmy jesienią. Trzeba sie tylko dowiedzieć czy nadal przyjmują dzieci bo planowali utworzenie SPA.... Odpowiedz Link Zgłoś
beatanin Re: Które sanatorium na górne drogi oddechowe? 21.02.07, 11:31 ja bylam w ubiegłym roku w sanatorium "cegielski"w Rabce,prywatnie.Były też mamy z NFZ.zabiegi na miejscu,wybór taki sobie ale ja więcej nie potrzebowałam.ważny klimat.warunki tam są calkiem niezle,dobre jedzonko,przedszkole do 13,plac zabaw (latem basenik)czysto i miło.dużo matek z dziećmi.ja byłam zadowolona i dziecko też,czułyśmy się jak na wczasach nie w sanatorium.troszkę kawałek trzeba iść pod górkę z centrum ale tam spacery to podstawa.może ktoś tam był i ma swoją opinię bo ja wybieram się tam znowu, a nie znam lepszego miejsca,.byłam tez kiedyś z nfz w sanatorim w rabce,jagiellonka ,jak szpital,na zabiegi dochodziło sie i czekało w ogromnych kolejkach-do obiadu wsród chorowitków z całej rabki,dla matek z maluchami umęczenie.W cegielskim zapłaciłam niewiele więcej prywatnie niz za siebie w nfz, (tylko ze tu 2 tygodnie)czekam rowniez na wasze opinie.pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś