Dodaj do ulubionych

Które sanatorium na górne drogi oddechowe?

01.01.07, 21:03
Czy ktoś wie, które sanatorium jest najlepsze jeśli chciałabym pojechać z 3-
latkiem mającym wiecznie problemy z górnymi drogami oddechowymi? Dziękuję z
góry za wszystkie informacje
Obserwuj wątek
    • mamakluska Re: Które sanatorium na górne drogi oddechowe? 01.01.07, 23:01
      hej,
      oprócz Rabki do której juz podobno dzieci nie wysyłają bo podobno sanatorium
      zostało zlikwidowane (tak słyszałam ale nie wiem czy to prawda)jest sanatorium w
      miejscowości Rymanów Zdrój - kierunek na Rzeszów. Mojego znajomego wnuki tam
      były i jest zdecydowana poprawa. Stężenie jodu w Rymanowie jest podobno
      porównywalne z morzem, więc polecam. Sama sie zastanawiam nad sanatorium bo tez
      mam 3,5 latka, który choruje non stop, od połowy września mamy 7 infekcję.

pozdrawiam
    • sylwius74 Re: Które sanatorium na górne drogi oddechowe? 05.01.07, 22:13
      latem byłysmy w Szczawnicy pediatra podpowiedzial mi zeby ze skierowaniem od
      niego pojechala do NFZ i potwierdzenie korzystania z zebiegow przyslugujacy z
      kasy chorych,korzystałysmy z 2 zabiegow dziennie (max mozna 3) 6 dni w
      tygdniumoglysmy sobie dopasowac dogodne godziny mieszkalysmy na prywatnej
      kwaterze i troche czsu zajmowalo nam dojscie, miala inhalacje, lampe bioptron
      nawlzanie gardla joden ( podlaczone do urzadzenia z lekkim prodem) i plukanie
      migdalkow, w okresie jesienno--wiosennym choruje co 2 tygodnie, po powrocie
      pierwsza choroba dopadla corke w grudniu
      w przyszlym roku tez chcemy jechac
      • annarow Re: Które sanatorium na górne drogi oddechowe? 07.01.07, 12:05
        Czesc,
        A jak to dokładnie załatwić? Skierowanie od pediatry do sanatorium, potem do
        NFZ, a słyszałam że oni sami wybierają miejsce i czas, a ja bym chciała
        dopasowac to jakoś do innych moich planów.
        Czy taki wyjazd dla dzieecka półtorarocznego byłby ok?

Dzięki i pozdrawiam
        • sylwius74 Re: Które sanatorium na górne drogi oddechowe? 07.01.07, 15:36
          Czesc Annarow poprosiłam pediatre o skierowanie do sanatorium ze wskazaniem
          na "leczenie ambulatoryjne górnych dróg oddechowych" (dowiedziałam się że tak
          ma być napisane na skierowaniu od kobiety która wynajmowała nam kwatere i
          pracuje w sanatorium w którym miałysmy zabiegi), na skierowaniu wpisał nam
          pediatra date naszego wyjazdu i miejscowość, w NFZ pan który siedzi przy
          okienku i przyjmuje skierowania chciał mnie spławić i kazał wrzucić skierowanie
          do pudełka pt."SANATORIA-SKIEROWANIA" wytłumaczyłam mu że prywatnie bez
          zakwaterowania w sanatorium i potrzebuje tylko potwierdzenie zabiegów w danym
          terminie na kase chorych,pan w okienku troche zmiekł powędrował do jakiegoś
          gabinetu i po 10 moinutach wychodziłam z NFZ z papierkiem potwierdzjacym moj
          pobyt w Szczwanicy( bez nazwy uzdrowiska tylko miejscowość).Na miejscu córke
          zbadał lekarz który ustala rodzaje zabiegów i potem przy stanowisku planowania
          zabiegów mogłyśmy sobie wybrać godziny o ktorych chcemy przychodzić, miałyśmy
          2 zabiegi dziennie.
          Każdemy z nas ( i dorosłemu i dziecku) przysługuje sanatorium raz w roku tylko
          lekarze o tym nam nie mówią .
          Gdybyś chciała porozmawiać moje gg 7395933
          pozdrawiam Sylwia
          • elad6 Re: Które sanatorium na górne drogi oddechowe? 08.01.07, 11:19
            sanatorium dziecku przysługuje raz na rok ,dorosłemu tylko jako opiekunowi raz
            na rok
          • monika9920 Re:sylwius74 21.02.07, 09:35
            Sylwia, zainteresowala mnie ta forma leczenia.
            Nie mam mozliwosci wyjechac na 3 tygodnie i to jeszcze poza wakacjami - bo o ile
            wiem tylko wtedy mozna wziac sanatorium, a tak czy inaczej babcia bierze w
            sierpniu malolata nad morze albo w gory - nie ma konkretnej wybranej
            miejscowosci, wiec zalatwie im pobyt np. w Szczawnicy, albo w jakims nadmorskim
            "kurorcie" - zaintrygowalo mnie to , ze ty wyjezdzalas w lipcu... i ze w lipcu
            moglas korzystac z zabiegow refundowanych przez NFZ - nie robili ci zadnych
            problemow z tym terminem ?
            Moze sie myle, ale odkad pamietam to sanatoria zawsze przyznawano tylko do konca
            kwietnia, a potem od pazdziernika, a w sezonie nie... tylko, ze tak było w
            przypadku sanatoriów dla dorosłych... a może dzieciom przyznaja w wakacje ?
            (dodam, ze chodzi o 4latka, a wiec jeszcze "nieszkolne" dziecko).
            M
        • sylwius74 Re: Które sanatorium na górne drogi oddechowe? 07.01.07, 15:38
          Termin też wybrałam sama wtedy kiedy miałam urlop w pracy, wyjeżdżałyśmy 25
          lipca a ja wszystkie dokumenty załawtiłam 4 lipca (jakoś tak mi utkwiło smile}
          sylwia
        • elad6 Re: Które sanatorium na górne drogi oddechowe? 08.01.07, 11:12
          byłm z corka dwa razy w Szczawnicy i było super, a załatwienie bardzo
          proste,skierowanie od rodzinnego lekarza ,w miejscu na adnotacje lekarz
          wpisał :zalecana Szczawnica termin ... i wyjasnienie ze wtedy planowany urlop
          matki i powiem wam ze zawsze sie dostosowali do tych sugestii,dziecko całe
          sanatorium miało refundowane z kasy chorych a opiekun placił za siebie w ramach
          czego mogł tez korzystac z dwoch zabiegow ,codzien z jednego.Poza tym na
          miejscu jest fajna koordynatorka ktora organizuje wycieczki i roznego rodzaju
          imprezki dla dzieci wiec im sie nie nudzi poza zabiegami,jedzenie bardzo dobre .
          Całe to skierowanie to przychodnia oddaje do NFZ -tu a wy czekacie tylko na
          potwierdzenie czy komisja zakwalifikowała dziecko do sanatorium czy nie i na
          potwierdzenie wyjazdu.
          • sylwius74 Re: Które sanatorium na górne drogi oddechowe? 08.01.07, 14:14
            Ja do NFZ skierowanie zawiozłam sama bo zależało mi żeby dostać potwierdzone
            przez nich "od ręki" z obawy przed tym że nie wyślą go na czas (do wyjzadu
            miałyśmy 20 dni)
            pozdrawiam
          • iwona143 Re: Które sanatorium na górne drogi oddechowe? 20.02.07, 16:27
            witam
            Mam pytanie w ktorm sanatorium Pani była w szczawnicy,
            Ja dopiero wróciłam z rabki i jestem rozczarowana zero zaiteresiowania naszymi
            pociechami,zabiegi na drugim końcu Rabki, pokoje do remontu.
            Prośba o napisanie czegoś więcej jak wyglądają pokoje ,czy zabiegi są na miejscu
            i tak ogólnie.Moje dziecko miało zapalenie oskrzeli więc tydzień naszego pobytu
            to zamknięcie nas w pokoju.Z pobytu skorzystało tylko sanatorium które
            zainkasowało za mnie 1500 zł.
            Pozdrawiam
            Iwona
            • sylwius74 Re: Które sanatorium na górne drogi oddechowe? 20.02.07, 17:12
              Witam z tego co wiem w Szczawnicy jest tylko jedno sanatorium, my do samego
              osrodka chodziłysmy tylko na zabiegi mieszkałyśmy na prywatnej kwaterze i
              właśnie od właścicielki domku dowiedziałam się o mozliwosci skorzystania z
              leczenia uzdrowiskowego w ramach kasy chorych,Pani u której mieszkałysmy z
              córka pracuje w tym sanatorium i pomogła nam po przyjeżdzie w załatwieniu
              zabiegów ( dogodnych dla dziecka godzin),nie wiem niestety jak wyglądają pokoje
              w ośrodku sanatoryjnym, z zewnatrz wygląda calkiem dobrze, w tym samym budynku
              są zabiegi, miałysmy trzy zabiegi dziennie.
              • ewkamak Re: Które sanatorium na górne drogi oddechowe? 20.02.07, 22:14
                Zapewne chodzi o sanatorium Górnik przy ul. Zdrojowej 4. Byliśmy w zeszłym
                roku. Pokoje są w porządku. Ja z dzieckiem mieliśmy swój własny pokój z
                łazienką. Jest telewizor, czajnik, radyjko. Jedzonko dobre.
                Byliśmy na wniosek naszej pediatry-dziecko w ramach NFZ a ja z pełną
                odpłatnością-około 1500,00zł.
                Okolica przepiękna-byliśmy jesienią.

Trzeba sie tylko dowiedzieć czy nadal przyjmują dzieci bo planowali utworzenie
                SPA....
                • beatanin Re: Które sanatorium na górne drogi oddechowe? 21.02.07, 11:31
                  ja bylam w ubiegłym roku w sanatorium "cegielski"w Rabce,prywatnie.Były też
                  mamy z NFZ.zabiegi na miejscu,wybór taki sobie ale ja więcej nie
                  potrzebowałam.ważny klimat.warunki tam są calkiem niezle,dobre
                  jedzonko,przedszkole do 13,plac zabaw (latem basenik)czysto i miło.dużo matek z
                  dziećmi.ja byłam zadowolona i dziecko też,czułyśmy się jak na wczasach nie w
                  sanatorium.troszkę kawałek trzeba iść pod górkę z centrum ale tam spacery to
                  podstawa.może ktoś tam był i ma swoją opinię bo ja wybieram się tam znowu, a
                  nie znam lepszego miejsca,.byłam tez kiedyś z nfz w sanatorim w
                  rabce,jagiellonka ,jak szpital,na zabiegi dochodziło sie i czekało w ogromnych
                  kolejkach-do obiadu wsród chorowitków z całej rabki,dla matek z maluchami
                  umęczenie.W cegielskim zapłaciłam niewiele więcej prywatnie niz za siebie w nfz,
                  (tylko ze tu 2 tygodnie)czekam rowniez na wasze opinie.pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka