Dodaj do ulubionych

uporczywy katar

03.01.07, 15:48
Moja córeczka od października (z małymi przerwami) ma non stop katar, w tej
chwili doszedł ból gardła i okropny kaszel.
Dostała Bactrim i Atecortin do nosa - co sądzicie o tych kroplach?Czy są to
sterydy bo słyszałam różne opinie? Nie wiem co robić mała strasznie się męczy,
myślałam o wizycie u laryngologa, może on coś poradzi na ten katar, co o tym
sądzicie. Jeśli zdecyduję się na wizytę u laryngologa to lepiej pójść z
katarem czy jak jej przejdzie (głupie pytanie ale na prawdę nie wiem)?
Obserwuj wątek
    • karanissa Re: uporczywy katar 03.01.07, 17:21
      Tak sie tylko mowi, ze katar to nic, ale jak trwa tyle miesiecy, to naprawde mozna sie niezle wk...

Ja mialam z synkiem to samo, katar bakteryjny przez pare miesiecy, raz lepiej, raz gorzej, w efekcie tego kilka infekcji bakteryjnych, raz zapalenie ucha (dopiero antybiotyk Zinnat pomogl, ale zaropialy juz byl strasznie: nos, uszy, oczy).

Tez stosowalam Atecortin i Bactrim, mam je do tej pory w apteczce. Teraz tez jak tylko katar sie przedluza i zaczyna nabierac niezdrowego koloru, wpuszczam Atecortin (to nie steryd, to antybiotyk miejscowy). Zastosowany w pore pomaga. Jak juz katar jest bardzo uciazliwy i nie ustepuje po Atecortinie, to ide do lekarza po Bactrim (do tej pory stosowalam dwa razy - za kazdym razem pomogl). I naprawde mowa tu o obrzydliwym, zielony katarze prosto z zatok. Bactrim nie jest antybiotykiem ani sterydem, ale dziala przeciwbakteryjne.

A z uszami wszystko ok?
      • martinetka Re: uporczywy katar 03.01.07, 17:37
        uszy jak na razie ok. i mam nadzieję że tak zostanie
        • gochamasl Re: uporczywy katar 03.01.07, 22:59
          w jakim wieku sa wasze dzieciaczki?
          mam ten sam problem ze swoimi sad
          • karanissa Re: uporczywy katar 04.01.07, 08:50
            Trzy lata.

Problem pojawil sie w zeszlym roku, kiedy synek poszedl do zlobka, wlasciwie
            caly ten okres (wrzesien-kwieciem) chodzil zakatarzony. I nawracajace infekcje -
            w wiekszosci bakteryjne od tego kataru. Dopiero u laryngologa wyleczylam go
            skutecznie i nauczylam sie postepowac z katarem, czyli leczyc go tak, zeby nie
            zakazal calego organizmu.

Poprosilam w zlobku o nie dawanie mu rano zupy mlecznej, nadmiar mleka powoduje
            dodatkowe zaflegmienie organizmu i katar jest wiekszy (przynajmniej u nas).

No i w tym sezonie jest juz calkiem dobrze. Synek mial kilka razy katar w
            przedszkolu, ale szybko sobie z nim poradzilam. O wiele lepiej jest, jak
            nauczyl sie dmuchac nos. No i moja apteczka peka w szwach od "nosowych
            specyfikow".
            • gochamasl Re: do karanissa - uporczywy katar 04.01.07, 12:15
              karanissa jak sobie radzisz z tym katarem , napisz co jak robisz
              • karanissa Re: do karanissa - uporczywy katar 04.01.07, 13:27
                Robie tak: jak widze, ze zaczyna sie katar, to po pierwsze nastawiam syrop z
                cebuli, czosnku i miodu. Podaje dwa, a nawet i trzy razy dziennie. Rano i
                wieczorem podaje do nosa krople sulfarinol - bardzo dobrze odtykaja nosek.
                Wieczorem na poduszke pare kropel olbas oil. No i oczywiscie ganiam z
                chusteczka i kaze smarkac - psikam do nosa Marimerem. Jak katar zaczyna robic
                sie zolty, dodaje do tego atecortin po kropelce rano i wieczorem. A jak widze,
                ze katar jest tak gesty, ze zalega gleboko i trudno go wydmuchac, to stosuje
                Mucofluid i podaje do tego Sinupret.

Kurcze, wiem, ze brzmi jak opowiesc hipochondryka, ale to jest jedny i
                sprawdzony sposob, zeby katar nie przeszedl dalej - oczywiscie w naszym
                przypadku. A jesli zdarza sie tak, ze katar nie przechodzi i do tego dochodzi
                ropienie oczu, ide do pediatry i podaje Bactrim.
          • martinetka Re: uporczywy katar 04.01.07, 09:11
            moja córeczka za kilka dni skończy trzy lata, do przedszkola nie chodzimy, nie
            mamy tez prawie żadnej styczności z dziećmi ze szkoły czy z przedszkola, więc u
            nas nie wiadomo co i z kąt, zastanawiam się nad laryngologiem może on coś pomoże
            • pysiaaa1 Re: uporczywy katar 04.01.07, 09:15
              dobry jest tez na taki zielony katar Mucofliud
              ale moj syn go nie lubi bo dozownik mocno daje w nos az do gardła
              ale udalo mi sie pare razy zrobic psik psik i pomogło
              w stosowaniu jest lepszy atecotin i tez go chwale bo tez bardzo dobrze dziala
              • martinetka Re: uporczywy katar 04.01.07, 09:21
                Atecortin mam ale mam jakieś opory co do niego i boję się jej dać, czytałam na
                forum różne opinie o nim, w tej chwili moja mała bierze Bactrim i syrop
                prawoślazowy, ale katar zaczął spływać jej po tylniej ścianie gardła i mała
                strasznie się dusi, już sama nie wiem co robić
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka