11.01.07, 14:38
powiedzcie mi czy dawałyście wasze dzieci na chodzik i w jakim wieku jeśli
tak. Słyszałam wiele opini (negatywnych)na temat chodzików, ale tak naprawdę
to nie wiem dlaczego. Proszę o doradzenie.Moje dziecko ma 8.5 miesiąca.pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • angela2006 Re: chodzik 11.01.07, 14:45
      Moim zdaniem chodzik to zbędne urządzenie,bardziej przydatne rodzicom niż maluchowi.Lepiej dać naturze szansę i nie przyspieszać tempa rozwoju na siłę.Moje dziecko nie miało chodzika,zaczęło chodzić nieco przed ukończeniem roczku.Drugiemu tez nie mam zamiaru kupować chodzika.Sąsiadka uzywała go a teraz mały ma problemy z chodzeniem (ma 9 miesęcy),nie potrafi przebierac nóżkami tylko próbuje się odpychać dwiema naraz identycznie jak w chodziku.
    • toscany Re: chodzik 11.01.07, 15:10
      Najlepiej, jak dziecko raczkuje jak najdłużej - ruchy naprzemienne rąk i nóg
      bardzo sprzyjają rozwojowi, pracują obie półkule mózgu, co ma znaczenie np. w
      związku z późniejszym zapobieganiem dysleksji. A dziecko, które posmakowało już
      pozycji pionowej nie chce za bardzo raczkować, dlatego najlepiej w ogóle nie
      stawiać dzieci wcześniej niż same do tego dojrzeją.
      Chodziki mają też bardzo negatywne opinie wśród ortopedów, bo wymuszają
      nienaturalne stawianie stóp.
      • asia889 Re: chodzik 11.01.07, 15:39
        I jeszcze wymuszają pozycję pionową u dziecka - nadmiernie obciążają kręgosłup. Kiedy dziecko jest zmęczone nie może sobie wyjść z chodzika i zwyczajnie klapnąć na pupę albo położyć się.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka