Dodaj do ulubionych

Komisja lekarska.

11.01.07, 15:42
Przedwczoraj byliśmy na komisji lekarskiej. Dostaliśmy orzeczenie o
niepełnosprawności na 2 lata.
Byłam mile zaskoczona, nie było dziwnych pytań, wymądrzania i udawadniania na
siłę że Kubusiowi to niepotrzebne. Zostaliśmy potraktowani bardzo miło i tak
normalnie. Trochę się bałam że nam odmówią bo to "tylko" koarktacja i
nastawiona byłam bardzo bojowo i przygotowana na odparcie ataków. A tu taka
niespodzianka. Było po ludzku!
Odpowiedz mieliśmy w tym samym dniu.
Pozdrawiam Mama Kubulinki (kaorktacja aorty, zastawka dwupłatowa, otwarty
otwór owalny)
Obserwuj wątek
    • maga781 Re: Komisja lekarska. 11.01.07, 15:58
      Mam pytanie.Jestem "początkującą" mamą 3-miesięcznej córeczki i za bardzo nie
      wiem, czy mogłabm sie starać o jakiś zasiłek dla niej. Ma VSD-czeka na
      operacje, FoA, problem z zastawką trójdzielną, agnezje lewej nerki i ubytek
      słuchu na lewe ucho.Może możesz mi udzieliś jakiś informacji. Z góry dziękuje
      • perelekhlhs Re: Komisja lekarska. 11.01.07, 16:21
        oczywiscie. udaj sie do miejskiego lub powiatowego osrodka do spraw orzekania o
        niepelnosprawnosci, pobierz wnioski, lekarz pediatra moze wypelnic czesc dla
        lekarzy, dolacz dokumentacje i skladaj papiery. to jest 153 zl miesiecznie.
        Monika
      • agamista Re: Komisja lekarska. 11.01.07, 16:24
        Nie jestem za bardzo zoriętowana w tych zawiłościach prawnych. Ja zaraz po
        operacji Kuby(kaorktacja aorty) poszłam do miejskiego ośrodka pomocy społecznej
        i poprosiłam o wniosek na komisje lekarską orzekającą o niepełnosprawności.
        Wniosek wypełniła mi pani kardiolog. Dołączyłam poinię pediatry, wypisy ze
        szpitala (1 przedoperacją 2 po)i zaniosłam do powiatowego ośrodak do spraw
        orzekania o niep.
        Może ktoś ci jeszcze napisze coś więcej i dokładniej.
        Pozdrawiam serdecznie. Naprawdę warto się starać to dodatkowe pieniądze na
        leczenie dziecka.
    • maga781 Re: Komisja lekarska. 11.01.07, 16:39
      dziękuję za informacje. Cały czas biegamy jeszcze po specjalistach w przerwach
      między pobytami w szpitalach wiec nie miałam czasu się zorientować co i gdzie.
      Przynajmniej wiem już gdzie się udać.Jeszcze raz dziękuje.Pozdrawiam...
      • teletombola1 Re: Komisja lekarska. 11.01.07, 17:02
        Wszyscy piszecie tylko o zasiłku pielęgnacyjnym, a co ze świadczeniem
        pielęgnacyjnym. Ja do tej pory pobierałam (do sierpnia było 420 zł a teraz chyba
        460), miałam orzeczenie do grudnia 2006r. Teraz złożyłam nowe papiery i czekam
        na komisję i właśnie boję się, że mogą mi tego świadczenia nie przyznać. Prawnie
        to wiem komu się należy, a komu nie, ale jak to wygląda w praktyce? Wiecie coś o
        tym?
        • paso Re: Komisja lekarska. 11.01.07, 21:30
          poza świadczeniem z tytułu niepełnosprawności w wysokości 153 zł, które należy
          się każdemu niepełnosprawnemu dziecku wszystkie inne świadczenia zależą od
          dochodu na członka rodziny. Nie pamiętam dokładnie ile ,ale jest to chyba 583
          zł na osobę w gosp. domowym. Wtedy można starać się o świadczenie pielęgnacyne
          i inne.
          • teletombola1 Re: Komisja lekarska. 11.01.07, 22:20
            Sory, ale właśnie nie o to chodzi...
            • teletombola1 Re: Komisja lekarska. 11.01.07, 22:21
              a 153 zł to nie świadczenie, a zasiłek
        • meralda Re: Komisja lekarska. 12.01.07, 12:19
          To drugie to świadczenie pielęgnacyjne, dostaje się je wtedy, gdy rezygnuje się z pracy. Ale w orzeczeniu musi być taka specjalna klauzula, że dziecko wymaga stałej opieki matki. Ja nie dostałam takiej klauzuli na Krzysia, tylko 60 złoty na rehabilitację.
          • teletombola1 Re: Komisja lekarska. 12.01.07, 22:24
            Otóż to! Chodzi właśnie o tą klauzulę. Czy jeżeli nie przyznają mi tego pomimo,
            że nie pracuję dlatego, żeby opiekować się dzieckiem, bo uznają, że dziecko jest
            w stanie samo egzystować, czyli co? ubrać się, wysikać - o to chodzi? Czy mozna
            się odwołać wtedy? Miał ktoś taki przypadek?
    • aska762 Re: Komisja lekarska. 12.01.07, 10:06
      Mi przysługiwała renta, ale z niej zrezygnowałam i chodzę do pracy. Staram się jak mogę łączyć zajomwanie Marysi i obowiązki zawodowe. Przed narodzeniem Marysi pracowałam na normalny etat (w szpitalu zresztą), z tej pracy musiałam zrezygnować i na szczęscie nzalazłam taką, że to ja wybieram sobie godziny pracy - częściowo pracuję w domu, częsciowo na uczelni ....
      O ile dobrze pamiętam to, żeby otrzymać rentę trzeba było spełniać warunek dochodowy... no i trzeba było zrezygnować z pracy.
      Ale mogę coś mieszać, bo ja tą decyzję podejmowałam 6 lat temu ....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka