Dodaj do ulubionych

ciekawe linki, książki, nowinki i inne...

18.01.07, 22:45
Proponuję utworzenie takiego wątku, gdzie będzie można polecić jakieś ciekawe
strony, linki, książki, nowinki na interesujące nas tematy.

Ja znalazłam ciekawą stronkę o mózgu/umyśle, gdzie można też zapoznać się i
chyba kupić książki o tej tematyce:

www.kognitywistyka.net/mozg.html
www.kognitywistyka.net/mozg/budowa.html
www.kognitywistyka.net/ksiazki.html
Obserwuj wątek
    • iza_luiza Re: ciekawe linki, książki, nowinki i inne... 01.03.07, 12:01
      znalazłam parę ciekawych książek:

www.medbook.com.pl/medhome/product.php?pline=1&code=3484
      www.medbook.com.pl/medhome/product.php?pline=1&code=5860
      www.medbook.com.pl/medhome/product.php?pline=1&code=5663
      www.medbook.com.pl/medhome/product.php?pline=1&code=2810
      www.medbook.com.pl/medhome/product.php?pline=1&code=5858
      www.medbook.com.pl/medhome/product.php?pline=1&code=2754
      www.medbook.com.pl/medhome/product.php?pline=1&code=5465
      www.medbook.com.pl/medhome/product.php?pline=1&code=447
      www.medbook.com.pl/medhome/product.php?pline=1&code=5012
      www.medbook.com.pl/medhome/product.php?pline=1&code=2448
      • iza_luiza Re: ciekawe linki, książki, nowinki i inne... 07.03.07, 23:38
        Paulisek mi przypomniała o tej książce, więc jak jeszcze ktoś nie kupił, to
        polecam smile:

wysylkowa.pl/ks617836.html

a tu w wersji audio:

rymowankiprzytulankiczytajerzystuhr.mp3.wp.pl/?tg=L3Avc3RyZWZhL2FydHlzdGEvNjE5MixpbmZvcm1hY2plLmh0bWw/a29MaW1pdD0xMCZrb1dpZG9rP
        XdjaWVjaWEma29Tb3J0b3dhbmllPW5hanN0YXJzenkma29TdGFydD0xMA==
        • iza_luiza Re: ciekawe linki, książki, nowinki i inne... 08.03.07, 00:03
          i parę fajnych zabawek (tu jestem prawdziwą maniaczką ;D)

www.allegro.pl/item171122241_kidilandia_laptop_dla_najmlodszych_shelcore.html

www.allegro.pl/item172665327_szczeniaczek_uczniaczek_fisher_price.html
          www.allegro.pl/item172454373_pilka_rehabilitacyjna_z_kolcami_obwod_70cmnowa.html
          są w różnych wielkościach te piłki, my mamy malutkie, średnie i duże smile

www.allegro.pl/item172441287_piramida_fisher_price_gra_i_swieci_.html
          ta piramida jest rewelacyjna, bo nagradza za sukces melodyjką i światłami smile
          szczególnie ta właśnie z kulką na szczycie, nie z gwiazdką, niestety kulka jest
          wycofana przez Fisher Price na rzecz gwiazdki uncertain

www.allegro.pl/item171332879_muzyczna_karuzela_piramidka_lamaze_tanio_.html
          to jest ukochana piramidka mojego Maćka, bo gra i się kręci, i się łatwo nie
          przewraca tylko gibie trochę jak wańka wstańka smile

www.allegro.pl/item171661682_walec_dmuchany_najtaniej_na_allegro_.html
          i takie walce dzieci uwielbiają, i są lekkie, można na nich ćwiczyć czworaki, i
          inne zabawy.

www.allegro.pl/item170579969_walec_edukacyjny_rewelacja_piekne_kolory_w_5zl.html

www.allegro.pl/item170319141_chicco_dmuchany_walec_dla_dzieciaczkow_nowy.html

poza tym parę pomysłów:

www.allegro.pl/item171959735_farby_do_malowania_palcami_nerchau_nowe_.html

www.allegro.pl/item170226140_farby_do_malowania_palcami_dla_dzieci_zestaw_130.html

www.allegro.pl/item173037229__bg]_puzzle_drewniane_ubranka_naturalne_zabawki.html

www.allegro.pl/item169171525_drewniane_puzzle_z_wizyta_w_zoo_2044.html
          www.allegro.pl/item172493203_voila_przebijanka_drewniana_najwyzsza_jakosc.html
          • iza_luiza Re: Brain Development Research Program ACC 28.03.07, 00:26
            www.ucsf.edu/brain/callosum/callosum.htm

ciekawostki z tego linku:

We are using a novel technique called “comparative genomic hybridization
            microarray” to detect subtle chromosome changes that can’t be seen under the
            microscope. We have already detected chromosomal changes in ACC patients using
            this technique. We have begun to use a newer version of this microarray, which
            is ten times more sensitive.

We are examining MRI scans obtained in the diagnosis of ACC and asking whether
            these findings correlate with clinical outcomes. We have preliminary evidence
            that the absence of the anterior commissure and that a significant loss of
            white matter volume correlates with a worse outcome for ACC individuals.

Nie wiem, czy mamy szansę uczestniczyć w tym programie i czy jeszcze trwa,
            napisałam do nich maila.

A z ciekawostek, przy okazji dowiedziałam się, że pierwowzór postaci z
            filmu "Rain Man" granej przez Dustina Hoffmana też cierpiał m.in. na ACC:

Kim Peek, inspiration for the film Rain Man, is famous for his savant
            abilities. Peek was born with agenesis of the corpus callosum, along with
            macrocephaly and damage to the cerebellum.
            • iza_luiza Re: Brain Development Research Program ACC 28.03.07, 00:30
              emotion.caltech.edu/agcc/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka