Dodaj do ulubionych

Meningokoki.

01.02.07, 11:58
Chciałabym zaszczepić dziecko przeciw meningokokom.Synek ma 21 m-cy.Ile dawek
musi otrzymać?Jak wasze dzieci zniosły tą szczepionkę?Mój mały cierpi na
drgawki gorączkowe i strasznie boje się wszelkich szczepień.Jaki jest koszt?
Obserwuj wątek
    • tekam68 Re: Meningokoki. 01.02.07, 12:02
      A wiesz, ze szczepionka obejmuje dwa szczepy meningokoków, a na trzeci nie ma
      szczepionki? A on właśnie często grasuje też w Polsce...
      • buzka5 Re: Meningokoki. 01.02.07, 12:44
        Nie o to pytałamsmile
    • moniqep Re: Meningokoki. 01.02.07, 13:15
      Z tego co wiem po 24 mies zycia wystarcza jedna dawka.jesli dziecko nie ma 2 lat
      trzeba szczepic dwiema dawkami. Tak samo jak na pneumokoki.
      Tez sie nad tym zastanawiam. Moje dziecko niedlugo skonczy 3 latka. Szkoda ze
      wczesniej nie zaszczepilam na rozna chorobska. Dopiero miesiac temu szczepilam
      na pneumokoki. Teraz jestem zapisana na szczepienia na WZW typu A. Musza byc
      dwie dawki,nastepna za pol roku. Dlatego nie wiem czy darowac sobie szczepienia
      na zoltaczke i zaszczepic na meningokoki Typu c? Czy jeszcze na typ A ? Nie wiem
      ile to kosztuje?
      • buzka5 Re: Meningokoki. 01.02.07, 14:00
        Muszę wybrać się do pediatry.Może ona cos doradzi?
        • magda-lis Re: Meningokoki. 01.02.07, 15:16
          Odrazu napiszę że jestem neutralna w sprawie szczepień. Tzn wiem że nic nie
          wiem jak każda matka - też mam problem czy szczepić czy nie.
          Zmierzam do tego - z czystej ciekawości - ilu lekarzy informuje o fakcie ze
          szczepienie na pneumo i mningokoki jest nowe i podobnie jak kiedyś szczepienie
          na heine medina nie zbadane w skutkach. Że każde szczepieni niesie ryzyko, a
          daje (akurat to w tytule) jedynie albo aż 30% szans więcej w razie czego...? I
          czy jesteśmy o tym informowani że ponosimy ryzyko szczepiac tak jak
          nieszczepiac?
          pozdrawiam
          • buzka5 Re: Meningokoki. 01.02.07, 16:43
            Moje dziecko po MMR cierpi na drgawki gorączkowe.Dlatego tak ostrożnie
            podchodzę do tego tematu.Nie wiem co robić.Może nie warto szczepić?
            • iza3108 Re: Meningokoki. 01.02.07, 17:39
              a co to jest ? ja swojego zaszczepiłam przeciw pneumokokom ale o takim czymś
              nie słyszałam.
              • kamymama buzka5 01.02.07, 18:22
                skąd wiesz, że drgawki ma po mmr? Moja córa też była tym szczepiona i też ma
                drgawki jako pierwsza w rodzinie. Nikt wcześniej ich nie miał.
                • buzka5 Re: buzka5 02.02.07, 11:33
                  Synek w pierwszym roku życia często gorączkował równie wysoko.Po podaniu MMR
                  pierwsza infekcja i gorączka i od razu drgawki.Dodam ,że bardzo źle zniósł samą
                  szczepionkę.U mnie w rodzinie też nigdy nie było drgawek.Neurolog
                  zasugerował,że ta szczepionka ma wiele skutków
                  ubocznych:autyzm,drgawki,epilepsja.
                  • ewkka Re: buzka5 02.02.07, 13:34
                    Nie ma żadnych dowodów, ze MMR wywołuje autyzm.
                    www.mp.pl/artykuly/index.php?aid=996&print=1&_tc=8611B45956F2495CB7A0BDDA30271696
                    aim.dmkproject.net/spdzun/index.php?option=com_content&task=view&id=88&Itemid=57
        • mamcia46 Re: Meningokoki. 02.02.07, 13:34
          wczoraj byłam u pediatry i pytałam sie o tą szczepionke. i na pewno dziecko do
          1 roku potrzebuje dwie dawki(ta druga po 2 miesiącach), a po ukończeniu roku
          tylko jedna dawka.Niedtety nie wiem jaja jest reakcja dziecka po szczepieniu bo
          narazie mamy szczepionke zamówioną i czekamy aż będzie dostępna w aptece.
          Pozdrawiam
          • roza86 Re: do mamcia46 03.02.07, 12:36
            Chciałabym sie zapytać jak nazywa sie ta szczepionka na memingokoki i czy
            wiadomo juz ile kosztuje, ja mam 3-letnia córeczke i tez chciałabym ja
            zaszczepić!Dziekuje za kazda informacje!
            • mamcia46 Re: do mamcia46 08.02.07, 10:00
              Ta szczepionka to Neis Vac C i w twoim przypadku to jedna dawka za ok 110 zł.
              Pozdrawiam
    • superagi1 Re: Meningokoki. 03.02.07, 21:06
      Szczepionka przeciwko menigokokom nazywa się Neis-Vac C. Zapłaciłam 180
      pln.Cena obejmowała konsultacje pediatry przed szczepienim.
      • mamakluska Re: Meningokoki. 08.02.07, 13:48
        hej,
        a czy normalnie ją kupiłyście? bo u mnie (kielce) jest problem, nigdzie jej nie
        mozna dostać. Lekarze u nas mówią że jej nie ma w hurtowniach.

pozdrawiam
    • superagi1 Re: Meningokoki. 08.02.07, 14:36
      Rzeczywiście w tej chwili jest problem z tą szczepionką. W Warszawie podobno ma
      być po 14 lutego. Mnie udało się znaleźć centrum medyczne, gdzie jeszcze była.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka