Dodaj do ulubionych

OBRZĘKI! PILNE!!!!

02.03.07, 17:15
Witam!
Dziś u mojego synka (po TGA, zwężone tętnice płucne) zobaczyłam obrzęki na
rączkach, od nadgarstka do łokcia... Nasz lekarz rodzinny jest na urlopie,
dzwoniłam do dr. Wojtalik...mówi że musiałaby go widzieć. Powiedziała że to
może być alergia, nerki lub od serca...jakie macie doświadczenia z
obrzękami??? My chyba jutro pojedziemy do pani Wojtalik...boję się! Czy to
coś poważnego? Mały nigdy nie miał obrzęków...
Czekam na odpowiedzi...prosze pomóżcie!
Magda mama Filipka TGA, PS
Obserwuj wątek
    • basikrzy Re: OBRZĘKI! PILNE!!!! 02.03.07, 18:50
      lepiej skonsultować z jakimś lekarzem, do czasu konsultacji warto obserwować i
      zapisywać sobie ewentualne zmiany (co i od kiedy się pojawiło)
      czy dziecko bierze jakieś środki na odwodnienie? może urosło i dawka przestała
      wystarczać? tak czy inaczej najlepiej próbować chociaż złapać kogoś z lekarzy
      (kardiologów lub rardiochirurgów) przez telefon
      pozdrawiam
      • madzia8310 Re: OBRZĘKI! PILNE!!!! 02.03.07, 19:20
        No właśnie dzwoniłam do dr. Wojtalik...nic szczególnego nie powiedzia. Mam
        jeszcze pytanie, czy obrzęki są twarde? Synek ma te rączki normalnie miękkie..
        Jeszcze próbuje znaleźć innego lekarza...do nikogo nie mogę się dodzwonić!
    • daisy1405 Re: OBRZĘKI! PILNE!!!! 02.03.07, 19:53
      witaj,
      Mój synek też jest po TGA, ale nie miał obrzęków.Nic nie wiem w tym temacie
      niestety.Może jedż z synkiem na ostry dyżur na pediatrię.Nie wiem z jakiego
      jesteś miasta,bo u nas w Krakowie napewno przyjęliby Cię w Prokocimiu.Może to
      rzeczywiście jakaś alergia pokarmowa.Jestem bezsilna, bo chciałabym pomóc , a
      niewiele w tym temacie się orientuję.POZDRAWIAM WAS SERDECZNIE I TRZYMAM KCIUKI.
      A może znajdziesz coś w necie.W nocy spróbuję coś poszukać.Teraz idę kąpać
      dzieci.
    • madzia8310 Re: OBRZĘKI! PILNE!!!! 02.03.07, 20:19
      Zaraz przyjedzie lekarz na wizyte domową! Jutro napisze coś wiecej! Trzymajcie
      kciuki!
      • kassia1976 Re: OBRZĘKI! PILNE!!!! 02.03.07, 20:28
        Madziu trzymamy kciuki i napisz co powiedział lekarz, bardzo się martwię!!!
    • kingan75 Re: OBRZĘKI! PILNE!!!! 02.03.07, 21:28
      W zeszłym roku u mojego syna (serce jednokomorowe) po czterodniowym pobycie u
      dziadków zauważyłam duży obrzęk. Właściwie to jego waga znacznie się podniosła w
      krótkim czasie, był nabrzmiały na tułowiu i twarzy. Nie wszystko się
      dowiedziałam co mogło być przyczyną, bo nikt oczywiście nie zauważył że dziecko
      puchnie a właściwie to nawet wg dziadków dobrze, że dziecko wreszcie dobrze
      wygląda. Dowiedziałam się że byli w lesie, nie wspomnę, że mimo uczulenia
      karmiony był mleczno-czekoladowymi deserami i podtuczany dla zasady. W każdym
      razie pojechałam do Prokocimia i został obejrzany i zbadany pod kątem alergii,
      serduszka i nerek przez specjalistów. Na szczęście badania nie potwierdziły
      podejrzeń w żadnym z trzech kierunków. Przyczyna nieznana i na szczęście
      ustąpiła po dwóch dniach. Dużo piliśmy i spacerowaliśmy... zeszło. Czasami mój
      synek ma napuchnięte powieki, zwłaszcza po niekorzystnych pogodowo dniach, ale
      to podobno już taka jego będzie uroda. Trzeba tylko obserwować i w razie
      dłuższego stanu zgłaszać lekarzowi prowadzącemu. Pozdrawiam.
      • jupora Re: OBRZĘKI! PILNE!!!! 03.03.07, 11:35
        Kingo, mamy ten sam problem, tylko, ze niestety u Julka zdiagnozowano
        enteropatie wysiekowa, czyli zespol utraty bialka. Wlasnie wrocilismy po
        transfuzji albumin. Bialko spadlo ostatnio do 4 (norma 6-8), wyraznych obrzekow
        nie bylo, tylko ta waga... W ciagu 10 dni przybral ponad kilogram i zrobil sie
        po prostu "wiekszy". Oczy ok, nogi ok, miekkie, brzuch w normie.
        Po ostatniej takiej historii (kwiecien 2006) jest na specjalnej diecie z oejem
        mct, ktora generalnie dziala. Ale czasami, pod wplywem infekcji, nie wystarcza.
        Poza tym jest jeszcze cos co mnie meczy: od 2 lat jestesmy w Syrii, gdzie jest
        jakby gorzej z absorbcja bialak niz w Polsce. Nie wiem, czy to przypadek (Julek
        wszedl w okres wzrostu) czy jednak cos jest na rzeczy.
        pozdrawiam,
        Justyna, mama Julka (wspolna komora)
        • madzia8310 Re: OBRZĘKI! PILNE!!!! 03.03.07, 14:51
          Hej! Był lekarz wieczorem i obejrzał rączki małego, obrzęk był już trochę
          mniejszy i po wywiadzie dr. stwierdził ze obrzek filip dostał bo miał założoną
          bluzkę z dość ciasnym ściągaczem...faktycznie wieczorkiem był obrzęk dużo
          mniejszy, w nocy też, a rano rączka już wyglądała normalnie. Lekarz nam
          powiedział że tak może się dziać. Opisał nam to na przykładzie rzek(żył) że
          gdyby w Polsce były tylko małe rzeczki to tereny mogły by się podtapiać
          (obrzęki). Mówi że Filipa wada nie kończy się na przestawieniu tych pni
          tętniczych przy sercu, twierdzi że konsekwencją wady jest to że cały układ
          krwionośny naszego skarba może być trochę inny i że takie obrzęki mogą mieć
          miejsce...mamy ubierać mu luźniejsze ciuszki...
          Kazał zrobić dla pewności badanie moczu w poniedziałek.
          Mam nadzieję że ma rację i że nie będą te obrzęki się powtarzać...
          Pozdrawiam serdecznie
          Magda mama Filipka TGA,PS
          • kassia1976 Re: OBRZĘKI! PILNE!!!! 03.03.07, 15:00
            Kamień z serca, pozdrawiamsmile
    • daisy1405 Re: OBRZĘKI! PILNE!!!! 03.03.07, 16:02
      To super,dobrze,że lekarz okazał się jakims konkretnym człowiekiem.Cieszę się
      bardzo,że tak to się skończyło.Też swojego będę lużno ubierać.Zawsze mam
      obiekcję co do skarpetek, bo mają dosyć silny ściągacz i wydaje mi się,że
      ściskają łydkę.
      Pozdrawiam,
      mama Pawełka TGA
      • babcia19533 Re: OBRZĘKI! PILNE!!!! 03.03.07, 20:29
        Ciesze sie bardzo ze tak to sie skonczylo. Duzo zdrowka dla Filipka.
        Pozdrawiam serdecznie.
        • jukilop Re: OBRZĘKI! PILNE!!!! 04.03.07, 00:10
          dobrze że to tylko to !
          pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka