Dodaj do ulubionych

Żywe czy martwe POLIO!

07.05.03, 09:32
Idę w piątek na szczepienie z 6-mies córeczką. Jedna ze szczepionek to na
tzw. POLIO. Znajoma mówiła mi, że ona wykupiła tą szczepionlkęw zastrzyku -
martwe wirusy czy bakterie - bo podobno po doustnym podaniu ( żywe bakterie)
mogą być komplikacje. Nie wiem co zrobić. Co radzicie?
Jagoda
Obserwuj wątek
    • libra.alicja Re: Żywe czy martwe POLIO! 07.05.03, 20:47
      Pierwsze 3 dawki wykupiłam razem ze szczepionką na błonicę tężec ksztusiec
      (jeden zastrzyk DTaP - około 150 zł), ponieważ moja córeczka była po infekcji
      szpitalnej, miała niedowagę i tak radził pediatra. Po roku 4 dawkę córka
      dostała z przychodni (czyli DTP w zastrzyku a polio doustnie), ponieważ jest
      już na tyle duża, że nie było ryzyka (a cena jest ogromna).

Nam pediatra mówiła, ze powikłania zdarzają się żadko, ale jak jest wrażliwe
      dziecko, a ktoś moze sobie pozwolić na zakup szczepionki, to lepiej podać
      wersję martwą. Ponieważ rok temu nie mieliśmy jeszcze problemów z pieniędzmi,
      to wykupiłam te szczepionki, a teraz nie stać na taki wydatek, więc
      zdecydowałam się na tą z przychodni, zwłaszcza, że dziecko ma już 18 miesięcy.
      • mamaadama4 Re: Żywe czy martwe POLIO! 07.05.03, 22:02
        Jeżeli chodzi o "żywe" polio należy przez tydzień ( o ile dobrze pamietam) po
        podaniu jej bardzo uważać przy przewijaniu po zrobieniu kupy, żeby nie
        zainfekowac dziecka. Szczególna ostrozność i higiena jest zalecana. Niestety
        nie każdy pediatra o tym mówi.
        danka
    • e.zaprzalek Re: Żywe czy martwe POLIO! 08.05.03, 00:00
      O ile mi wiadomo, to pierwsze szczepienie na polio odbywa się zabitą, podawaną
      podskórnie lub domięśniowo szczepionką polio (IPV) podaną z drugą dawką DTP. I
      tak jest "z urzędu". Pozostałe dawki polio to szczepionka żywa (OPV, podawaną
      doustnie. Jeśli istnieją jakieś przeciwwskazania to można zamiast żywej w
      kolejnych przypomnieniach zastosować IPV w cyklu jak żywą, ale to już jest
      odpłatne.
      Jeżeli masz wątpliwości to najlepiej zapytaj lekarza. On powinien Ci wszystko
      wyjaśnić.
      Pozdrawiam
      Edi
    • paulanna Re: Żywe czy martwe POLIO! 08.05.03, 00:53
      Na forum Niemowlę był niedawno temat "płatne szczepionki" i było kilkanaście
      postów (w tym mój). Osobiście jestem za najnowszą generacją szczepionek czyli
      tymi zabitymi. Konsultowałam to również z moją ciotką doświadczoną pielęgniarką
      i babcią czwórki dzieci i też poleca te płatne.
      Pozdrawiam. Ania mama 7 miesięcznej Paulinki.
    • mumin_ek Re: Żywe czy martwe POLIO! 11.05.03, 11:04
      Ojej,
      A mnie w przychodni nie poinformowano o mozliwosci wykupienia martwego polio.
      Jestem niezle tym wkurzona. Dopiero przy drugiej zywej dawce dowiedzialam sie,
      ze i tak mozna. Zreszta po tym, jak moje dziecko zostalo zaszczepione, mam
      ochote wytluc pol przychodni (druga polowa jest dla doroslych i z niej nie
      korzystamy). A teraz maly ulewa na potege, zreszta wczesniej tez, ale teraz sie
      to nasililo i zastanawiam sie, czy nie ma to zwiazku z tym zywym polio? Po tym
      polio, pol godziny nic do buzi, wiec nosilam go na rekach, a po zastrzyku
      dostalby mleczka i 5 minut i po stresie. Chocby z tego wzgledu warto wykupic
      martwa, jesli Was na nia stac. Ja bym tak zrobila, tylko w tym kraju trzeba byc
      pediatra, zeby miec dzieci, bo nawet nie wiadomo, o co pytac!
      Pozdrawiam,
      mumin
    • edytkus Re: Żywe czy martwe POLIO! 11.05.03, 17:40
      Szczepionek doustnych powinno sie unikac bo jesli dziecko uleje/zwymiotuje w
      krotkim okresie po przyjeciu wtedy nie wiadomo ile specyfiku zostaje w
      organizmie. A wiec nie wiadomo czy szczepionka zadziala a po raz drugi raczej
      podac nie mozna zeby nie podwoic dawki (na wypadek gdyby jednak szczepionka
      zostala w organizmie).
    • celianka Re: Żywe czy martwe POLIO! 12.05.03, 16:12
      Martwe polio (w mojej przychodni ok. 32 zł za szczepionkę) jest dużo
      bezpieczniejsze. Unikniecie problemu ulewania po podaniu doustnym i ryzyka
      zakażenia przez pieluchy. Ale pierwsza dawka jest martwa "z urzędu" czyli jest
      darmowa dla wszystkich. Dopiero przy następnych musisz się upominać.
      Pozdrowienia,
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka