Dodaj do ulubionych

co to za dziwna infekcja?

21.03.07, 17:04
Witajcie moje drogie mamy!
Niedziela ok.16 moja córcia zaczeła gorączkować, temp wzrastała nawet do
39,9, po lekach spadała do 37 i po godzinie znowu rosła, 2 noce po
kolei "przegorączkowane". Żadnych innych objawów. Wczoraj pani doktor
stwierdziła czerwone gardło i nic poza tym. Dała antyb (ospamox) bo jak
stwierdzła temeratura trwa już zbyt długo. Po jednej dawce jak ręką odjął
temperaturę ale pojawiła się biegunka. Odstawiłam antybiotyk bo w "skutkach
ubocznych" wyczytałam, że to właśnie on powoduje takie objawy. Ale kupa nadal
zielona, śluzowata, dość często. Nie wiem co dalej. Biec do lekarza czy
poczekać do jutra. Zosia czuje się dobrze jest pogodna, kupy są niewielkie
(raczej to takie cztutnięcia). Co jej podawać? poradźcie, wszystko to dziwne
jakieś....
Obserwuj wątek
    • marghe_72 Re: co to za dziwna infekcja? 22.03.07, 01:30
      a. zmienić lekarza - przepisywanie antybiotyku bez wyraxnej przyczyny jest ..
      eufemistycznie rzecz ujmując - niemądre
      b. skoro temperatura utrzymuje sie tak długo (3 doby to wcale nie tak długo..)
      to warto wykonac dodatkowe badania zanim sie przepisze antybiotyk - badanie
      moczu, krwi itp
      c. Antybiotyku NIE WOLNO odstawiać na własną rękę.
      d. Biegunki pojawiają sie dosc często przy antybiotykach, dlatego tak wazne
      jest podawanie leków osłonowych - Lakcid, Lacidofil itp
      e. mało prawdopodobne,zeby goraczka mineła po zaledwie jednej dawce antybiotyku
      f. teraz krąży wirus, ktory obiajwia sie własie dość długo utrzymującą sie
      gorączką (6 - 7 dni), skokami temperatury itp.. A wirusów antybiotykami się nie
      leczy
      • rakastan Re: co to za dziwna infekcja? 22.03.07, 07:38
        Moje dziecko miało przez 5 dni wysoką gorączkę,w końcu ustąpiła. Potem w ciągu
        1,5 tygodnia miala 2 razy nawrót gorączki. dobiero przy trzecim nawrocie
        pojawił się lepki zielony katar. Okazalo się że to zatoki. Dostałyśmy
        antybiotyk i jest lepiej. A na poczatku wyglądało na wirus.
        Antybiotyku nie można samemu odstawić trzeba to konsultować z lekarzem.
    • helena474 Re: co to za dziwna infekcja? 22.03.07, 20:43
      U nas podobnie, temperatura skacze i praktycznie co 6 godzin mały dostaje
      czopek. Dostaliśmy Baktrim, po 3 dawkach jest trochę lepiej.
    • agamonia Re: co to za dziwna infekcja? 22.03.07, 21:50

co za bezmyślne szkodzenie dziecku przez pediatrę- jak mozna ładować antybiotyk
      przy wyrażnej, bezobjawowej infekcji wirusowej? dziecko ma prawo wysoko
      gorączkować nawet do 5 dni, walczyło z wirusami - natychmiast zmień lekarza!!!!
      pocczytaj na forum, panuje własnie taki rodziaj infekcji - antbiotyk zupełnie
      rozregulował jej żołądek
      tylko osłonowo rutinacea, ew. czosnek w kapsułkach, duuuzo picia, sok z malin i
      nich odpoczywa
      • annak07 Re: co to za dziwna infekcja? 23.03.07, 09:59
        maja dziewczyny racje.
        Moj syn w styczniu mial 3 dni goraczki. I nic poza tym. Tesciowa dostawala
        zawalu, ze nic z jej wnukiem nie robimy, ale my trwardo trzymalismy sie decyzji
        lekarza. Brzmiala ona nastepujaco: goraczka moze byc od roznych chorob i co tak
        w ciemno bedziemy dziecku probowac dawac antybiotyki? NIGDY. Mielismy podawac
        tylko nurofen na zbicie goraczi i czekac: "czy sie cos wykluje" no i pozniej
        pojawil sie kaszelek i zapalenie krtanii. A na to pediatra to juz wiedzial co
        dac i nie byl to antybiotyk.
        zdrowka zycze
    • monika9920 Re: co to za dziwna infekcja? 23.03.07, 10:51

moj syn (i syn kolezanki i dzieci w przedszkolu, i sasiadka itd...)niedawno
      skonczyl chorowac : wirus, ktory "powalil do lozka" chyba pol naszej dzielnicy
      objawial sie : bardzo wysokoa goraczka - u syna przez 5 dni u innych od 3-6 dób,
      z reguły w trakcie dochodził katar i kaszel (ale na poczatku tylko goraczka +
      ewent. ból oczu) moj pediatra stwierdzil, ze to wirus, ale na wszelki wypadek,
      jakbky goraczka nie spadla przepisał Augmentin (antybiotyk) ?!- spytałam sie o
      banki - stwierdzil, ze to dobry pomysl, bo organizm bedzie wytwarzal
      przeciwciala - czyli bronil sie przed wirusem.....

oczywiscie antybiotyku nie dalam, banki postawialam, po kilku dniach bylismy na
      kontroli -2 tygodnie syn nie chodzil do przedszkola, teraz tfu, tfu jest zdrowy

3 dniowa goraczka to nie powod do antybiotyku ! Wazne jest czy goraczka spada
      po lekach (nurofen itd..) czy nie - mi lekarz powiedzial, ze jezeli goraczka
      daje sie zbic to jest to wirus a nie bakteria i antybiotyku w takiej sytuacji
      sie nie daje.

Inna sprawa, jezeli zaczelas dawac antybiotyk to trzeba bylo jednak skonczyc
      serie - nie mozna przerywac antybiotyku, bo bakterie sa nie wybite, za to
      udodparniaja sie na antybiotyk.

M
      • mamulazosi Re: co to za dziwna infekcja? 23.03.07, 20:00
        Dziewczyny, dziękuję Wam bardzo za wszystkie odpowiedzi. Niestety wylądowałyśmy
        w szpitalusad (dzisiaj wyszłyśmy na przepustkę , nadal jesteśmy wpisane w
        oddział) Zrobiono nan kał na rota i adeno (-), mocz na posiew (-) czekamy
        jeszcze na wymaz z gardła, noska i z odbytu, ale krew niestety nie najlepsza
        WBC 9,9, hemoglobina 11,2, OB 60 a crp 34. To oczywiście tylko to co
        zapamietałam bo cały wynik został w szpitalu. Od wczoraj były tylko 2 kupy,
        całkowity brak gorączki, idziemy jutro na kontrolne badanie krwi. Moze wreszcie
        samo się wszystkoo wyklaruje. Cały czas dostaje tylko laktoral i debridat. Co
        do pediatrów to brak mi słów, w naszym szpitalu ciężko się z kimś dogadać i
        uzyskać pełne szczere dokładne informacje. Mam takie wrazenie, że żadna z tych
        lekarek nie chce brać odpowiedzialności za zdrowie dziecka i nie chodzi tu
        tylko o moje.... Czy w Waszych miastach też panuje taka znieczulica?
    • omamamia1 Re: co to za dziwna infekcja? 24.03.07, 10:28
      Po tym co podajesz to infekcja bakteryjna,krew i kał na posiew był wzięty?
      Pozdrawiam was ciepło!
      • mamulazosi Re: co to za dziwna infekcja? 24.03.07, 14:32
        ... kał na posiew jałowy, dzisiaj powtórzyłysmy mocz na posiew ponieważ z
        wczorajszego wyszła prawdopodobnie coli. robiłyśmy tez kontrolnie morfologie,
        wszystko ok a OB spadło do 25 (było 60). Leukocyty bz. Może to jednak infekcja
        układu moczowego? Juz sama nie wiem, jutro juz sie wszystko rozstrzygnie jak
        dostaniemy ten wynik posiewu.
        Dziękuję Wam za zainteresowanie, bardzo lubie to forumsmile
    • mamulazosi wyszedł rota 26.03.07, 20:06
      .......finał naszej infekcji, któr trwa od ubiegłej niedzieli jest taki, że
      jednak mamy rota wirusasad dwa wcześniejsze wyniki wyszły ujemne a trzeci
      dodatni. Dodam, że dzisiaj w nocy znowu Zosia zaczęła wymiotować i było kilka
      wodnistych kup, znowy wylądowałyśmy na oddziale...... W każdym razie cieszę
      się, że wyjaśniło się na co cierpi moje ukochane dziecko. Dziękuje Wam bardzo
      za wszystkie postysmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka