Dodaj do ulubionych

jak często w nocy siusiaja Wasze czterolatki?

22.03.07, 19:13
Moja corka ma 4 latka, lekarz podejrzewa u niej nadreaktywnsoc pecherza,
miedzy innymi na podstawie budzenia sie na siusiu w nocy.Zdarza jej sie to raz
lub dwa w trakcie nocy.Dodam, ze zasypia o 19.30, wstaje ok 6.Czy Wasze
kilkulatki tez budza sie na siusianie w nocy?
Obserwuj wątek
    • zuzka771 Re: jak często w nocy siusiaja Wasze czterolatki? 22.03.07, 19:17
      Czasem się budziła. Teraz tez często nad ranem między 6-7.

Wiesz o istnieniu forum ZUM, refluks dróg moczowych? Polecamsmile
      www.zum.org.pl
    • zuzka771 Re: jak często w nocy siusiaja Wasze czterolatki? 22.03.07, 19:18
      Moja chodzi spać około 20.30-21. Przed spaniem siku smile
    • alergenzb Re: jak często w nocy siusiaja Wasze czterolatki? 22.03.07, 19:27
      Moja córka jak miała 4 latko także dużo siusiała wypijając ok. 2,5 litra płunów.
      W nocy także wstawała siusiu ok. godz 23:00 i 02:00
      Dzisiaj ma 6 lat i także wstaje ok 01:30 siusiu w nocy.
      W dzień także często siusia.
      Ale nie ma w tym nic dziwnego, tak się nauczyła, a ja nie ograniczam dziecku
      płynów nawet wieczorem przed snem.
      Zapomnialam dodać, że jak wstaje siusiu w nocy, to także wypija szklankę
      cherbatki, ktora stoi etetowa na jej stoliczku, inaczej nas budzi i woła pić.
      Kiedyś także twierdzono, że to nadreaktywaność pęcherza, daliśmy sobie z tym
      spokój i wszystko samo wraca normy w ramach jej dorastania.
    • dybala1 Re: jak często w nocy siusiaja Wasze czterolatki? 22.03.07, 19:27
      Mój syn zawsze budzi się z mokrą pileuchą bo lekarze z którymi rozmawiałam
      powiedzieli, żeby do 5 lat nic z tym nie robić tylko czekać, aż pieluchy będą
      suche. Chodzi spać o 20 a budzi się około 7 rano, oczywiście przed spaniem
      idzie robić siusiu. Może to błąd z mojej strony, ale czekamy na suche piluchy.
      W maju skończy 4 lata.
      • alergenzb Re: jak często w nocy siusiaja Wasze czterolatki? 22.03.07, 19:40
        Ja bym odstawiła pieluchę, nawet kosztem tego, że nasiusia (można założyć
        podkład)W tedy bym tłumaczyła, że ma mokro ponieważ nasiusiał i jak będzie
        chciał siusiać ta ma wstać, i usiąść na nocnik.
        Kilka takich incydentów i sam zacznie wołać, fakt, że na początku bedzie budził
        was w nocy. później zacznie sam siusiać. Chwal go za każde wołanie i
        nasiusianie do nocniczka, a efekty przyjdą szybko.
        My tak oduczylismy córkę w wieku niecałych 1,5 roku siusiać w dzień, a potem
        ok. 2,5 roku już nie siusiała w nocy w pieluchy.
        Może warto wyrobić w nim nawyk wołania siusiu i siusiania, nie dając wogóle
        pieluch. Lepiej jak raz czy drugi zrobi w majteczki, ale zacznie sam wołać i
        siusiać na nocniczek.
        Może tata powinien wytłumaczyć jemy , że jak chce być super facetem, to
        powinien siusiać do ubikacji, może się uda??
        • jola_ep Re: jak często w nocy siusiaja Wasze czterolatki? 22.03.07, 21:35
          alergenzb napisała:

> Ja bym odstawiła pieluchę, nawet kosztem tego, że nasiusia (można założyć
          > podkład)W tedy bym tłumaczyła, że ma mokro ponieważ nasiusiał i jak będzie
          > chciał siusiać ta ma wstać, i usiąść na nocnik.

Mylisz się. Takim tłumaczeniem w wielu wypadkach _nic_ nie zyskasz.

> Kilka takich incydentów i sam zacznie wołać,

Czy 3 lata takich conocnych incydentów wystarczy???

> My tak oduczylismy córkę w wieku niecałych 1,5 roku siusiać w dzień, a potem
          > ok. 2,5 roku już nie siusiała w nocy w pieluchy.

To fajnie, że macie takie dziecko. Ale ani to Wasza zasługa, ani Waszego dziecka. To fizjologia. A na nią nie ma się wpływu, tak, jakby się chciało.

> Może tata powinien wytłumaczyć jemy , że jak chce być super facetem, to
          > powinien siusiać do ubikacji, może się uda??

I może jeszcze wpędzić w kompleksy? Bo co jak dziecko nie ma kontroli? Jeśli nie budzi się, nawet jak jest totalnie mokre? Ma się jeszcze zamartwiać, że nie jest super facetem???

Moje pierwsze dziecko uczyłam, zachęcałam, tłumaczyłam, potem machnęłam ręką, potem robiłam badania, potem próbowałam jakiś "super" metod, które podobno działały na większość dzieci, potem przestałam cokolwiek robić - poza tym, że zaczęłam wysadzać śpiące dziecko w nocy, a ono się cieszyło, że ma sucho... A wtedy przestała się moczyć.

Z drugim dałam sobie spokój. A on znienacka mając 3 lata zaczął się budzić z suchą pieluszką. Potem też zdarzały się wpadki - ale stosunkowo rzadko i w przeciwieństwie do siostry budził się, jak tylko poczuł mokre łóżko.

Odpowiadając na pytanie w temacie:
          moje pierwsze dziecko w tym wieku siusiało co najmniej dwa razy, moje drugie zwykle ani razu.

O moczeniu nocnym mówi się dopiero gdy dziecko skończy 5 lat.

Pozdrawiam
          Jola
        • annanaska Re: jak często w nocy siusiaja Wasze czterolatki? 22.03.07, 21:58
          To nie takie proste jak piszesz. Moja czterolatka cały czas budzi się z mokrym pampersem, a bardzo chciałaby, aby był suchy. Ona wie, że zrobiła w nocy siusiu, ale nie wie kiedy. Próbowaliśmy już odstawiać pampersy. Świadomie chodziła spać bez pampersa i obiecała, że jak się jej zachce to zrobi siusiu do nocniczka. Niestety, zazwyczaj budziła się za późno. I to nie kwestia chwalenia. Ona nic na to nie poradzi. Ostatecznie również czekamy na suchego pampersa.
          Pozdrawiam
          • iwonkafi Re: sorki ale moze powinnam sie martwic 22.03.07, 22:19
            przepraszam ze troche nie na temat ale moja corcia ma 2,4 m i od 2 tyg.nie sika
            w nocy jak ja raz wysadze na spiocha to albo zrobi troszke albo mowi ze nie i
            idzie spac jak zrobi siusiu ok 19.00 to robi dopiero rano miedzy 8.00 a 9.00
            napiszcie prosze czy powinnam sie martwic i zrobic jej jakies badania czy
            poprostu ten typ tak ma pozdrawiam i dziekuje
            • dorek3 Re: sorki ale moze powinnam sie martwic 23.03.07, 11:52
              a czym ty chcesz się martwic i co badać bo nie rozumiem.
              Super że mała zaskoczyła. Tylko się cieszyć.
        • est3 Re: jak często w nocy siusiaja Wasze czterolatki? 29.03.07, 20:27
          Ja tak robię już 2 lata i efektów brak. Dzieciak nawet nie budzi się jak
          nasika, i, jeśli nie sprawdzę, to śpi mokry dalej. Dzieci są różne, niestety...
      • platka6 Re: jak często w nocy siusiaja Wasze czterolatki? 22.03.07, 20:01
        wcale sika przed zasnieciem tj o 19 wstaje ok 6. 30 i idzie do toalety.
        • alergenzb Re: jak często w nocy siusiaja Wasze czterolatki? 22.03.07, 20:13
          To ekstra, gratulujęsmile
          Moja córka jest przyzwyczajona, wstawaćsmile
          Ale mi to nie przeszkadza, ponieważ jeszcze o tej godzinie nie spięsmile
          • loganmylove Re: jak często w nocy siusiaja Wasze czterolatki? 22.03.07, 21:52
            Zależysmile Zawsze siusia przed położeniem się do łóżka i albo śpi do rana albo
            budzi się żeby przyjść do nas i w takich okazjach siusia. Jak przesypia noc to
            zwykle na sucho, czasem zdarza się wpadka.
    • oliwuska Re: jak często w nocy siusiaja Wasze czterolatki? 22.03.07, 22:53
      Witam, moja córka nie ma 4lat. Ma dopiero 2latka 3misiace ale od jakiś 2miesięcy
      chyab woła siku. Jestem bardzo z niej i siebie w summie dumna. Ale był okres, że
      jak zaczynałyśmy naukę to wywołałam odwrotny efekt. Tzn zamiast wołać to chowała
      sie pod ławę albo w jakiś kąt i tam załatwiała co trzeba, z pieluchą czy bez.
      Mówicie o sikaniu w nocy. W sumie to zawsze prawie tak jest że mimo że w dzien
      dzieci nie sikają to w nocy sie zdarza. MOja córka mnie zadziwiła. Ona nie sika
      w nocy z pół roku. Jescze jak chodziął z pampersem to rano był zupełnie suchy,
      wiec stwierdziłam po co zakładac, przeciez nie wygodnie a i pupa oddycha.
      Aha moja córka nigdy nie piła w nocy. Noc jest od spania a nie od picia czy
      jedzenia. Tzn ja sama nie mam takiego nawyku, no może się zdarzało jak było
      bardzo gorąco.
      Myśle że takie namawianie i nagadywanie non-stop że ma sikać i czy nie chce
      czasem siku, nie jest dobre lepiej poczekać. U mnei wywołało odwrotny efekt. W
      końcu dziecko mówi za każdym razem że nie chce a i tak robi w pieluchę.
      Co innego jak lekarz mówi ze sa inne przyczyny.
      Pozdrawiam i życze powodzenia - mi się udało dość wcześnie wam tez sie niedługo
      uda, moim zdaniem czekajcie to musi samo przyjść.
      • mammma1 Re: jak często w nocy siusiaja Wasze czterolatki? 23.03.07, 06:31
        dzieki dziewczynki, ale moja glowna watpliwosc sprowadza sie do tego,jak zcesto
        budza sie w nocy na siusianie czterolatki, nie chdozi mi o moczenie nocne, ale
        swiadome wybudzanie sie na siusianie.
        • bea-ta Re: mówimy o nocturi 23.03.07, 08:39
          czyli oddawaniu w nocy moczusmileMoczenie nocne jest mimowolnym/nieświdomym
          oddaniem moczu w nocy, w nocturii dziecko robi to świadomie, ale przyczyny
          jednego i drugiego zjawiska moga być w więszości te same stąd analogia, a o
          nocturii u dzieci informacji nie uświadczyszsad Jedno i drugie może byc
          spowodowane zbyt małą ilościa hormonu antydiuretycznego i wtedy nerki nie
          zageszczają dostatecznie moczu, nie wiem czy tam gdzieś bylo to wspomniane.
          Nocturia jeśli nie powoduje zab. emocjonalnych nie wymaga leczenia- tak w
          ameryce uważająsmile, bo przeciez problem w tym przypadku jest taki, że siusianie
          w nocy zaburza fazy snu i zaburza odpoczynek nocny nawet u dorosłego. Tym
          bardziej czekałabym i nie stawiała diagnoz na wyrost. Jak córa siusia dużo tzn.
          że albo za duzo wieczorem jest płynów lub za mało hormonu antydiuretycznego, jak
          mało siusia, to ilośc ta nie powinna jej wybudzac wtedy możez pomyslec o
          nadreaktywności pecherza, czy tez nadreaktywności cory właśnie z tym wysikiwanie
          ma zapas u dzieci, obawą żeby nie zsiusiac się do łóżka jesli kiedyś się
          zdarzalo, zaburzenia faz snu- dziecko budzi się w nocy to przy okazji wysika-
          problem zupełnie nie urologiczny. B.
    • bea-ta Re: jak często w nocy siusiaja Wasze czterolatki? 23.03.07, 08:18
      Ja bym jeszcze poczekała z takimi diagnozami. Czytałam róże teorie i te granice
      wieku sa rózne w literaturze-5-6-7 lat nawet. PIsze często, ze bez znaczenia ma
      ilośc wypijanych płynów przed snem u dziecka, bo dziecko ma wytrzymac do rana
      nieprawda, bo ja nawet jak sie opije przed snem, to obudze się na siusiu ok.
      4-5, a stara baba jestem. U syna tez to zaobserwowałam- wypija cos ok. 19 i
      potem 250 ml mleka o 20 i do spania to 1 wysikanie bezpośrednio przed snem nie
      wystarczy, musi jeszcze raz wysiusiać sie do 24 - jak sie kręci ok. 23 ja
      zazwyczaj nie spie to idziemy ten drugi raz siusiu ( nie na spiąco, na spiąco
      nie ma sensu, bo utrwalamy nawyk siusiania) i spi do rana bez problemu bez
      pampersa ma 33m. Czasem raz w miesiącu zdarza się wpadka w nocy własnie jak sie
      tak opije i nie pójdzie do toalety to przed 24 się zsiusia. Nerki zagęszzcaja
      mocz, ale przy wiekszej ilości płynu nie dadzą rady, poza tym duzo zalezy od
      pojemności pęcherza- syn ma duuuża pojemność, a sa dzieci ktore to pojemnośc
      maja mała stosunkowo do wieku.
      Jesli córa nie siusia w ciagu dnia, nie popuszcza , ma dobre wyniki posiewów i
      usg ukł. moczowego a zawoła 1-2 razy w nocy do toalety to poczekałabym jeszcze z
      rok, przyjrzyj sie ilości wieczornego picia, czy je dużo soczystych owoców,
      slodyczy, bo one działają moczopędnie. Czasem nawyk takiego siusiania u dzieci
      sami wywołujemy kiedy niejako zmuszamy dziecko do sikania na zapsa- a chodz
      przed wyjście się wysiusasz, a chodz jeszcze raz siusiu, bo co tanm i dziekco
      na to tez może tak reagowac i wołac na wszelki wypadek- dużo siusia córa w nocy?
      Polecam tu lekturę, bo bardzo rozsądna
      www.mp.pl/artykuly/index.php?aid=14309&spec=70&_tc=931908F75564467AB937D6C083007471
      Inna opinia:
      Wizyta u lekarza jest konieczna, jeżeli po ukończeniu 3 - 4 roku życia dziecko
      nadal się moczy, a ponadto:

* moczeniu nocnemu towarzyszy moczenie dzienne (popuszczanie moczu między
      normalnym oddaniem moczu - czyli dziecko ma w dzień mokre majtki). Ten objaw
      może świadczyć o obecności wady anatomicznej układu moczowego, zakażeń dróg
      moczowych lub być wynikiem nieprawidłowej czynności dolnych dróg moczowych
      * dziecko ma okresowo zwyżki temperatury ciała bez wyraźnej przyczyny z
      jednoczesnym częstszym oddawaniem moczu i trudnościami z wstrzymaniem moczu,
      zgłasza dolegliwości w trakcie oddawania moczu ( ból, pieczenie). Można wtedy
      podejrzewać zakażenie dróg moczowych.
      * pojawienie się moczenia nocnego po okresie, gdy dziecko prawidłowo
      kontrolowało oddawanie moczu. Wtedy możemy mieć do czynienia z zaburzeniami
      natury psychogennej lub neurogennej.

Jako podstawowe badania dodatkowe - oczywiście poza dokładnym zbadaniem dziecka
      - u każdego pacjenta zgłaszającego się z problemem moczenia nocnego należy
      zlecić wykonanie badania ogólnego moczu, posiewu moczu, badania USG jamy
      brzusznej z oceną układu moczowego oraz kontrolę oddawania moczu i kontrolę
      moczenia. Są to badania nieinwazyjne i nie narażają dziecka na dodatkowe
      negatywne przeżycia.

Wykonanie dalszych badań jest uzależnione od wyników wyżej wymienionych badań i
      dotyczy niewielkiej grupy pacjentów.
      Lekarze w kontakcie z dzieckiem w wieku 4 - 5 lat powinni bardziej aktywnie
      zbierać wywiad chorobowy dotyczący zaburzeń oddawania moczu, gdyż często rodzice
      traktują moczenie nocne jako objaw konfliktów w rodzinie i sami nie zgłaszają
      tego problemu, uważając go za coś "wstydliwego" dla całej rodziny.
      Czy ktos w rodzinie miał problemy z długim siusianiem w nocy- warto to wiedziec,
      bo wiele to co dobre i niedobre dziedziczymy po krewnychsmile
      Mysle, że przy braku niepokojących innych objawów, poczekałabym i pobserwowała-
      kiedy wstaje raz a kiedy dwa razy, jakiej wielkości jest ten pęcherz, czy sama
      nie wyrabiasz córce tych nawyków goniąc do ubikacji na wszelki wypadek , czy sie
      nie opije, obje owocami- cytrusy czy inne soczyste owoce sa moczopędne raz woda
      a dwa cukry proste itp.B.
    • mama_misi Re: jak często w nocy siusiaja Wasze czterolatki? 23.03.07, 08:32
      Moja córcia odkąd przestała uzywać pampersów przestała siusiać w nocy. Siusia
      ok 19 a potem dopiero jak wstanie ok 7,30-8. Obecnie ma prawie 4 latka
    • aneta501 Raz 23.03.07, 10:52
      Moja czterolatka rzadko przesypia całą noc (od 20-tej do 6-tej). Budzi się raz
      (ok 1-szej)na siusiu a potem śpi. Nie widzę w tym nic niepokojącego. Ja pamiętam
      jeszcze swoje wędrówki w nocy do ubikacji w wieku wczesnoszkolnym, a nie miałam
      i nie mam do tej pory żadnych problemów z ukł. moczowym.
    • dlania Raz 23.03.07, 11:55
      raz siusiała własnie tak do 4 roku zycia, teraz (ma 5 lat) juz w ogole, chyba że
      sie czegos opije.
      • joanna2001 Re: Raz 23.03.07, 13:00
        mojego czteroletniego syna wybudzam raz w nocy na siku . Niezależnie od tego
        czy się opił przed sopaniem czy nie. Zwykle zasypia przed 20 , wstaje o 5.30 .
        Zdarza mi się przespać "moment" i wtedy i czasem mały nasika do łóżka. Trudno.
        Pod prześcieradło podkłady i już.
    • dybala1 Re: jak często w nocy siusiaja Wasze czterolatki? 23.03.07, 13:20
      Ja i tak nadal czekam na suche pieluchy. Dwóch lekarzy mówiło mi abym nie
      zakółcała nacenego odpoczynku dziecka budząc go siusianie. Powiedziała mi także
      że wysadzając dziecko w nocy przyzwyczajam go do siusiania w nocy a tak być nie
      powinno. A zostawienie go bez pieluchy to niestety mokre łóżko i nie chodzi mi
      o pranie suszenie, ale o to że moje dziecko śpi mokre a ja chyba
      jestem "wyrodną matką" bo śpię w nocy i nie biegam co chwilę do pokoju dzieci
      sprawdzic czy mają sucho czy są poprzykrywane. A synowi najwyraźniej nie
      przeszkadza że ma mokro bo wcale nie reagował tylko słodko spał dalej. A już
      napewno nie budził się aby zawołać siku.
      • nunik Re: jak często w nocy siusiaja Wasze czterolatki? 23.03.07, 13:40
        Nefrolog w wieku 3,5 roku kategorycznie kazała nam zlikwidować pieluchy.
        Odbyła rozmowę z córką i stało się. Zalecenia mało picia przed snem, nie
        podawać po południu mleka bo jest moczopędne. Najpierw wysadzaliśmy 2 razy w
        nocy. Teraz tylko raz gdy idziemy spać ok. północy.Śpi zawsze sucha jak chce
        sikać w nocy to przychodzi do pokoju i woła.
        Teraz już nie pilnujemy tej ilości picia.

Cała nauka trwała miesiąc.
        • heksa31 Re: jak często w nocy siusiaja Wasze czterolatki? 15.04.07, 17:05
          no co wy,moja jak miala 2 latka to przestala sikac w nocy
      • michulanka Re: jak często w nocy siusiaja Wasze czterolatki? 23.03.07, 16:13
        Radze nie słuchac opowieści o szkodliwosci wysadzania w nocy bo to
        bzdura.Jezeli dziecko jest na etapie, ze jedno wysadzanie wystarczy to warto
        zrezygnowac z pampersow i wysadzac spiace dziecko. Najwazniejsza zaleta tego
        jest to, ze dziecko przestaje sie stresowac, ze znowu nasiusialo do lozka. Moja
        corke wysadzalam przez ok.pol roku, a tydzien po czwartych urodzinach (czyli 4
        miesiace temu)po prostu przestala siusiac w nocy i juz. Teraz czasami wstanie w
        nocy na siusiu , ale rzadko bo malo pije przed snem.
    • mami7 Re: jak często w nocy siusiaja Wasze czterolatki? 23.03.07, 16:00
      W tym wieku, jesli dziecko jeszcze sporo wypija, tymbardziej na noc, to nie ma sie czym martwić.
      Spróbuj nie podawać dziecku picia od 18 i zobacz jak zareaguje.

Moje dziecko w wieku 4 lat, po przejściach z refluksem pęcherzowo-moczowodowym, budziło się na siusianie w nocy, co więcej czasami nawet się zsiusiał.
      Teraz 5,5 roku, czasami budiz się na siusianie, ale Młody potrafi wypić wieczorem litr płynów wink
      • gabi1234 Re: jak często w nocy siusiaja Wasze czterolatki? 23.03.07, 20:00
        moja 3letnia córka robi siku przed snem (20-21) i potem dopiero rano między 6 a
        7
    • bomba001 Re: jak często w nocy siusiaja Wasze czterolatki? 29.03.07, 22:12
      nie, ale ja taksad((
    • pysiaaa1 Re: jak często w nocy siusiaja Wasze czterolatki? 30.03.07, 08:32
      moj wstaje tylko na siku wowczas jak na noc zapomnimy zrobic
      jak zrobi kolo 19 to dopiero kolo 6-7
      4,5 latek
    • asiul_78 Re: jak często w nocy siusiaja Wasze czterolatki? 30.03.07, 12:02
      Niki zasypia około 21.00 i budzi się koło 8.30 rano bez budzenia nocnego
    • egoya Re: jak często w nocy siusiaja Wasze czterolatki? 30.03.07, 21:41
      mój starszy ma 6 lat, praktycznie co noc wstaje w nocy i idzie siusiu. Wcześniej
      chodził spać o 19 i wstawał o 7, więc to sporo czasu. Młodszy ma 2,5 roku i
      bardzo rzadko wstaje siusiu w nocy. Starszy w ciągu dnia chodzi kilka razy do
      wc, a młodszy może iść 3 razy przez cały dzień. Inna pojemność pęcherza i tyle.
      • gosia152 Re: jak często w nocy siusiaja Wasze czterolatki? 31.03.07, 07:24
        nie budzi sie, przesypia całą noc
    • blou1 W nocy wcale. 16.04.07, 09:03
    • dorotamakota1 Re: jak często w nocy siusiaja Wasze czterolatki? 16.04.07, 09:33
      Mój 4 i pół latek nie budzi się na siusiu. Robi je dopiero gdy wstanie.
      Tak samo mój 3 latek.
      Prawdę mówiąc nie wyobrażam sobie żeby było inaczej!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka