Dodaj do ulubionych

Coca cola na wymioty-? pilne

24.03.07, 17:44
Czy waszym dzieciom pomogła odgazowana coca cola. Mój kilkulatek wymiotuje
każdy posiłek dzisiaj (2 razy) i boli go brzuszek. Teraz śpi, nie dam mu już
chyba nic jeść, nie ma gorączki póki co ale nie wiem ca mu podać. Próbowałam
nospę ale zwymiotował, jak sądzicie coca colę można i smektę , no i w jakich
ilościach?
Obserwuj wątek
    • asik37 Re: Coca cola na wymioty-? pilne 24.03.07, 17:54
      moja znajoma podaje odgazowana colę ale na biegunkę, smacta tez przy biegunkach,
      Co mogę polecić jesli uda ci sie przmycić z piciem to gastrolit (kroplówka w
      proszku) uzupełni poziom elektrolitów ew woda z glukozą , herbatka słaba z
      rumianku lub melisy
    • kajka68 Re: Coca cola na wymioty-? pilne 24.03.07, 17:56
      coca cola w małych ilościach po parę łyków- dobrze tez osolona woda-zatrzymuje
      wymioty ale cieęzko to dziecku dać- przeważnie nie chca...lepiej przegłodzić
      tylko picie ale w naprawde niedużych dawkach za to często-zdrówka zyczę
    • ennkaa Re: Coca cola na wymioty-? pilne 24.03.07, 17:56
      Z tego co wiem coca cola to na biegunkę. Na wymioty bym nie podawała...ale może
      jestem niedoinformowana. Jeśli tylko wymiotuje to bym poprostu
      przeczekała...pewnie jakieś zatrucie. Jakieś jedzonko takie "zatruciowe".
      Sucharki, ryż i takie tam. herbatka. Są w aptece takie mieszanki dla dzieci
      przy bólu brzuszka. Nie powinny zaszkodzić. Zresztą zobaczysz jak będzie jak
      wstanie...może już lepiejsmile
      • monia.147 Re: Coca cola na wymioty-? pilne 24.03.07, 18:08
        Smekta to raczej na biegunkę,zresztą ma ona taki specyficzny smak niby nie jest
        niedobra ale dzieci nie chcą za bardzo ją pić ,ostatnio przy silnych wymiotach
        lekarz kazał podawać moim dzieciom chłodną przegotowaną wodę (ciepłe płyny
        powodują wiekszy odruch wymiotny)i b.polecam skopolan w czopku ,działa na
        mięśnie gładkie i ;uspokaja; odruch wymiotny.
    • omamamia1 Re: Coca cola na wymioty-? pilne 24.03.07, 18:17
      odgazowana,chłodna cola jak najbardziej na wymioty.Jedzenie odtawić,tylko
      płyny,w ciagu godziny wymiotujące dziecko powinno wypijać minimum 90ml
      płynów,po 4 godzinach wymiotów koniecznie jest wdrożenie elektrolitów,sama woda
      już nie wystarczy.Po łyżeczce dosłownie,chłodne co 2-3 minuty.Jak tylko wymioty
      ustaną,natychmiast probiotyki najlepiej te smaczne lakcid,proszek lacidofilu bo
      wirus schodzi na dół do jelit i bankowo zacznie się biegunka,odtawić mleko
      zupełnie,pokarmy wiążące typy zupka na wodzie marchewkowo-ryżowa osolona 3
      saszetkami gastrolitu,jabło gotowane z ryzem,chrupki
      kukurydziane,sucharki.Przerabiałam to dziesiątki razy przy dwójce dzieci,udało
      się przy takim zestawie nie trafić nigdy do szpitala.Powodzenia i szybkiego
      powrotu do zdrowia.
      • gan33 Re: Coca cola na wymioty-? pilne 24.03.07, 18:31
        Mąż mówi że chyba mu coś zaszkodziło (zatrucie?) bo ja nawet nie jestem przy
        synku- jestem w pracy, o ironio w szpitalu na dyżurze. No i ten ból brzuszka
        (skurcze) tuż przed wymiotami. W domu nie mam nawet gastrolitu (ale mam colę i
        smektę, lacidophil). Na dodatek jeszcze ma kaszel bo niedawno się przeziębił,
        niech to jasna ch...
        • airebea Re: Coca cola na wymioty-? pilne 24.03.07, 18:41
          Odgazowana cola zmieszna z gastrolitem pół na pół.
    • helena474 Orsalit 24.03.07, 18:45
      Pojawiła się taka nowinka- ORSALIT - dla dzieci o bardziej przystępnym smaku
      np malinowym. Jest też ORS Hippa marchwiowo- ryżowy roztwór gotowy do podania w
      butelce.
      • gan33 Re: Orsalit 24.03.07, 18:55
        Mąż dał mu tej coca coli, mały zachwycony, bo uwielbia a rzadko dostaje,
        zobaczymy co będzie dalej. Powiedzcie, jak być matką i nie zwariować ze
        zmartwienia o zdrowie dziecka? Bo są takie chwile że chyba nie potrafię.
        • ennkaa Jak być matką i nie zwariować:) 24.03.07, 19:22
          Nie da sięsmile

Zdrówka życzymy!

Magda i jej dwa powody do wariactwasmile
        • biala_dama3 Re: Orsalit 26.03.07, 14:16
          Pytasz jak być matką i nie zwariować ze zmartwienia o zdrowie dziecka? Bardzo
          prosto - nie uważać, że na dziecko czyhają ciężkie i nieuleczalne choroby!
          Większość to infekcje, zatrucia, choroby wieku dziecięcego i niegroźne urazy.
          Pamiętaj, że zdrowie dziecka to nie tylko zdrowie fizyczne, ale także
          psychiczne. Szalejąca mama, mierząca 2 razy na godzinę temperature, odchodząca
          od zmysłów, gdy termometr pokazuje kilka kresek więcej, załamująca ręce
          luźniejsze stolce SZKODZI I SOBIE I DZIECKU.
          Jest kilka ogólnie znanych prawd na temat zdrowia, nie tylko dzieci.
          Obserwować, ale nie histeryzować. Przyjąć do wiadomości, że brzuch czasem boli,
          katar i kaszel się zdarza, bywa, że dziecko stłucze kolano, a zapalenie
          wyrostka to nie nieszczęście.
          Mamy, pamiętajcie, że stany lękowe się udzielają. Znacznie szybciej dochodzą do
          zdrowia dzieci rozsądnych rodziców.
    • antusiaj Re: najlepszy lek przeciw wymiotom 25.03.07, 23:22
      Według mnie najlepszym lekiem na zatrzymanie wymiotów (stosowałam u swoich
      dzieci podczas grypy żołądkowej z wielkim powodzeniem) są krople o nazwie:
      CAROMINTHE - lek homeopatyczny,bardzo polecam. Nam tylko to pomogło skutecznie,
      również na ostre bóle brzuszka.
      • gan33 Re: najlepszy lek przeciw wymiotom 26.03.07, 12:35
        Dzięki za odzew. Tym razem to była jakaś niestrawność albo ta cola rzeczywiście
        super działa bo skończyło się na 3 x wymioty, czyli po popijaniu coli nie było
        już wymiotów. Prewencyjnie 2 dni na diecie i lacidophil ale biegunki nie
        ma ,temp. też nie. Czyli jest ok.
    • bammbi Re: Coca cola na wymioty-? pilne 26.03.07, 12:42
      Nam w szpitalu zaprzyjaźniona pielęgniarka (słyszałam nie tylo od niej)
      powiedziała że przy wymiotach (zatruciu) bo na wirusa nie pomoże, można podać
      dziecku odgazowaną (koniecznie) coca colę ale dosłownie kilka łyżeczek, poza
      tym moje dziecko miało roczek i ona twierdziła że jest za małe na coca colę
      mozna tego spróbować u starszych dzieci, jesli to wirus to coca cola niewiele
      pomoże
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka