Dodaj do ulubionych

Stopa płasko-koślawa

13.05.03, 09:44
Mamusie!

U mojego rocznego synka pediatra stwierdzić stopę płasko-koślawą. Wizytę u
ortopedy mamy dopiero 13.08. Czy znacie jakieś ćwiczenia lub masaże, aby
pomóc mojemu synkowi do momentu wizyty u lekarza. Zaczyna chodzić i boję się
że wada się będzie pogłębiać.

Z góry dziękuję za wszystkei rady.
Obserwuj wątek
    • dosiamamafilipa Re: Stopa płasko-koślawa 13.05.03, 10:42
      To wczesnie jak na stwierdzenie tej wady bo u dzieci łuki podluzne i poprzeczne
      stopy ksztaltuja sie gdzies okolo 3-5 roku zycia a udzieci otylych jeszcze
      pozniej, czy rzeczywiscie stopa jest tak znieksztalcona zeby juz w tym wieku
      poztawic taka diagnoze?
      leczy sie to indywidualnie wiec takie ciwczenia tlumaczone wirtualnie czasem
      moga wiecej zaszkodzic niz pomoc bo przecierz nie widze ktore misnie sa
      skrocone a ktore wydluzone a tak naprawde jest tyle rodzi stop plasko-koslawych
      ile dzieci. Napewno nie powinnas przecizac stopek dziecka jak najmniej stania
      takiego statycznego, zadnych chodzikow do dreptania przawidlowe obuwie i lekarz
      napewno przepisze wkladki supinujace piety. Wskazane sa cwiczenia czynne miesni
      stopy i podudzia np w siadzie zeby odciazac osiowo ale jednoczesnie zeby mialo
      jak najwicej ruchu, wszystko w formie zaawy zby dziecka nie zniechecic kup np
      farbki do mazania po skorze i namaluj mu cos na stopkach np usmiechy twarzyczki
      niech sie bawi ruszajac palyszkami i stopka, chodzenie na zewnetrznych
      krwedzich stopy zabawy w wannie lub na basenie w pluskanie stopami zwracaj
      tylko uwage zeby krawedz zewnetrzna stopy byla ja najnizej w porownaniu z wewn.
      tak wada czasem powoduje bol st skokowego o okolicy m. strzalkowego czyli
      okolicy zewnetrznej podudzia tam mozesz masowac pamietaj jednak ze w masazy
      wszystkie ruchy wykonuje sie do gory zeby nie powodowac zastojow chlonki i
      jeszcze wiekszego bolu ni i zeby uzywac oliwki lub innego poslizgu bo dziecko
      bedzie to bolalo.
      napisz co orzecze ortopeda
      pzdr.
      dorota z Filipkiem, ktory naszczescie teraz spi i dal mi troche postkac w
      klawiaturke
      • dszumska Re: Stopa płasko-koślawa 14.05.03, 07:43
        Bardzo dziękuję za wszystkie rady. Na pewno podzielę się z tobą opinią
        ortopedy. Nawet nie wiesz jak mi pomogłaś (i uspokoiłaś). Jeszcze raz dziękuję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka