Dodaj do ulubionych

Wszy :( pomozcie prosze...

30.04.07, 23:42
4,5 letnia corka przywlokla z przedszkola wszawice brrrr poradzcie jak pozbyc
sie jak najszybciej tego paskudztwa... Prosze... kupilismy w aptece jakis
preparat umylismy wlosy wszystkim domownikom potem wyczesywanie... po 2 dniach
okazalo sie ze nadal sasad Czy trzeba sciac dziecku wlosy?? Bardzo prosze o
rady najlepiej jakies domowe sposoby ponoc sa najlepsze...
Obserwuj wątek
    • ennkaa Re: Wszy :( pomozcie prosze... 01.05.07, 00:29
      Umycie głowy tym preparatem chyba nie pomoże od razu. Nie wszystkie jajka wszy
      (gnidy) będą zabite i zaraz urodzą się nowesad. Nie wiem dokładnie co kupiłaś,
      ale są takie śmierdzące płyny, które się trzyma na włosach godzinę lub dwie.
      Podobno skuteczne, ale też trzeba te jaja wygrzebać i płukanie powtórzyć. Jak
      możesz, poświęć trochę czasu i pozdejmuj z włosów te jajka nawet jeśli są
      martwe. Ja bym też zmieniła i poprała pościel, ale to pewnie wiesz.
      • wiga1968 Re: Wszy :( pomozcie prosze... 01.05.07, 13:28
        Dalacet - płyn cuchnący, ale zabija i wszy i gnidy. Nie ma też potrzeby
        ścinania włosów. Ja stosuję to swoim zastępczym dzieciom, jak wracają z domu
        rodzinnego. Nakładam na włosy, żeby zwilżyć wszystkie włosy, szczególnie blisko
        skóry, na to torebkę foliową (cienką reklamówkę) i chustkę. Trzymamy to całą
        noc, bądź co najmniej kilka godzin i potem umycie zwykłym szamponem. Efekt
        murowany po jednokrotnym użyciu, chyba, że dziecko znów coś przyniecie sad
        Jak dzieci przyszły do nas, wypróbowałam chyba wszystkie specjalne szampony
        dostępne w aptece, ale efekt był żaden. Teraz mam zawsze przygotowany Dalacet,
        jak dzieci wracają od swoich rodziców.
        • mmarecki Re: Wszy :( pomozcie prosze... 06.05.07, 23:04
          pomoglo dzieki!!smile ale mam takie ewentualne pytanie nie wiecie przypadkiem czy
          kuracje Delacetem mozna powtorzyc i ew po jakim terminie...??
          • wiga1968 Re: Wszy :( pomozcie prosze... 07.05.07, 09:50
            Myślę, że nie ma potrzeby powtarzania kuracji. Jest to płyn dość silny w
            działaniu - zabija i dorosłe osobniki i gnidy. U nas wystarcza jednokrotne
            użycie . Kolejne, oczywiście po kolejnej wizycie dzieci w domu rodzinnym sad
            • mamusiamartusi Re: Wszy :( pomozcie prosze... 01.06.07, 15:10
              wiga - być moze i mnie dosiegnął ten problem sadsad
              czy ten delacet moze byc stosowany u dwulatki??
      • mandy5 Re: Wszy :( pomozcie prosze... 01.05.07, 13:30
        szampon nie załatwi sprawy od razu. Nie ścinaj włosów dziecku, tylko powtórz
        zabieg ze 3 razy ( powinnaś mieć na ulotce opis) szampon zabija wszy, ale gnidy
        wylęgają się po kilku dniach i koło się zamyka. W zależności od szamponu jaki
        kupiłaś powtórz czynność kilka razy i pozbędziesz się tego świństwa. A swoją
        drogą w przedszkolu wiedzą o wszawicy? Teraz nie ma tak jak dawniej sprawdzania
        głów niestety, więc jeśli tego nie zgłosicie to na nic wasze starania. Pościel
        obowiązkowo kilka razy zmień.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka