Dodaj do ulubionych

Częste siusiu...

08.05.07, 18:04
Pomocy kochane. Mój synek dzisiaj strasznie często biega siusiu. Dosłownie co
10 minut. Innych objawów nie ma. W nocy był spokój. Czy to może być
przeziębienie? Czy takie objawy daje zakażenie pęcherza? Czy mogę np. podać
no nie wiem..syrop z cebuli i poczekać czy powinnam jutro iść do lekarza?
Mati ma 4 lata.
Obserwuj wątek
    • magdamroziuk Re: Częste siusiu... 08.05.07, 18:48
      Ja bym pobrała mocz na badanie ogólne i poszła z wynikiem do lekarza.
      • ennkaa Re: Częste siusiu... 08.05.07, 20:09
        Dziękuję za radę. Ale można czymś wspomóc do tego czasu? Kolezanka mi poradziła
        urosept ale na ulotce jest napisane od 12 roku życia i wtaminę C
        • martiii13 Re: Częste siusiu... 08.05.07, 20:55
          Mojej 4latce lekarka pozwalala brac 3 razy dziennie pol tabletki uroseptu i poic
          ja czesto sokiem z zurawiny nakazala.Oczywiscie do zcasu wynikow badania moczu,
          jest tego samego dnia.Wiec najlepiej z samego rana pobierz Mu mocz i zanies i juz.
          • ennkaa Re: Częste siusiu... 08.05.07, 21:00
            kobiety...przeszło jakby. Co robić? Lecieć i tak z tym moczem? Nawet nic nie
            zdążyłam podać...witaminę C tylko.
            • paulaula Re: Częste siusiu... 09.05.07, 16:36
              Zdecydowanie zrobić ogólne badanie moczu, w przypadku 4 latka, najlepiej z
              rannego moczu. Infekcje dróg moczowych mają to do siebie, że mogą przebiegać
              bardzo gwałtownie lub zupełnie bez objawów, jedynie z lekkim staniem
              podgorączkowym albo czasowym pogorszeniem samopoczucia, a niestety spustoszenie
              w nerkach potrafią zrobić niewspółmiernie wielkie. Zawsze przy gorączce i
              żadnych innych objawach należy zrobić samemu nawet ogólny mocz (kosztuje 6-
              7zł). Twój synek jak najbardziej może mieć zapalenie pęcherza, bo miał
              najbardziej charakterystyczny objaw, choć zwykle jest jeszcze ból przy sikaniu.
              Witamina C zakwasiła mocz co przy niewielkiej początkowo ilości bakterii mogło
              spowodować ich zmniejszenie na skutek niekorzystnego środowiska i zmniejszenie
              objawów, ale tu należy dmuchać na zimne, wiem to z dowiadczenia. Być może, że
              ogólne przeziębienie to spowodowało i wszystko jest o.k., ale ja radzę zrobić
              badanie.
              • ennkaa Re: Częste siusiu... 09.05.07, 16:48
                Hmm...zaniepokoił mnie Twój post. I teraz nie wiem co zrobić.
                Podałam mu dziś witaminę C i syrop z cebuli bo troszkę zakasłał, ale już dziś
                nie ma żadnych objawów ze strony pęcherza (wieczorem też już jakby lepiej). W
                związku z tym moczu nie pobrałam. Zresztą żadnych innych objawów też już nie
                ma.Nawet nie kaszle. Czy to mogło być poprostu lekkie przeziębienie czy jednak
                to, że objawy ustąpiły nie powinno usypiać mojej czujności i badania robić?
    • omamamia1 Re: Częste siusiu... 09.05.07, 16:45
      Badanie moczu zrób mimo,ze objawy przechodzą.
    • karanissa Re: Częste siusiu... 10.05.07, 14:46
      Tak jak pisza dziewczyny - badanie moczu zrob koniecznie. Poczatkowe objawy
      zapalenia moga byc niewinne, a w ogranizmie juz sie namnaza jakas bakteria.
      Przeszlam to z moim synkiem, wiec teraz jestem na tym punkcie przeczulona. Tez
      pierwszym objawem bylo czeste siusiu, a potem "samo" przeszlo. Do nastepnego
      objawu za pare dni, ktorym byla temp. 39,5 i zero innych objawow. I skonczylo
      sie szpitalem, a moze gdybym zrobila badanie juz przy czestym siusiu,
      wystarczylby antybiotyk podawany w domu.

Zrob, namawiam, bedziesz spokojniejsza. To tylko pare minut, 10 zl i tego
      samego dnia masz wynik i wiesz wszystko.
      • ennkaa Re: Częste siusiu... 10.05.07, 19:08
        Dzięki babeczki! Idę jutro z moczem...dwa dni spokoju dziś znów częste sikanie.
        Widać, niestety miałyście rację.
        Teraz jest późno, apteki u nas już zamknięte. Rozumiem, że mocz mogę zebrać do
        jakiejś wygotowanej buteleczki? Nie musi być pojemniczek z apteki?
        Czy jeśli dziś podam mu jeszcze urosept i vit C to nie przekłamie to wyniku?
        • ennkaa Re: Częste siusiu... 10.05.07, 19:14
          Acha...i powiedzcie mi jeszcze , bo ja chyba przygłup jestem...
          Mam poprosić o badanie ogólne moczu, tak? Czy jakiś posiew czy bakterie czy
          co? smile I to na pewno jest tego samego dnia ?
          • martiii13 Re: Częste siusiu... 10.05.07, 19:59
            Na mocz sa specjalne pojemniczki, nikt juc chyba nie przynosiw butelkachsmileNa
            epwno aptekis a jeszcze otwarte w centrach handlowych.Ja bym zrobila ogolne
            badanie moczu(ktorego wynik jest tego samego dnia) i posiew(wynik na drugi dzien
            lub jeszcze pozniej).Ja za ten zestaw place 3o zl.A aptece kup pojemniczek
            jalowy na mocz.
            • ennkaa Re: Częste siusiu... 10.05.07, 20:07
              Ja wiem , że są specjalne pojemniczki, ale to nie bardzo ma związek, bo jak
              mówiłam teraz u nas apteki zamknięte. Szczerze mówiąc jeśli chodzi tylko, ze
              Pani się głupio usmiechnie przy okienku to wolę wygotować buteleczkę niż lecieć
              teraz na drugi koniec miasta po pojemniczek. Chyba, że poprostu nie przyjmą mi
              w butelce...wtedy zapakuję śpiące dzieciaki do auta i pojadę....
              • ennkaa Re: Częste siusiu... 11.05.07, 08:28
                No to mamysad chociaz może to i dobrze, co?Co powiecie? Mati ma dziś mega katar
                i kaszel. Przeziębieie aż furczy. Czyli to sikanie to pewnie od tego, nie?
                Napiszcie co sądzicie.
                Tak czy tak, siuśki zawiozłam. Wynik mam o 13tej, ale zdaje mi się, że to
                jednak od tej infekcji.
                Dziękuję bardzo za rady.
                • karanissa Re: Częste siusiu... 11.05.07, 09:00
                  Kochana, odbierzesz wynik to bedziesz pewna. Ale jesli dolaczyly sie do tego
                  typowe objawy infekcji, to pewnie przez to... ja juz jestem taka
                  przewrazliwiona, ze przy kazdej infekcji robie badanie moczu - tak na wszelki
                  wypadek.

Zdrowia zycze
                  • ennkaa Re: Częste siusiu... 11.05.07, 15:50
                    Dzięki kochane. Mocz czysty. Pielęgniarka powiedziała, że nie ma sensu do
                    lekarza. Wynik kurcze zostawiłam w aucie, ale tam było to co pamiętam: białko
                    poj w próbce, bakterie tak samo, barwa żółta, PH6, jakieś cusie inne -
                    wszystkie negatywne. To chyba rację miała, nie?
                    To teraz leczymy katar.
                    • magdamroziuk Re: Częste siusiu... 11.05.07, 19:48
                      No "cusie inne" to trudno określić czy w porządku. A białko nie jest w
                      porządku. Moża się zdarzyć i fizjologicznie, np po bardzo dużym wysiłku
                      fizycznym, ale z mojego doświadczenia białko w moczu to nic dobrego. Nawet
                      ślad.
                      • ennkaa Re: Częste siusiu... 11.05.07, 20:10
                        Hmm...no to dziwne z tym białkiem.
                        Pielęgniarka mi powiedziała, że to jeśli pojedyncze to ok, że zaczęła się
                        infekcja ogólna (no mamy katar i kaszel).
                        A co do tych "cusi" no kurcze...pójdę po wynik później, jak położę dzieci. Ale
                        to było badanie ogólne moczu to pewnie jakiś standard, nie?
                        Wybadam więc zaraz temat.
                        • ennkaa Re: Częste siusiu... 11.05.07, 20:35
                          O matko kochane kobiety..wszystko odszczekuję. Polazłam zaniepokojona postem
                          magdy (dziękuję na marginesie ) do auta wreszcie i mam wynik. Nie wiem skąd mi
                          się wzięło to białko...
                          przepisuję:
                          nabł poj. w pw
                          Leuk poj w pw
                          pojedyncze bakterie
                          clarity:
                          jak pusto to chyba, że ok..przjrzysty
                          color: yellow (to jasne)
                          cusie:
                          GLU NEG
                          RTI (CZY BTI) NEG
                          KFT *TRACE
                          SG 1,020
                          ph 6
                          PRO NEG
                          URO 0,2
                          jakieś BLO, NIT LFU (nie wiem czy dobrze piszę skróty bo obcięło czcionkę) NEG

czyli jednak ,ok, co?
                          • magdamroziuk Re: Częste siusiu... 11.05.07, 20:40
                            Na moje wygląda ok. Lekarzem nie jestem, ale widziałam z setkę wyników moczu
                            synka. Przynajmniej wiesz, że tu nic nie przeoczyłaśsmile Ale i tak pokaż badanie
                            lekarzowi, jak będziesz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka