Dodaj do ulubionych

trzeci migdał badanie

21.05.07, 18:34
Właśnie wróciłam z córeczką od laryngologa i okazało się że ma do usunięcia
trzeci migdał.
Tak się zastanawiam czy na pewno dobrze ją zbadał bo wsadził jej palec do
buzi i stwierdził że do usunięcia czy faktycznie wystarczy takie badanie aby
to stwierdzić?
Obserwuj wątek
    • polinetka Re: trzeci migdał badanie 21.05.07, 18:50
      Mój syn właśnie na podstawie takiego samego badania również został
      zakwalifikowany do usunięcia migdała. To standardowe badanie.
      • majka995 Re: trzeci migdał badanie 21.05.07, 23:05
        Jakie objawy miały wasze dzieci jeśli chodzi o przerośnięty migdał. Moi
        synkowie 7 letni i 2.5 letni mają według alergolog powiększony trz\eci migdał
        do usunięcia. W czerwcu idę do laryngologa z Kajetan i zobaczymy. Ale jak
        kiedyś starszego badał lartngolog to powqiedział że migdał jest ok. Boję się
        zabiegu, a wy gdzie go przeprowadzacie
        Pozdrawim
        • angela100 Re: trzeci migdał badanie 22.05.07, 10:16
          Ja z córką w wieku 2,5 lat byłam u laryngolog, który badał trzeci migdał
          własnie palcem i też zakwalifikował do wycięcia. Poszłam do innego laryngologa,
          który powiedział, że palcem bada się dzieci, z którymi nie ma kontaktu czyli
          niepełnosprawnymi itp.
          Badał lusterkiem (takim małym na długiej "rączce"). Stwierdził, że migdał nie
          nadaje się do podcięcia... Jest powiększony, bardzo rozpulchniony. Dał kropelki
          do nosa na obkurczenie...
          Teraz mała ma 3,5 latek i narazie obyło się bez podcięcia. Podaje jej co jakiś
          czas kropelki do nosa na obkurczenie, tabletki homeopatyczne Lymphomyosot
          3xdziennie przez okres 4-5 m-cy, póxniej 1 m-c przerwy i na nowo.... Objawy
          trzeciego migdała zmalały... (strasznie "charczała" w nocy, oddychanie buzią,
          bezdechy, infencje).
          Pzodrawiam
        • artur22 Re: trzeci migdał badanie 22.05.07, 10:24
          My jesteśmy "świeżo" po zabiegu. Synek ma prawie 6 lat, do zabiegu był
          zakwalifikowany już rok temu, ale ciągle miał przekładany termin, bo albo
          wyniki za słabe, albo chorował, albo gardło zaczerwienione itp. W końcu doszło
          do zabiegu. Robiliśmy tydzien temu w szpitalu na Niekłanskiej (W-wa). Wszystko
          poszło OK, jutro jedziemy jeszcze na kontrolną wizytę. Jesli chcesz więcej
          szczegółów co do zabiegu, to chętnie odpowiem.
          Pozdrawiam
          Artur
    • martinetka Re: trzeci migdał badanie 22.05.07, 10:37
      Dziękuję za odpowiedzi, postanowiliśmy z mężem że skonsultujemy to jeszcze z
      innym laryngologiem , nie chcę bez potrzeby małej narażać na nieprzyjemności
      (już i tak chodzimy do nefrologa i chirurga a teraz jeszcze ten laryngolog) .
    • gryzelda5 Re: trzeci migdał badanie 22.05.07, 14:33
      Wiem,że było to "wałkowane" o migdale. Ale jak możecie??? to napiszcie, jak
      przed zabiegiem i jak po......... jak sie dziecko czuło ........???
      Pozdrawiam
      • artur22 Re: trzeci migdał badanie 23.05.07, 12:13
        Przed zabiegiem: dziecko na czczo (podpisujesz oświadczenie), dostał tabletkę,
        chyba tzw. "głupiego jasia", ale wg mnie nie zadzialala na niego. Sama operacja
        przebiegla OK, trwala 45 min, po kolejnych 45 min wybudzil sie z narkozy i
        przewiezli go na normalna sale. Po chwili zasnąl swoim snem i spal 5 godz. Po
        przebudzeniu troche sie napil wody, obejrzal dobranocke i znowu sen. Rano zjadl
        bulke z maslem i wedlina i za chwile zwymiotowal. Nie wiem, czy to po tej bulce
        czy po narkozie. Jakies pol godz. pozniej upomnial sie o drozdzowke i chetnie
        ją zjadł. Ok. południa wrocilismy do domu i znowu troche pospal. 2 doby po
        zabiegu juz byl gotowy szalec i ganiac, jezdzic na rowerku itp., no ale lekarz
        zalecil mu spokojny i oszczedny tryb zycia wiec robil jakies zadania w ksiazce
        itp. Generalnie wszystko OK i raczej nie ma się co stresować takim zabiegiem.
        Pozdrawiam
    • dorotakatarzyna Re: trzeci migdał badanie 22.05.07, 14:42
      Dwa lata temu moja dwuletnia wówczas córeczka zaczęła strasznie chrapać. Kiedy
      do tego zauważyłam bardzo powiększone węzły chłonne, od razu pobiegłam do
      podobno najlepszego laryngologa w mieście. Wizyta kosztowała 70 zł, trwała 2
      minuty. Wsadził małej palucha do gardła, stwierdził "trzeci migdał, operacja
      kosztuje tysiąc złotych". Załamałam się. Poszłam do lekarki rodzinnej, ta
      zajrzała do gardełka i zobaczyła ropę. Przepisała antybiotyk, po trzech dniach
      mała przestała chrapać i nie chrapie do tej pory. Węzły były nadal mocno
      powiększone, więc w końcu trafiłyśmy do zwykłej pani laryngolog. Mała nie
      pozwoliła się badać lusterkiem, więc znowu trzeba było badać palcem. Owszem,
      migdałek jest lekko powiększony, ale absolutnie nie ma potrzeby usuwania go.
    • gryzelda5 Re: trzeci migdał badanie 24.05.07, 07:51
      DZieki za odpowiedzi, jestem przed naznaczonym zabiegiem i przyznam szczerze ,
      że się denerwuje.Boje sie tej narkozy.
      Mój syn niestety chrapie od ponad pół roku i śpi z otwartą buzią.
      Pozdrawiam
      • dorotus76 Re: trzeci migdał badanie 24.05.07, 21:59
        A ja dziecku nie wycięłam 3 migdała, mimo, ze juz była zakwalifikowana na zabieg.
        Powodem były nawracające infekcje uszu. Zbadałam, czy nie uszkodziło jej to
        słuchu, okazało sie , ze nie.
        Przestała chorować.
        Tylko chrapie. Ale tylko z tego powodu nie wyslę jej na zabieg.
        pzdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka