Dodaj do ulubionych

Bakteria w kale

04.06.07, 19:45
U mojego synka pojawily sie jakis czas temu rzadkie kupki ze sluzem.Pediatra
twierdzi ze to normalne przy karmieniu piersia.Ja natomiast zlecilam posiew
kalu i wyszla bakteria Klebsiella oxytoca, posiew obfity.Nie bylam jeszcze z
tym u pediatry ale,jutro wizyta,a dzis jestem tym wynikiem przerazona!!!!Czy
ktos moze mi cos wiecej o tej bakterii mapisac,kogo malszek borykal sie z
takim problemem?
Obserwuj wątek
    • izapw Re: Bakteria w kale 04.06.07, 20:11
      Cytuję słowa dr Albrechta z forum"

Myślę, że nie mają Państwo szczególnych powodów do obaw. Prawie nie ma dzieci
      (z moimi własnymi włącznie), które nie "zaliczyłyby" w swym życiu co najmniej
      jednej ostrej biegunki, niekiedy kończącej się w szpitalu pod kroplówką. Z
      reguły dożylne nawadnianie jest leczeniem wystarczającym i antybiotykoterapia
      jest zbędna. Bardzo często dziecko ma ostrą biegunkę wirusową, a posiew kału
      wykazuje bakterie, które wcale nie są przyczyną objawów. Trzeba pamiętać, że w
      naszych jelitach bytuje ok. 400 gatunków bakterii, a wśród nich - przejściowo
      lub na stałe - można znaleźć także bakterie zaliczane do chorobotwórczych. Nie
      znaczy to jednak, że muszą one być szkodliwe dla nosiciela. Kwestią
      problematyczną, choć dziś już nie do rozstrzygnięcia, pozostaje to, czy w
      przypadku obu biegunek syna konieczna była antybiotykoterapia. Być może nie. W
      każdym razie pragnę Panią uspokoić - naprawdę nie ma powodów do obaw, a
      zwłaszcza do rozpoczynania leczenia."

U starszego synka znależliśmy we wczesnym niemowlęctwie gronkowca złocistego,
      były brzydkie kupy, nerwy, ale obyło się bez antybiotyków - braliśmy lakcid i
      wszystko się unormowało.
      Młodszy ostatnio "zaliczył" klebsielle pneumoniae. No i lekarka kazała dawać
      Bactrim i tym lekarstwem więcej zaszkodziliśmy niż pomogliśmy. Mały wcześniej
      przybywał ładnie, a teraz mamy z tym problemy. Jeśli dziecko jest poza tym
      zdrowe, jeśli ładnie się rozwija i przybywa, nie trzeba leczyć. Mój obecny
      lekarz powiedział: "posiewów się nie leczy"
      Pozdrawiam
      IPW
      • jula3333 Re: Bakteria w kale 05.06.07, 08:55
        Synek przybiera ladnie na wadze,rozwija sie ladnie,zreszta z podejrzeniem
        biegunki trafilismy nawet do szpitala,tam podano mu kroplowke i po obserwacji
        nie potwierdzono ze to biegunka.Ale posiewu madrzy lekarze nie
        zrobili.Uspakajano mnie caly czas ze taki kupki maga byc u dzieci karmionych
        tylko piersia,ale one sa ju prawie miesiac i to 3-4 na dobe.Wiec sama nie wiem
        co o tym wszystkim myslec.
        • izapw Re: Bakteria w kale 05.06.07, 12:37
          Posłuchaj mnie, podałabym probiotyki - lakcid, lacidof, dają też enterol,
          trilac, a wszystko się samo unormuje. Oczywiście po konsultacji lekarskiej. i
          uzbroiłabym się w cierpliwość. Dobre bakterie zwyciężą te złe. My mamy niezłe,
          moze nawet dobre kupki raz na kilka dni, ale co z tego jak po podaniu bactrimu
          dziecko zaczęło bardzo słabo przybierać.
          Nie ma powodów do obaw, ja za to chyba skończę w psychiatryku jak nie zacznie
          przybywa\ć
          Pozdrawiam
          I.
          • jula3333 Re: Bakteria w kale 05.06.07, 14:57
            Bylam dzis u pediatry z wynikami.Przepisala Nifuroksazyd-lek nie tak silny jak
            antybiotyki,nie wchlania sie z przewodu pokarmowego9troche dziwne bo nie bylo
            tego leku na wykazie lekow na ktore jest wrazliwa ta bakteria!) A jesli chodzi o
            probiotyki to mial podawany lakcid(w sumie tylko przez tydzien,moze trzeba
            jeszcze?!) ale nie zauazylam poprawy.Lekarka tez powiedziala ze w sumie jak nie
            ma obiawow to tych bakterii sie nie leczy,no ale u nas sa takie dziwne sluzowate
            kupy i prezenia,wiec moze to sprawka tej bakterii?!
            A Twojego malucha rowniez karmisz tylko piersia ze nie przybywa na wadze?Boje
            sie zeby mojemu sie nie popsulo.Poki co apetyt ma jak wilk.
            Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka