Dodaj do ulubionych

symptomy MPD u niemowląt

16.06.07, 12:02
mam pytanie: jakie są symptomy (charakterystyczne) u niemowląt, mogące
świadczyć o Mózgowym Porażeniu Dzięcięcym ? I czy może wiecie od którego
miesiąca można je "namierzyć", nie myląc np. z przejściowym wzmożonym
napięciem mięśniowym, z którego większość niemowlaków samoistnie wyrasta?
Obserwuj wątek
    • zuzalus Re: symptomy MPD u niemowląt 16.06.07, 12:32
      Nie spotkałam się z tym bezpośrednio ale może ten link coś pomoże:
      jaceklange.terramail.pl/mpd-1.html
      Pozdrawiam
      Ola
    • zebra211 Re: symptomy MPD u niemowląt 17.06.07, 00:14
      MPDz z całą pewnością można rozpoznać dopiero po ukończeniu przez dziecko kilku
      dobrych lat i wykonaniu wielu badań dodatkowych. Przez ten czas powinno być pod
      stałą opieką neurologa dziecięcego. Objawy zależą od ewentualnej postaci MPDz:

- porażenie kurczowe połowicze (prawa lub lewa połowa ciała)
      - obustronne porażenie kurczowe (obie nogi)
      - obustronne porażenie połowicze (czyli 4 kończyny)
      - postać móżdżkowa (objawy u starszych dzieci, związane z zaburzeniem równowagi
      ,za którą odpowiada móżdżek, !obniżone w tej postaci napięcie mm)
      - postać pozapiramidowa (występują ruchy mimowolne)
      - postaci mieszane

Objawy, które obserwują mamy, występujące we wczesnym dzieciństwie i budzące
      niepokój to między innymi (można obserwować od pierwszych tygodni życia):

- asymetria w spoczynkowym ułożeniu ciała (1-stronne zwiększenie napięcia
      mięśniowego, jednostronny przykurcz mięśni, utrudnione lub niemożliwe bierne
      rozprostowanie mięśni),
      - asymetria odruchu Moro
      - przetrwały odruch Moro powyżej 5 mż
      - asymetryczny odruch chwytny w kończynach górnych i dolnych
      lub w kończynach górnych przetrwały powyżej 3 mż a w kończynach dolnych powyżej
      12 mż
      - dziecko uniesione ku górze w pozycji pionowej przy kontkcie z podłożem ma
      skłonność do krzyżowania nóżek.

Resztę musi dokładnie ocenić w czasie neurolog dziecięcy.
      Pozdrawiam
      • margo_kozak Re: symptomy MPD u niemowląt 17.06.07, 00:27
        moja siostra cioteczna ma lekkie porazenie mozgowe. na poczatku nikt nawet nie
        podejrzewal ze Kasia jest chora. normalny zdrowy bobas. zaczela siedziec jak
        miala roczek, a potem dlugo nie mogla zaczac chodzic. pierwszy krok postawila w
        wieku 3 lat. oczywiscie wczesniej ciocia zaczela jezdzic do lekarzy. i diagnoza
        brzmiala dzieciece porazenie mozgowe. w tej chwili ma 16 lat, cialo kobietki,
        niestety rozum 3-latka gora.
        • eliselis Re: symptomy MPD u niemowląt 20.12.18, 22:36
          polecam zapoznać się z diagnozą MPD metodą Prechtla (analiza globalnych wzorców ruchów dziecka). Ja tak rozwiałam swoje wątpliwości. Wstępna diagnozę można postawić już w 12 tygodniu życia dziecka (a pierwsze objawy można zauważyć nawet dużo wcześniej) Coraz więcej jest osrodków w Polsce, które robią takie analizy. To smutne, że niewielu neurologów to wie i informuje rodziców o tej metodzie. Wiadomo, że im wcześniej postawi się diagnozę, tym lepiej dla maluszka (bo od razu wdraża się rehabilitację, który będzie przeciwdziałam utrwalaniu się złych wzorców ruchowych).
          Co więcej można to zrobić na odległość - wystarczy dostarczyć nagrania video ruchów dziecka (oczywiście według konkretnych wytycznych i w odpowiednich tygodniach życia dziecka). powodzenia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka