marika011 17.06.07, 13:12 Czy wystający pępuszek u 11-miesięcznego dziecka może być objawem choroby, np. przepukliny? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aneta_s2 Re: wystający pępuszek 17.06.07, 21:04 Najprawdopodobnie tak Skonsultuj to z pediatrą,ale przepuklina pępkowa nie jest zagrażająca.Mój synuś (6mż) miał przepuklinę pachwinową i w 6 tyg życia miał operację,przepuklina pępkowa jest nadal,ale zabieg będzie póżniej. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zebra211 Re: wystający pępuszek 18.06.07, 00:38 Wg mnie też najprawdopodobniej tak. Musi zobaczyć to chirurg dziecięcy i oceni, czy wystarczy stabilizacja plasrem pępka czy konieczny jest zabiej. A może zalecić też tylko obserwację, jeśli przepuklina jest niewielkiego stopnia. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
maja64 Re: wystający pępuszek 18.06.07, 08:32 Najprawdopodobniej tak Ale najlepiej skonsultować się z lekarzem Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: wystający pępuszek 18.06.07, 13:25 jak się boisz iść do pediatry i spytać, to ci powiem, jak to poznać. Dziecko stoi, a ty delikatnie wpychasz pępek, jak poczujesz jakby kliknięcie, to znaczy, że przepuklina jest i to, co ci odpowiedziało, to gazy z jelita, które jest zaraz pod skórą pępka, bo mięśnie jelita nie zakryły. Na pocieszenie: moja córka miała jako małe niemowlę zaklejany pępek, na krótko przeszło, potem przepuklina się odnowiła, ale potem dużo ćwiczyła mięśnie brzucha, tak w zabawie, podciąganie nóżek na pleckach i jeszcze jakieś ruchy, już nie pamiętam, co, poza tym mała moja miała odstające ostatnie żeberka i na to mała musiała zdmuchiwać zapałkę za każdym razem, gdy coś gotowałam. No, ale do rzeczy. Moja córka dopiero na bilansie dwulatka nie miała przepukliny, przepuklina się sama wchłonęła, tak samo cała klatka piersiowa się jej ładnie wykształciła od prostych a systematycznych ćwiczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
gretka22 Re: wystający pępuszek 19.06.07, 11:19 Mój synek (8 mies) tez ma przepuklinę pępkową. Widzial to chirurg i dowiedzialam się że nic się z tym nie robi, teraz już się nie plastruje, bo okazalo się, że nie ma dowodów, że to pomaga. To jest nie szkodliwe i do okolo 4 r.ż powinno się samo wchlonąć. Jeśli nie, wtedy robi się zabieg, ale tylko ze względów estetycznych bo to trochę dziwnie wygląda i nic poza tym. Wię nic się nie martw, tylko obserwuj. Odpowiedz Link Zgłoś