Dodaj do ulubionych

Wynik usg głowy prosze o pomoc ? ? ? interpretacja

18.06.07, 20:58
corka ma 7 msc, zawsze miala duza glowe, ur 35cm, teraz 46cm, lekarz nigdy
nie widzial problemu ale ja zawsze w koncu wymusilam na niej skierowanie na
usg glowy i sie zalamalam
wyszlo ze dwie komory mozgowe sa powiekszone, norma to 5 mm, a ona obie ma
wielkosci 10mm, powiedzial ze to moglo byc spowodowane niedotlenieniem w
czasie porodu, calkiem mozliwe pomyslalam bo ameli amiala bardzo ciezki
porod, ale wszystko sie skonczylo dobrze, dostala 10pkt

i teraz moje pytanie, co dalej robic, lekarz narazie mowil ze mam obserwowac
i jak glowa bedzie rosla powyzej 1,5cm na miesiac to mam isc do neurologa i
pozniej znow na usg
czym to grozi, co sie moze stac, co robic, czy sie martwic, jakie skutki na
przyszlosc, pomozcie
Obserwuj wątek
    • phantomka Re: Wynik usg głowy prosze o pomoc ? ? ? interpre 18.06.07, 21:13
      Poszukaj w glownej wyszukiwarce (nie tej z Niemowlaka) jest tego troche, tu
      masz jeden z watkow
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=907&w=63276540&a=63301894
      • kamilchen Re: Wynik usg głowy prosze o pomoc ? ? ? interpre 18.06.07, 21:18
        najlepiej idz odrazu z tym wynikiem do neurologa dziecięcego,
    • ifaka78 Re: Wynik usg głowy prosze o pomoc ? ? ? interpre 18.06.07, 21:15
      Kochanie nie matrw sie....Moja Amelia dostala 8 pkt(niedotlenienie, ciezki
      poród) i po porodzie usg wykazało: powiekszona komora lewa(wylewik) i dwie
      torbiele(wskutek niedotlenienia), ale lakarz nam powiedzial ze kiedys nie
      robiono usg głowy(a akurat w moim szpitalu kazdemu nowowrodkowi sie robi usg
      glowki po porodzie i uwazam ze powinno byc tak wszedzie) i wiele dzieci ma
      zmiany poporodowe w głowie a rodzice nawet o tym nie wiedzą.Amelcia przez
      pierwszy miesiac byla pod "opieką" neurologa.Nastepne usg mielismy po 6 tyg...i
      tak jak nas zapewnial lekarz te poporodowe pamiątki same sie wchłonęły i nie ma
      juz sladu po nich.Dlatego mysle ze u was tez organizm sam sie zmogilizuje i
      wszystkie zmiany same sie wchłoną.Oczywiscie wazne zeby obserwowac dziecko i byc
      pod opieką lekarza. A co powiedzial pediatra? CZy skierował do jakiegos
      specjalisty z wynikiem?
      • monikaa13 Re: Wynik usg głowy prosze o pomoc ? ? ? interpre 18.06.07, 21:29
        na usg bylam dzisiaj i nic wiecej nie wiem
        jutro ide do pediatry i poprosze o skierowanie do neurologa

tylko widzisz u ciebie sie wchlonelo w 6 tyg a amela ma juz 7 msc i dwa razy
        wieksze niz powinna miec

kurcze a jakie skutki moga tego byc jak to sie leczy czy w ogole
        • mammajowa Re: Wynik usg głowy prosze o pomoc ? ? ? interpre 18.06.07, 21:34
          ja proponuje neurochiurga też kontrolnie. poszukaj w google "ventriculomegalia"
          • ifaka78 Re: Wynik usg głowy prosze o pomoc ? ? ? interpre 18.06.07, 21:53
            Wazne zeby komory sie juz nie poszerzały.A jaki obwód ma córcia klatki
            piersiowej?Bo jesli i klatka rosnie w tym tempie to bedzie ok.Chodzi o to zeby
            nie bylo zbytniej dysproporcji.Moj lekarz powiedział ze mnostwo dzieci ma
            poszerzone komory(po porodzie) i to wcale nie musi oznaczac cos złego.
            • monikaa13 Re: Wynik usg głowy prosze o pomoc ? ? ? interpre 18.06.07, 21:56
              klatke ma tez 46cm taka jak glowe
              • slonko1335 Re: Wynik usg głowy prosze o pomoc ? ? ? interpre 19.06.07, 08:09
                Monikaa dziwne dla mnie trochę to co piszesz bo moje dziecko ma poszerzone
                komory do 15 mm a według moich lekarzy norma to właśnie do 10 mm, nie wiem skąd
                to 5...moje dziecko jeszzce w życu płodowym w jakimś 25 tygodniu ciąży miało 10
                mm i to byłó jeszcze w normie...jednak ze względu na wielkość główki powinnaś
                skonsultować się z neurologiem i to jak najszybciej a nie czekać aż głowa dalej
                przyrośnie...
                • slonko1335 Re: Wynik usg głowy prosze o pomoc ? ? ? interpre 19.06.07, 08:10
                  ach i jeszcze jedno, dopóki sytuacja się nie wyjaśni nie pozwól na szczepienie
                  dziecka, w szczególności na krztuścca i polio, nie wiem jak do tej pory
                  przebiegały Wasze szczepienia...
                  • monikaa13 Re: Wynik usg głowy prosze o pomoc ? ? ? interpre 19.06.07, 08:16
                    radiolog mowil ze norma to 5mm

co do szczepien, zawsze widzialam ze glowa jest duza, ale tak jak pisalam
                    lekarze nie widzieli wtym nic zlego wiec nic nie robilismy i szczepoienia byly
                    robione o czasie, zadnych komplikacji nie bylo po nich nigdy, w sensie jakas
                    goraczka, sennosc, itp

dzieki wszystkim, zaraz lece do lekarza zobaczymy co pediatra powie
                    • slonko1335 Re: Wynik usg głowy prosze o pomoc ? ? ? interpre 19.06.07, 08:19
                      powodzenia w takim razie i odezwij się jak wrócisz
                  • zebra211 Re: Wynik usg głowy prosze o pomoc ? ? ? interpre 20.06.07, 00:19
                    O tym niech decyduje neurolog dziecięcy!!! Koniecznie zapytaj!
    • kowalikm Re: Wynik usg głowy prosze o pomoc ? ? ? interpre 19.06.07, 09:16
      Ja bym nie czekała i od razu skonsultowała się z naurologiem - może prywatnie...
      Może to nic poważnego, ale im wcześniej coś się wyłapie tym lepiej dla malucha.
      Poza tym interpretacją usg powinien zająć się fachowiec, a naurolog powinien
      ocenić sytuację.
    • monikaa13 Re: Wynik usg głowy prosze o pomoc ? ? ? interpre 19.06.07, 12:42
      no i wrocilam, pediatra mowi ze 10mm to jeszcze nie tak duzo, ale do neurologa
      mam isc wiec maz mnie umowi i moze uda sie w przyszlym tygodniu pojsc

dzieki bardzo za odpowiedzi, bedziemy dalej obserwowac i zobaczymy co neurolog
      powie

dodam ze mala zadnych objawow nie ma, zachowuj esie normalnie, tylko sie
      wolniej rozwija, nie siedzi jeszcze, obraca sie tylko w jedna strone, nie
      gaworzy ba, la, da, ma
      • elfik31 Re: Wynik usg głowy prosze o pomoc ? ? ? interpre 19.06.07, 13:08
        ja wim czy 47cm to duzy obwód? Mój syn ma 47cm i ma co prawda 8 miesięcy ale w
        centylu jest 50 jeśli chodzi o obwód główki. Komory to inna sprawa ale norma
        jest do 10mm
        • monikaa13 Re: Wynik usg głowy prosze o pomoc ? ? ? interpre 19.06.07, 13:11
          caly czas mnie pocieszacie, dzieki, nie wiem co to za lekarz mi mowil ze 5,
          szukalam w necie ale nie moge czegos takiego znalezc

co do chlopcow to maja wieksze glowy no i poza tym twoj jest miesiac starszy
    • mama_frania Re: Wynik usg głowy prosze o pomoc ? ? ? interpre 19.06.07, 14:05
      Mój synek miał w wieku 6 m-cy obwód głowy 45,5cm (urodził się z 34cm), nadal ma
      dużą głowę, ale jest zdrów jak ryba. Jak miał pół roku miał usg- wszystko ok.
      Kilka tygodni po urodzeniu też miał robione i były ślady wylewu okołoporodowego-
      akurat w naszym przypadku winne było nieprawidłowe wstawienie główki do kanału
      rodnego.
      Zwykle w takich przypadkach jak Twój zaleca się przede wszystkim obserwację- czy
      głowa za bardzo nie przyrasta, i kontrolne usg czy komory nadal się poszerzaja
      czy już nie. A jak córka się rozwija? nie ma żadnych zapóźnień?
      • monikaa13 Re: Wynik usg głowy prosze o pomoc ? ? ? interpre 19.06.07, 14:07
        no wlasnie pisalam wyzej, nie siedzi jeszcze, obraca sie tylko na jedna strone,
        nie probuje raczkowac, nie gaworzy, ba, la, da, ma
        ale neurolog nie widzi problemu, ona zawsze jest miesiac do tylu od
        statystycznego dziecka
        • slonko1335 Re: Wynik usg głowy prosze o pomoc ? ? ? interpre 19.06.07, 14:20
          No widzisz mówiłam, że z tym 5 mm to przesadził trochę, nie martw się na zapas,
          tragicznie nie jest. Pójdziesz do dobrego neurologa, zobaczy czy wszystko w
          porządku, będzie córka pod kontrolą a to najważniejsze...
    • monikaa13 Re: Wynik usg głowy prosze o pomoc ? ? ? interpre 19.06.07, 14:21
      dobra dziekuje wszystkim jeszcze raz, i jak bede po to cos napisze
    • s.ivona Re: MONIKA 19.06.07, 14:23
      czesc
      nie chce mi sie czytac calego watku - moze ktos juz cos Ci poradzil ale powiem
      jak jest u nas
      moja corka ma prawie 9m. porod ok, ale potem okazalo sie ze ma cytomegalie
      wrodzona. urodzila sie zdrowa tzn komory mozgowe nie byly powiekszone, ze
      wzgledu na wrodzoan chorobe musialysmy sie kontrolowac. od grudnia co miesiac
      ma robione badania usg glowy. z miesiaca na miesiac komory sie powiekszaja.
      teraz obwod glowy 44,8 cm, komory chyba ok 5cm.
      bylam u dwoch lekarzy bo tez sie martwilam. obaj, niezaleznie od siebie,
      powiedzieli ze powiekszenie komor to nie jest samo w sobie nic zlego. jesli
      dziecku nie rosnie glowa za szybko (czasem glowa w ciagu doby potrafi urosnac
      do niepokojacych rozmiarow), jesli dziecko ogolnie dobrze sie rozwija (tzn na
      swoj wiek spelnia wymagania rozwoju fizycznego, spolecznego - widzi, reaguje na
      twarze obcych i znanych osob, gaworzy, usmiecha sie, itp) to nie ma powodow do
      paniki ale oczywiscie dziecko trzeba najlepiej co miesiac kontrolowac robiac
      usg o ile jest to mozliwe przez ciemiaczko a jesli ono zarosnie to warto zrobic
      rezonans magnetyczny.
      w sumie sama wizyta u pediatry z wynikiami to niewiele Ci da, warto z wynikami
      isc do neurologa dzieciecego (a superowo by bylo gdybys oprocz opisu miala
      jeszcze zdjecia ba sam opis to troche za malo). poza tym powiekszenie samych
      komor nie jest az tak istotne, bo wazne jest tez to jak ogolnie zbudowana jest
      czesc mozgowia, oprocz komor sa jeszcze i inne organy, wszystko to widac na
      zdjeciach.
      tak wiec spokojnie, nie panikuj bo wsumie niewiele napisalas ale mysle ze
      rozwoj Twojej coreczki jest bez zastrzezen bo juz bys o tym wiedziala! tak wiec
      glowa do gorysmile)!
      • monikaa13 Re: MONIKA 19.06.07, 14:29
        dieki, pozostale "czesci" glowy sa ok
        corka rozwija sie prawidlowo ale jak ja to mowie z miesiecznym opoznieniem,
        wszystko robi troch rpozniej, ale to chyba dlatego ze jest poprostu duza, wazy
        prawie 8,5 kilo i ma 70cm
        glowa nigdy jej nagle nie urosla poprostu rosnie sobie prawie 2cm na miesiac
      • s.ivona Re: MONIKA 19.06.07, 14:32
        dobra, przeczytala mcaly wateksmile
        wiec po prostu mysle ze bedzie dobrzesmile))

moja coreczka tez wolniej sie rozwija fizycznie, jak juz pisalam ma praiwe 9m a
        siedziec sama nauczyla sie jakies 3 tyg temu, wtedy tez zaczela gadac "ba"
        wczesnieej ni w zab! rozwoj ruchowy dziecka jest naprawde indywidualnyi tak
        naprawde ma niewiele wspolnego z komorami mozgowymismile
        daj znac co powie naurolog.

acha, i jeszcze odnosnie szczepien....moja neurolog uwaza ze powiekszone komory
        nie sa przeszkoda do szczepien szczepionkami zabitymi ale juz z DPT to warto by
        poczekac, jak bedziesz u neurolog to warto o to zapytac.
        • agnieszkanaj Re: MONIKA 19.06.07, 15:19
          Moj synek podczas porodu mial wylew II stopnia wiec co miesiac mial robione usg
          glowy i kontrole w poradni rehabilitacyjnej. Gdy mial 4 m-ce okazalo sie ze
          obie komory powiekszyly sie lekarz nic nie mowil tylko kazal czekac. Miesiac do
          nastepnego usg byl koszmarny, myslalam tylko o ty zlym... Jednak kolejne
          badanie ( miesiac temu) wykazalo ze wszystko juz wrocilo do normy i dodam ze
          Jakub rozwija sie prawidlowo.
    • hapkaj Rozwoj dzidzi z listopada 19.06.07, 15:51
      Czesc,
      Twoja dzidzia jest z listopada, prawda? Obejrzalam sobie jej zdjecie z
      sygnaturki. Moja dzidzia jest z 3 listopada i dopiero przedwczoraj udalo jej sie
      wyartykulowac sylaby ma - ma, ba- ba, pa - pa a do tej pory tylko byly piski i
      cos w rodzaju a. Jesli chodzi o siedzenie, to posadzona potrafi chwileczke
      usiedziec, i od paru dni robi znaczne postepy i usiedzi dluzej, ale najchetniej
      z podparciem. Nie raczkuje, ale raczkowanie ponoc o niczym nie swiadczy. Poza
      tym moze Twoja dzidzia w tym czasie, kiedy inne dzieci ucza sie sylab, nauczyla
      sie czegos innego, rozwija inne sprawnosci. Nie martw sie na zapas. smile
      • monikaa13 Re: Rozwoj dzidzi z listopada 19.06.07, 15:52
        dzieki tak amela jest z listopada ale z drugiej polowy, wiec jeszcze poczekam
    • ravnn Re: Wynik usg głowy prosze o pomoc ? ? ? interpre 20.06.07, 08:14
      hejka

Moniko mysle ze powinnas isc do neurologa i on dalej powie co robic
      a rpzede wszystkim nie martw sie na zapas,norma jest do 10wiec jest w gornej granicy , musisz obserwowac jak rosnie glowka i robic co jakis czas usg

moj synek tez ma duza glowke , ma 2,5mca i 42cm obwodu
      bylismy u neurologa
      dzis idziemy na usg i to ma nam wyjasnic czy mozna szczepic
      dziewczyny a o co chodzi z tymi szczepieniami? dlaczego nie mozna szczepic?
      pozdrawiam
      • slonko1335 Re: Wynik usg głowy prosze o pomoc ? ? ? interpre 20.06.07, 08:18
        Ravnn niektóre szcepienia mają wpływ na ukłąd nerwowy dziecka, między innymi
        jest to kztusiec zawarty w DTP, może być bardzo silna reakcja poszczepienna lub
        niepawidłowe odrucy. Ta czy owak jeśli po usg wyjdzie, że dziecko może być
        szczepione wybiez jeżeli masz możliwość szczepionkę skojarzoną, bo tam
        krztusiec jest w formi acelularnej czyli teoretycznie bezpieczniejszej i lepiej
        przyswajalnej.
      • ifaka78 Re: Wynik usg głowy prosze o pomoc ? ? ? interpre 20.06.07, 08:19
        Szczepienia a właściwie chodzi o zawarte w szczepionkach wirusy mają wpłw na
        układ nerwowy, czesto w odczynach poszczepiennych dochodzi do gorączki i innych
        skutków ubocznych, co właśnie w jakiś sposób oddziałuje na układ nerwoy i
        mózg.Dlatego u dzieci z problemami neurologicznymi niektóre
        szczepienia(zwłaszcza te ktore cechuje duzy wpływ na OUN) szczepiuonki odracza
        się lub całkowicie zakazuje szczepień.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka