Dodaj do ulubionych

Powiększona przestrzeń międzykomorowa

10.07.07, 12:32
Witam!

U mojej córki (6 mies.) stwierdzono powiększoną przestrzeń międzykomorową w
główce - powinna ona wynosić 4mm, tymczasem u niej ma 6mm. Wcześniej tego nie
wykazało USG. Lekarz twierdzi, że może to skutkować 'wodniakami'. Czy może
ktoś podać mi więcej informacji na ten temat? Chy to poważna sprawa? Czy da
się to leczyć? Jakie mogą być tego skutki w przyszłości? A może to samo się
cofnie na skutek rozwoju dziecka?
Obserwuj wątek
    • ifaka78 Re: Powiększona przestrzeń międzykomorowa 10.07.07, 14:51
      A czy w tym pierwszym badaniu ta zmiana nie była widoczna bo robil ja inny mniej
      doswiadczony lekarz?Czy mozliwe ze została przeoczona?Bo zwykle takie zmiany to
      pamiątki okołoporodowe i wynik niedotlenienia. Czy to pojawiło sie
      później?Zwykle wszystko sie wchłania w ciagu kilku pierwszych miesięcy.Wiele
      dzieci ma np powiekszone komory, krwiaczki, wylewiki - zwlaszcza jak poród był
      ciężki.A ze mozg dziecka ma doskonałe własciwosci regenerujace, takie zmiany
      same sie wchlaniają.Oczywiscie o ile to wynik porodu, a nie wiem jak jest u was?
      • tomek_s7 Re: Powiększona przestrzeń międzykomorowa 10.07.07, 15:03
        To już trzecie z kolei badanie USG - wcześniejsze nic nie wykazały, najwyraźniej
        pojawiło się to wraz ze wzrostem dziecka. Mała po porodzie miała małe krwawienie
        w komorze ale teraz jest OK. Została jej tylko asymetria komory - lekarz mówi że
        to nic złego u niej.
    • paku4 Re: Powiększona przestrzeń międzykomorowa 10.07.07, 15:06
      Nasz synek równiez ma taką przestrzeń międzykomorową, ale neurolog
      stwierdziła,że alarmująca byłaby wtedy gdy przekroczyłaby 10 cm.Dodam ,że przy
      tym nie ma żadnych nieprawidłowości neurologicznych, wszystkie odruchy sa
      ok.Przestrzeń powiększyła się z 5 cm ale lekarz twierdzi,że może to być zwiazane
      ze wzrostem główki po prostu...Niemniej jednak -do kontroli usg!!!!
      • tomek_s7 Re: Powiększona przestrzeń międzykomorowa 10.07.07, 15:15
        Czy napewno 'cm'? Nie wiem czy o tym samym mówimy, ale zarówno lekarz jak i
        literatura podają tę odległość w 'mm'. Pozatym wyczytałem że powyżej 6mm jest to
        "tzw. łagodne poszerzenie przestrzeni podpajęczynówkowej"...

www.forumpediatryczne.pl/specjalista/ep,353
        • paku4 Re: Powiększona przestrzeń międzykomorowa 10.07.07, 17:31
          ...mm - oczywiście smile))
          Nie wiem co na to literatura fachowa - ja przytoczyłam to co powiedziała nam
          neurolog!Mogę zapytać z jakiego powodu córeczka trafiła do neurologa???Czy z
          wyjatkiem wyniku usg wszystko jest ok???
          • agnieszkanaj Re: Powiększona przestrzeń międzykomorowa 10.07.07, 18:11
            Jakub (obecnie 6,5 m-ca) mial podczas poeodu wylewy dokomorowe obustronne II
            stopnia i dlatego mial robione usg przezciemiaczkowe. Do 4 m-ca wszystko bylo
            ok , zmiany cofaly sie, jednak kolejne badania wykazaly powiekszenie sie obu
            komor, lekarz niechcial straszyc tylko kazal czekac. Po nastepnym badaniu bylam
            cala w skowronkach bo zmiany sie wchlonely. Jednak na dzien dzisiejszy ponownie
            sie martwie poniewaz jet podejzenie padaczki u malego (w czwartek jedziemy do
            Wroclawia na badania) ktora moze byc wynikiem wczesniejszych problemow
            z "główka".
          • tomek_s7 Re: Powiększona przestrzeń międzykomorowa 11.07.07, 12:00
            Z rozwojem jest wszystko OK, do neurologa trafiła ponieważ po urodzeniu miała
            mały krwotok do komory w mózgu i ma nieznaczną asymetrię komór - polecono nam
            aby to kontrolować.
        • s.ivona Re: Powiększona przestrzeń międzykomorowa 10.07.07, 18:13
          a czy mozesz mi podac linki do literatury odnosnie takich nieprawidlowosci?
          pytam gdyz moja corka (9m) ma stale powiekszajace sie komory mozgowe. nie wiem
          o ile juz sa powikszone bo moja lekarka podaje tylko wynik w cm swiadczacy o
          wielkosci calych komor.
          u mojej corki sa tez tzw wodniaczki ale lekarka powiedziala ze wiekszosc z nich
          jest to zwykla fizjologia i same sie wchlaniaja.
          • tomek_s7 Re: Powiększona przestrzeń międzykomorowa 11.07.07, 12:04
            Dotarłem jak narazie do jednego artykułu na ten temat:

www.forumpediatryczne.pl/specjalista/ep,353
    • monicx Re: Powiększona przestrzeń międzykomorowa 11.07.07, 19:18
      Nasza córeczka ma również niewielkie powiększenie komór (4,5 mies - 4 mm, 6,5
      mies 5,5 mm). Dziś byliśmy na kontrolnej wizycie u neurologa i Pani doktor nas
      bardzo uspokoiła. Przesrzeanie do 6 mies mogą się powiększać by później z
      czasem się zmniejszać (powiększenie powstaje z nierównomiernego wzrostu czaszki
      i mózgu). Powiększenie u córki jest nieznaczne bo "norma" jest 10mm do 10 mies -
      potem dopiero mówi sie o patologii.

Kolejne usg przezciemiączkowe po skończeniu 8 mies. i kontrolna wizyta u
      neurologa. Dodam że córeczka mimo wcześniactwa rozwija się książkowo.
      • s.ivona Re: monicx 12.07.07, 15:37
        a czy wiesz jaki rozmiar komor jest w calosci? czy wasza lekarka podaje tylko O
        ILE jest powiekszenie w stosunku do normy?
        jasny gwint, jestem normalnie wsciekla bo nasza lekarka podaje tylko wielkosc
        calych komor i mowi ze sa powiekszone ale na moje pytanie o ile nie
        odpwiedzialasad po wczorajszej wizycie znow sie zmartwilam. co prawda od
        ostatniego badania czyli miesiac temu komory sie nie powiekszyly ale za poltora
        miesiaca jednak bedziemy robic tomograf.
        • monicx Re: monicx 12.07.07, 21:30
          Wielkości jakie podawałam to cala szerokość komór. Norma to 3-4 mm. Czyli moja
          ma nieznacznie powiększone (1,5 mm w tej chwili).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka