oklaska 13.07.07, 09:22 Mały (16 miesięcy)ma już 2 dzień, idziemy do lekarza dopiero na 17 co podawać do jdzenia i picia PILNE! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
poccnr Re: PILNE! Biegunka 13.07.07, 09:24 Cześć! Dużo do picia,najlepiej niegazowaną wodę. Do jedzenia coś lekkiego. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
huli10 Re: PILNE! Biegunka 13.07.07, 09:26 Jagody zatrzymują biegunkę z tego co wiem, może kup trochę i podaj, a poza tym dużo dawaj dziecku do picia. nie orientuję się czy u takiego szkraba można już smektę? ale ona tez pomaga.powodzenia.trzymam kciuki zeby przeszło. Odpowiedz Link Zgłoś
lila1974 Re: PILNE! Biegunka 13.07.07, 09:27 Spróbuj go zakleić - 1/3 przegotowanej ale chłodnej wody, do tego nasyp z łyżkę mąki ziemniaczanej i wymieszaj, niech pije zaraz po wymieszaniu, tak by mąka nie zostawała na dnie. Powinno pomóc, jeśli to jest zwyczajna biegunka. Jesli wirusówka to niekoniecznie. Na Nelę w takiej sytuacji działa kisiel z siemienia dodawany do herbatki, uderzeniowa dawka bakterii kwasu mlekowego w postaci tabletek i bactrim. Odpowiedz Link Zgłoś
siula5 Re: PILNE! Biegunka 13.07.07, 09:28 Przy biegunce daję Lacidofil i kostkę czekolady - przechodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
l.e.a Re: PILNE! Biegunka 13.07.07, 09:28 do jedzenia: suchary kleik ryżowy marchwianka do picia przegotowana oryginalna coca-cola, zatrzymuje biegunke dziecku śmiało można podać smectę Odpowiedz Link Zgłoś
topcia27 Tylko nie Baktrim!!! 13.07.07, 09:33 To syf który wybija wszystkie bakterie zarówno te pożyteczne jak i chorobowe, u nas przyczynił się do przerostu Candidy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
lila1974 Dlatego stosuje się pałeczki kwasu mlekowego 13.07.07, 10:18 Jakoś moje dziecko w takim zestawie nie ma żadnych problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
topcia27 Re: Dlatego stosuje się pałeczki kwasu mlekowego 13.07.07, 11:48 no to masz szczęście.... Odpowiedz Link Zgłoś
soemi Re: PILNE! Biegunka 13.07.07, 09:27 Myślę, że nie powinnaś czekać do popołudnia! Nie odważę się, by Ci coś poradzić, podawaj picie, by maluch się nie odwodnił i do lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
twix8 Re: PILNE! Biegunka 13.07.07, 09:29 podaj Lacidofil, marchewki dużo do picia (samej marchewki) i gorzką czekoladę.U nas działa. Odpowiedz Link Zgłoś
mamulinka2 Re: PILNE! Biegunka 13.07.07, 09:30 dawałam Lacidofil, jagody!!!! i zupę z marchewki przeszło samo Odpowiedz Link Zgłoś
dorcia1234 Re: PILNE! Biegunka 13.07.07, 09:33 przy dużej biegunce jest utrata elektrolitów, nasza córa dostawała wtedy ORS 200, Hippa ( chyba, nie pamietam dokładnie bo było to ponad 4 lata temu) , do kupienia w aptece, jest to napój marchewkowy właśnie z elektrolitami Odpowiedz Link Zgłoś
dorcia1234 Re: PILNE! Biegunka 13.07.07, 09:34 oczywiście, było to zalecenie lekarza bo wylądowałyśmy w szpitalu, ale potem przy problemach żołądkowych też stosowałam Odpowiedz Link Zgłoś
mikita10 Re: PILNE! Biegunka 13.07.07, 09:58 Mamy często biegunki Daje orsalit (lepszy w smaku niż gastrolit), jak jest gorzej to smectę. plus napar z jagód i ziela kobylaka. Marchwianka Hippa, jest tez specjalne mleko w proszku jak są zatrucia (dla jednych obrzydliwe, dla innych super), plus do jedzenia ryż. Odpowiedz Link Zgłoś
ewulaw1 Re: PILNE! Biegunka 13.07.07, 10:11 Dopiero to przerabialiśmy-jako efekt uboczny kuracji antybiotykowej. Z naturalnych metod pediatra zalecił jagody. I podziałało.Można tez podać smectę-z tych łagodniejszych-ale o dawkowanie u takiego malucha musisz zapytać farmaceutę Odpowiedz Link Zgłoś
ewulaw1 Re: PILNE! Biegunka 13.07.07, 10:16 I czy smectę można podać? tak palnęłam, ale mój mały jest troszkę starszy, wiec lepiej zasięgnąć porady. jagody-jak najbardziej. Jeśli to wirusówka, to idź do lekarza jak najszybciej. takie maluchy bardzo szybko sie odwadniają Odpowiedz Link Zgłoś
demarta Re: PILNE! Biegunka 13.07.07, 10:19 ORS 200 hippa. to kleik marchwiowo ryżowy. nawadnia i uzupełnia elektroloity w czasie biegunek. poza tym dwa razy dziennie smektę, po pół saszetki. Odpowiedz Link Zgłoś
net79 Re: PILNE! Biegunka 13.07.07, 10:31 Napar z borówki czarnej + smecta no i żadnych soczków Odpowiedz Link Zgłoś
agniecha1975 Re: PILNE! Biegunka 13.07.07, 10:59 nie wolno podawac mleka nieprzetworzonego (jedynie kefir ) zadnej czekolady bo podraznia uklad pokarmowy , woda , smekta, do picia do jedzenia wszelkiego rodzaju suchary , krakersy i paluszki slone , ryz i gotowana marchewka (nie surowa ) Odpowiedz Link Zgłoś
rotera Re: PILNE! Biegunka 13.07.07, 11:34 przerabialam ostatnio z 8 mies i 3 latkiem smecta (nic z lekow 2h po, bo smecta wszystko wiąże i nic nie dziala) gastrolit/orsalit - ale ze niedobre powoduje wymioty, wiec do kazdego picia, w malych dawkach po 2 tyzeczki nux vomika (na wymity), nux-.....(nie pamietam nazwy) na biegunke, podaje sie pare kropli co 15 min, bez recepty - zadzialalo u 8 mies nukofurazyd - na recepte, na biegunke, ale wolno podac dopiero przy goraczce i to nie jednorazowej, bo podanie moze wydluzyc proces, podawac trzeba 7dni min NAWODNIENIE - jesli to nie wirus tylko cos zaszkodzilo to nie podawc nic tylko nawodnic dziecko, nic do jedzenia tylko picia do rozpuku, zeby sie wypelnil zaladek i zeby faldy sie wypelnily, potem jak wysika, badz zwymiotuje kleik tzn kisiel domowej roboty w ostatecznosci gotowy, byle powstala maź NIE WOLNO - mlecznych produktow, nawet modyfikowanego, owocow jagodowy sok tak, ale o marchwi moja doktor powiedziala, ze nie absolutnie starszy syn dostal przegotowana cole, ale zwymiotowal ja, wiec nie zawsze dziala Odpowiedz Link Zgłoś