Dodaj do ulubionych

witamina D dawać czy nie?

21.07.07, 22:52
mieszkam w Irlandii.tu lekarze nie przepisują witaminy D maluszkom.Do tej
pory podaję dziecku ale nie wiem co dalej.Mały ma 3 miesiące.
Obserwuj wątek
    • aga.knobel Re: witamina D dawać czy nie? 22.07.07, 08:59
      Ja w sloneczne dni podaje co drugi trzeci dzien, tak doradzil nam pediatra-
      mieszkamy w Niemczech i tutaj podaje sie ta witamine tez do 18 miesiaca tak jak
      w Polsce. Corcia ma tez 3 miesiace.
      Slyszalam, ze latem nie ma potrzeby podawania, bo promienie sloneczne
      docieraja nawet w cieniu do dziecka, ale mysle ze podawana nie codziennie na
      pewno nie zaszkodzismile)Rozne sa opinie na ten temat, a la ja wole jednak
      podawac, bo tak zalecil nam lekarz.
      • justynka9914 Re: witamina D dawać czy nie? 22.07.07, 09:05
        witam, z tego co powiedział mi mój pediatra, ajest naprawde dobry to dziecku
        trzeba podawac codiennie, mój synek ma cztery miesiące i nadal ją dostajesmile
        • justynka9914 Re: witamina D dawać czy nie? 22.07.07, 09:06
          a jeśli są słoneczne dni dostaje ją po prostu na nocsmile
          • lilka11333 Re: witamina D dawać czy nie? 22.07.07, 09:08
            Acha i nie powinno sie podawac wit d na wieczór!
            • malwa85 A dlaczego nie na wieczór??? 22.07.07, 09:26
              przyznam ze pierwszy raz słyszę taką opinię
              • lilka11333 Re: A dlaczego nie na wieczór??? 22.07.07, 11:39
                Podobno, ale podkreślam ze tylko podobno, wtedy witamina d może się odkładać w
                organiźmie
            • kasiczek77 Re: witamina D dawać czy nie? 22.07.07, 15:02
              dlaczego nie podawac na noc witaminy D?
              • m-jak-magi Re: witamina D dawać czy nie? 22.07.07, 19:56
                bo witaminy sa ciezkostrawne i dziecko moze miec w nocy klopoty. witminy zawsze
                podaje sie rano.
                • ewe74 Re: witamina D dawać czy nie? 25.07.07, 14:58
                  Ja tez nigdy predzej nie slyszalam, ze witamin nie podaje sie na noc. Ja zawsze
                  podje wieczorem. Czy mozesz napisac z jakiego zrodla dowiedzialas sie o
                  ciezkostrawnosci witamin?
                  • m-jak-magi Re: witamina D dawać czy nie? 25.07.07, 15:09
                    od pediatry mojego dziecka. podawalam wieczorem witaminy i moj syn mial bole
                    brzuszka. pediatra kazal podawac z porannym jedzeniem i zakazal podawac
                    wieczorem.
          • kisia82 Re: witamina D dawać czy nie? 25.07.07, 14:22
            Ja swojej corci ( 2 misiace ) podaje witaminke D codziennie tylko po prostu na
            noc.Wtdy nie mam problemu ze sloncem big_grin
    • lilka11333 Re: witamina D dawać czy nie? 22.07.07, 09:07
      zalezy od tego jaka przeważa w Irlandii pogoda, w deszczowe dni raczej
      podawaj,a w słoneczne nie ma potrzeby. W Polsce w lipcu i sierpniu nie powinno
      sie podawac, zwłaszcza ze tworzy sie powoli klimat śródziemnomorski.
      W ogóle moim zdaniem nie powinno sie podawac witaminy d bez konsultacji z
      lekarzem, przedawkowanie może skutkować nadmiernym odkładaniem sie wapnia i
      kłopotami z przyrostem wagi.
    • cosmatynka Re: witamina D dawać czy nie? 22.07.07, 09:44
      ja tez nie podaje jak jest slonecznie i mala jest sporo na podworku. Lekarka nie wpadla sama na to zeby mi powiedziec aby tak robic Sama zapytalam. A przy okazji jak robilam badanie krwi zrobilam wapno za doplata i jest w porzadku.Mala konczy dzis 6 mies. a robie tak odkad jest u nas cieplo czyli od ok2 mies.
      • mamusia81 Re: witamina D dawać czy nie? 22.07.07, 10:03
        Witam! Mnie położna mówiła żeby podawać witaminę D3 właśnie na wieczór. Nie
        wolno podawać przed wyjściem na spacer, gdyż można w ten sposób spowodować
        przedawkowanie a jest to niebezpieczne. Ja mam zalecenie podawania codziennie
        Dwvikap 1 kropla, ale jak jest bardzo słonecznie to podaję co drugi dzień. 7
        sierpnia będę na kontrolnej wizycie to zapytam się czy mam nadal podawać czy
        już nie. Buziaki
    • tijgertje Re: witamina D dawać czy nie? 22.07.07, 10:53
      Zalezy jak dziecko karmisz. Jezeli piersia, to trzeba podawac, jezeli
      sztucznie, to nie, bo w mieszance jest juz odpowiednia ilosc.
      • agnieszka283 Re: witamina D dawać czy nie? 22.07.07, 11:01
        tijgertje napisała:

> Zalezy jak dziecko karmisz. Jezeli piersia, to trzeba podawac, jezeli
        > sztucznie, to nie, bo w mieszance jest juz odpowiednia ilosc.

Jak masz na mysli ze w mieszance jest odpowiednia ilosc???Skad ty masz te
        mleko??
        Pierszy raz to slysze, a sama ucze sie na lekarza!!!

Witamie powianlo sie podawac do 2lat!!!

A co do slonecznych dni to ja tez nie podaje wtedy witaminy!
        pozdrawiam
        • lilka11333 Do agnieszka 283 22.07.07, 11:41
          A co w takim razie z tą witaminą na wieczór? można czy nie? pytam kompetentnej
          osoby smilesmile
          • agnieszka283 Re: Do agnieszka 283 22.07.07, 13:13
            Mozna czy nie?? Mamy i tak robia jak uwazaja!!

Ale jesli sie patrzy na to z strony medycyjnej to nie mozna(nie powinalo sie),
            dawac na wieczor, bo Witamina D potrzebuje swiatlo, zeby dobze w ciele sie
            rozlozycz!! Takze najlepiej dac odrazu rano przy snaidaniu!!

pozdrawiam
        • tijgertje Re: witamina D dawać czy nie? 22.07.07, 14:17
          agnieszka283 napisała:
          > Jak masz na mysli ze w mieszance jest odpowiednia ilosc???Skad ty masz te
          > mleko??
          > Pierszy raz to slysze, a sama ucze sie na lekarza!!!

Spokijnie, nie musisz krzyczec, gluchy tu ktos jest?
          Widocznie jeszcze sie musisz pouczyc, bo ja akurtat z lekarzami mialam mnostwo
          do czynienia (w tej chwili mlody jest pod opieka pediatry, alergologa i dwoch
          dietetykow dzieciecych). Wszyscy przeliczaja ilosc wit D3, kotra nalezy
          dodatkowo podac w zaleznosci od tego, ile dziecko pije sztucznego mleka.
          Poczytaj sklad mleka dla niemowlat, moze sie czegos jeszcze nauczyszsmile Mleko
          kobiety zawiera za malo tej witaminy, dlatego nalezy ja uzupelniac przy
          karmieniu piersia, karmieniu mieszanym i u dzieci do lat 3, ktore pija mleko
          krowie, a nie mieszanke. Wit.d powinno sie podawac zwlaszcza w okresie jesienno-
          zimowym. Moj syn nie pije zadnego mleka, dostaje suplement: wapn+magnez+witD3.
          Jakbys nie wiedziala, po co magnez, to proponuje sie lepiej do nauki przylozyc,
          zamiast wrzeszczec na forumsmile
          • agnieszka283 Re: witamina D dawać czy nie? 22.07.07, 16:51
            -tijgertje napisała:

> agnieszka283 napisała:
            > > Jak masz na mysli ze w mieszance jest odpowiednia ilosc???Skad ty masz te
            >
            > > mleko??
            > > Pierszy raz to slysze, a sama ucze sie na lekarza!!!
            >
            > Spokijnie, nie musisz krzyczec, gluchy tu ktos jest?
            > Widocznie jeszcze sie musisz pouczyc, bo ja akurtat z lekarzami mialam
            mnostwo
            > do czynienia (w tej chwili mlody jest pod opieka pediatry, alergologa i dwoch
            > dietetykow dzieciecych). Wszyscy przeliczaja ilosc wit D3, kotra nalezy
            > dodatkowo podac w zaleznosci od tego, ile dziecko pije sztucznego mleka.
            > Poczytaj sklad mleka dla niemowlat, moze sie czegos jeszcze nauczyszsmile Mleko
            > kobiety zawiera za malo tej witaminy, dlatego nalezy ja uzupelniac przy
            > karmieniu piersia, karmieniu mieszanym i u dzieci do lat 3, ktore pija mleko
            > krowie, a nie mieszanke. Wit.d powinno sie podawac zwlaszcza w okresie
            jesienno
            > -
            > zimowym. Moj syn nie pije zadnego mleka, dostaje suplement:
            wapn+magnez+witD3.

> Jakbys nie wiedziala, po co magnez, to proponuje sie lepiej do nauki
            przylozyc,
            > yle vitaminy
            > zamiast wrzeszczec na forumsmile

obrazac mnie nie musisz i do nauki tez nie musze sie przylozyc!!
            U nas w mlekach nie ma vitamin d, wlasnie z tego powodu ze sie poddaje
            tabletkami!!

Ja ciebie sie tylko zapytalam a ty zaraz musisz obrazac!!

Polska mentalnosc, jak czegos nie slyszeli, ze gdzies jest inaczej to potrafia
            tylko glupio dogadywac, bo przecoez nie moze byc inaczej jak polscy lekarze
            mowia!!

A nauczyc to ty sie mozesz oddemnie jeszcze troche jak masz ochote!!

pozdrawiam

• mala300 Re: witamina D dawać czy nie? 22.07.07, 17:21
              oj to musisz poczytac lepiej opakowanie mieszanki.

hipp 3 ma witamine D,tak samo jakakolwiek kaszka.

ja nie podaje witaminy D bo mlody pije tylko miesznka plus jest codziennie na
              spacerze.

przedawkowanie jest grozniejsze.
            • loira Re: witamina D dawać czy nie? 22.07.07, 17:48
              agnieszka283 napisała:
              > obrazac mnie nie musisz i do nauki tez nie musze sie przylozyc!!
              > U nas w mlekach nie ma vitamin d, wlasnie z tego powodu ze sie poddaje
              > tabletkami!!
              >
              > Ja ciebie sie tylko zapytalam a ty zaraz musisz obrazac!!
              >
              > Polska mentalnosc, jak czegos nie slyszeli, ze gdzies jest inaczej to potrafia
              > tylko glupio dogadywac, bo przecoez nie moze byc inaczej jak polscy lekarze
              > mowia!!
              >
              A to "gdzies" to gdzie jest? Bo np u mnie (USA) wit D jest w mleku sztucznym i w
              mleku krowim, sprzedawanym w sklepie normalnie tez.
              P.S. Na jakiego lekarza sie uczysz?
              • agnieszka283 Re: witamina D dawać czy nie? 22.07.07, 21:11
                loira napisała:

> agnieszka283 napisała:
                > > obrazac mnie nie musisz i do nauki tez nie musze sie przylozyc!!
                > > U nas w mlekach nie ma vitamin d, wlasnie z tego powodu ze sie poddaje
                > > tabletkami!!
                > >
                > > Ja ciebie sie tylko zapytalam a ty zaraz musisz obrazac!!
                > >
                > > Polska mentalnosc, jak czegos nie slyszeli, ze gdzies jest inaczej to pot
                > rafia
                > > tylko glupio dogadywac, bo przecoez nie moze byc inaczej jak polscy lekar
                > ze
                > > mowia!!
                > >
                > A to "gdzies" to gdzie jest? Bo np u mnie (USA) wit D jest w mleku sztucznym
                i
                > w
                > mleku krowim, sprzedawanym w sklepie normalnie tez.
                > P.S. Na jakiego lekarza sie uczysz?

ja mieszkam w niemczech, i w mojim mleku nie ma vitaminy d!Dlatego zapytalam, a
                niekrozy czuja sie odrazu zaatakowani!!

Ucze sie na chirurga od niemowlat i malych dzieci do 3lat!!
                Nie mowie ze wszystko wiem, ale obrazac tez nie musza tu odrazu!!
                pozdrawiam
                • lorelai_g mleko w Niemczech 25.07.07, 21:15
                  skład Nestle Alete 2 - mleko następne:
                  Vitaminmischung (Vit. C, Niacin, Vit. E, Pantothenat, Vit. A, B6, B1, D, B2,
                  Folsäure, Vit. K, Biotin),
                  skład Humana 1-
                  Vitaminmischung (Vitamin C, Vitamin E, Niacin, Pantothenat, Vitamin A, Vitamin
                  B1, Vitamin B6, Folsäure, Vitamin K1, Vitamin D3, Biotin),
                  skład Humana 3 -
                  Vitaminmischung (Vitamin C, Niacin, Pantothenat, Vitamin E, Vitamin A, Vitamin
                  B1, Vitamin B6, Folsäure, Vitamin B2, Vitamin K, Vitamin D3, Biotin, Vitamin
                  B12)
                  itd, itd .....
                  w każdym mleku jest witamina D. jako przyszły lekarz (???) powinnaś chyba
                  troszkę dokładniej sprawdzać fakty zanim zaczniesz innym udzielać rad z
                  pozycji "profesjonalisty" od którego należy się uczyć.
            • tijgertje Re: witamina D dawać czy nie? 22.07.07, 19:12
              agnieszka283 napisała:
              > Ja ciebie sie tylko zapytalam a ty zaraz musisz obrazac!!

Kochana, jakbys sie chciala "tylko" zapytac, to nie wiem, po kieg grzyba ci te
              wszystkie wykrzykniki??? Mimo wszystko polecam lekture opakowan mleka dla
              dzieci, bo wit D jest dodawana do mieszanek. Kupowalam w Polsce kilka razy, a
              ze ZAWSZE czytam ulotki, sklad i sposob uzycia, wiec to zadne przypiuszczenia.
              O Holenderskich mlekach wiem niestety wiecej, tu w KAZDYM jest wit D, jest to
              PRAWNY wymog, tak jak musi byc ona dodawana do wszelakich margaryn i masla, nie
              ma wypros, reguly tutejsze sa scisle okreslone i producenci musza sie ich
              trzymac, jezeli produkt ma sie pokazac na rynku.
              Chetnie sie od ciebie poucze, jezeli mozesz sie podzielic porzadnymi i
              wiarygodnymi informacjami. No i nad tonem wypowiedzi proponuje popracowac, nie
              lubie, jak mi ktos krzykiem cos wbic do glowy probujesmile
              • agnieszka283 Re: witamina D dawać czy nie? 22.07.07, 21:04
                Nie wiedzialam ze w polsce zalezy od tego ile sie wykrzyknikow, wstawi ze sie
                krzyczy!! bardzo przepraszam

a pozatem przestudiowalam opakownie i nie stoji u nas, mozesz sobie w apotece
                kupic humana 2 i sprawdzic!!

• mala300 az 22.07.07, 21:57
                  sie jutro przejde do müllera zeby zobaczyc czy faktycznie w humanie nie ma tej
                  witaminy Dwink)))

co do wykrzyknikow itd to na netetykiete mozna rzucic wzrokiem
                  • ewe74 Re: az 25.07.07, 15:47
                    okiem smile
    • lilka11333 Re: witamina D dawać czy nie? 22.07.07, 14:47
      No to ok, mniej więcej juz wszystko wiemy. Myślę jednak, ze żadna matka nie
      daje jak chce, bo to zbyt niebezpieczne, jeśli słucha swego lekarza, który
      indywidualnie dobierze dawkę, zwłaszcza dla dzieci karmionych mieszankami, to
      postępuje dobrze, bo w końcu komu ma ufać?
      • mariolabig Re: witamina D dawać czy nie? 22.07.07, 19:40
        No tak,teraz to już nie wiem czy mam podawać witD mojemu maleństwu czy tez
        nie?Mieszkam w Niemczech,mam 2 miesięcznego synka i podaje mu wit.D codziennie o
        różnych porach.Ostatnio też mamy bardzo sloneczna pogode.Lekarz nie podał mi
        żadnych specjalnych zaleceń,choc uważam go za dobrego specjalistę.Robie coś zle?
        • agnieszka283 Re: witamina D dawać czy nie? 22.07.07, 21:06
          Nie robisz nic zle, normalnie podawaj witamine, tylko jak jest bardzo goraco to
          nie musisz!!
          U nas nie jest to stosowane,ze jak jest w mieszankach, to sie nie podaje
          witaminy!
          pozdrowka
          • tijgertje Re: witamina D dawać czy nie? 25.07.07, 20:45
            agnieszka283 napisała:
            > Nie robisz nic zle, normalnie podawaj witamine, tylko jak jest bardzo goraco
            to
            >
            > nie musisz!!

Co ma temperatura do witD??? Jak dziecko przebywa na zewnatrz, to mozna
            ograniczac wit D, jak siedzi w upale schowane w domu, to mu sloneczko nic nie
            pomoze.
            • justynka9914 Re: witamina D dawać czy nie? 25.07.07, 22:10
              ja byłam właśnie na trzecim szczepieniu(mój synek ma 4 mies.) i lakarka
              powiedział żeby właśnie w te upalne dni podawac D3 na noc bo jest to
              korzystniejsze dla dziecka, a jak długo? lekarz musi ocenic. pozdrawiamsmilez tego
              co wiem to min.1 rok
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka