22.07.07, 22:50
Tydzień temu moj synek zachorowal na zapalenie gardła, a dzien później stwierdzono jeszcze zapalenie krtani (szczekający kaszel, lekarka nazwala to pseudokrup). Dziecko dostalo antybiotyk (pewnie na wszelki wypadek, ale nie chcę juz wnikac w to). Synek zdrowieje, kaszle już sporadycznie. Ja jutro wracam do pracy a dzieckiem miala zajac sie babcia, ktora rownoczesnie zajmuje się 5 letnią dziewczynką. No i dziś okazalo sie, ze dziewczynka ma zapalenie krtani (ponoć kaszel nie jest wielki), przy czym na pewno nie zarazila sie od synka, bo nie widzielismy sie przeszlo tydzień. Nie wiem, czy panikuję, ale znalazłam na jutro zastępstwo dla babci. Nie chcę, żeby dzieci bawiły sie ze sobą w najblizszym czasie. Jak myslicie, doswiadczone mamy, czy kontakt dzieci w wyżej opisanej sytuacji moglby zagrozić synkowi?
Obserwuj wątek
    • alfa36 Dodam 22.07.07, 23:09
      Teściowa nie widzi problemu, poniewaz dziewczynka nie gorączkuje. Mi się wydaje, ze jednak synek, osłabiony antybiotykiem, moze po raz kolejny zlapac to zapaenie krtani, a nie chcę tego znow przechodzić. Pewnie jeszcze wiele razy bedę miala dylemat, bo dzieci będą sie codziennie spotykały przez najbliższy rok.
      • agnieszkaw19 Re: Dodam 23.07.07, 11:05
        Teściowa nie widzi problemu, bo to nie ona będzie po nocach siedzieć przy
        dziecku, a poza tym co gorączka ma wspólnego z zarażaniem. Oczywiście, że mała
        ma wirusy, które może przekazać osłabionemu organizmowi synka. Odradzam kontakt
        dzieci! A teściowa podchodzi nieodpowiedzialnie!
    • alfa36 Re: Wirusy 23.07.07, 22:16
      Dziewczyny, kiedy dziecko przestaje zarażac? Moje za dwa dni kończy antybiotyk, a tamta dziewczynka zaczęła brać antybiotyk w niedzielę, a ma brać 10 dni.
      • agnieszkaw19 Re: Wirusy 23.07.07, 22:29
        nie można jednoznacznie stwierdzić kiedy przestaje zarażać! Jak jestes
        odpowiedzialna to nie dopuścisz do kontaktu dzieci!
        • alfa36 Re: Wirusy 23.07.07, 22:46
          Oczywiscie, ze jestem odpowiedzialna. Ale.... znasz nieodpowiedzialnych rodziców? Ja mogę powiedzieć, ze znam. Ale mogę tez dodać, ze wielu z nich jest nieodpowiedzialnych nie ze zlej woli. To ci wszyscy, ktorzy nie mając co począc z zakatarzonym maluchem posylają go do przeszkola. Ja poki co mam co zrobic z dzieckiem, ale czy zawsze tak bedzie???
          Szkoda, ze nie mozna stwierdzic, kiedy dziecko przestaje zarażac.
    • sylwia210776 Re: Wirusy 25.07.07, 21:45
      Wiem coś na ten temat i co przechodzisz.Ja mam ten sam problem z 5-letnią
      córką.Niestety bardzo często się to u niej powtarza.Kilka razy wzywałam w nocy
      pogotowie,ponieważ córka nie mogła złapać powietrza, ostatnio nawet pogotowie
      zabrało nas do szpitala na cała noc-dostała zastrzyk dożylnie i inhalację ze
      sterydów.Lekarz stwierdził,że jesdno dziecko choruje na anginę a inne akurat na
      zapalenie krtani.Zdarza się to przedewszystkim w okresie jesienno-zimowym ale
      ostatnio nawet w tym m-cu.Jeżeli coś zaczyna się dziać podaję dziecku
      GROPRINOSINE,CLEMASTIN-dziecko przejdzie to łagodniej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka