31.07.07, 14:06
Witajcie,
Mój 2tygodniowy synek w wyniku bardzo szybkiego porodu ma na główce krwiaczek
pod skórą. Wygląda to jak taki mięciutki guz. Lekarze mowią że wchłonie się
bez śladu za kilka tygodni. Boję się czy wszystko będzie w porządku. Czy
słyszałyście o podobnych przypadkach?
Obserwuj wątek
    • gogo31 Re: krwiaczek 31.07.07, 14:21
      Mój synek też miał takiego krwiaczka,który wchłonął się w ciągu 6 tygodni.Nie
      martw się u was też to na pewno nastąpi tylko proś pediatrę przy każdej wizycie
      żeby sprawdził czy się wchłania.My mieliśmy przy wypisie zalecenie,że jeżeli się
      nie wchłonie to wizyta u chirurga dziecięcego.My byliśmy również u neurologa,ale
      to bardziej ze względu na niedotlenieni niż na obecność krwiaka i też nam
      powiedział,że wchłonie się samoczynnie.Tak więc wszystko będzie dobrze zobaczysz.
      • tobi00000 Re: krwiaczek 31.07.07, 14:39
        Witaj
        Moja bratowa miała wypadek samochodowy w 9 m-cu i mały też miał taki krwiaczek
        na główce. Po chyba miesiącu wchłonął sie i wszystko jest w porządku. Nie
        denerwuj sie czekaj spokojnie ale obserwuj czy nic sie z nim nie dzieje czy nie
        rośnie lub zmienia kolor.
        Pozdrawiam
        • giga567 Re: krwiaczek 31.07.07, 15:59
          Moja córcia też miała krwiaka w wyniku szybkiego porodu. Pediatra w szpitalu
          powiedziała że wchłonie się do 3 m-cy naromiast położna i lekarz z przychodni
          twierdziły że z czasem to może stwardnieć i dała mi skierowanie do chirurga aby
          on zadecydował. Chorurg zadecydował że jeśli do 3 tygodni się nie wchłonie to
          trzeba ściągnąc tą krew. Noi po 3 tyg ściągnął i jest ok nie ma śladu. Jeśli
          chodzi o ściągnięcie to jak zastrzyk tylko w drugą stronę. Nie martw się.
          Pozdrawiam.
          • jasmin30 Re: krwiaczek 31.07.07, 21:10
            Urodziłam syna przez vaccum i miał potężnego krwiaka na potylicy. Samoistnie wchłonął się po 6-7 tygodniach. Byliśmy jednak z nim u neurologa oraz robiliśmy 2 razy usg główki.
    • majkatrzaskowska Re: krwiaczek 31.07.07, 21:19
      U nas było podobnie. Lekarz powiedział ze w ciągu 6 tyg. powinien sie wchłonąc i tak tez sie stało. Po porodzie obowiązkowo zostaliśmy skierowani do neurologa na sprwadzenie i na usg przezciemiączkowe główki.
    • alka2911 Re: krwiaczek 31.07.07, 22:23
      U nas trwało to dość długo bo krwiaczek na główce był podokostnowy i po ok 3
      tyg. zwapniał i zrobił się twardy. Chirurg stwierdził, że nic się z tym nie
      robi, nie jest konieczna interwencja chirurgiczna a główka takiego malucha
      ciągle rośnie i zmienia kształt także powinien się ten guzek "rozpłaszczyć". A
      mały ma teraz 7 mies. i od ok. miesiąca guza prawie nie widać. Jak ktoś nie wie
      to nie zauważy. No ale trochę to trwało.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka