wydrania 17.09.07, 21:59 Jak w temacie + czy można stosować maść majerankową dla trzymiesięcznego dziecka? W ulaotce jest napisane, że można dla rocznego ale kilka moich koleżanek stosowało podobno od pierwszych miesięcy, co o tym sadzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
deela frida plus krople do nosa 17.09.07, 22:04 moze byc nasivin + materac podniesiony np encyklopedia polecam Odpowiedz Link Zgłoś
jasmin30 Re: frida plus krople do nosa 17.09.07, 22:16 Stosowałam maść majerankową pod nosek, a na poduszkę 1-2 krople olejku olbas. Odpowiedz Link Zgłoś
ake1 Re: frida plus krople do nosa 17.09.07, 22:32 A przed fridą przepłukać nosek - po 1-2 krople soli fizjologicznej do każdej dziurki lub psiknąć Sterimarem czy inną woda w aerozolu. I nawilżać powietrze - np mokre reczniki lub rzowiesic po bokach łóżeczka mokre pieluszki tetrowe Odpowiedz Link Zgłoś
habina Re: jak pomóc mocno zakatarzonemu niemowlakowi za 18.09.07, 10:36 Psiknac Sterimarem (woda morska), potem ulozyc na brzuszku zeby wyplynelo co ma wyplynac z noska, potem kropelka Nasivinu 0,01 i powinno byc dobrze. Znajome stosuja sol fizjologiczna, ja nie probowalam, bo akurat nie mialam, ale podobno dziala rewelacyjnie. O masci majerankowej tez slyszalam. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwiapiotrowska Re: jak pomóc mocno zakatarzonemu niemowlakowi za 18.09.07, 15:25 mozna maść majerankowa moj ma 7 tyg i lekarz zaleciala Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: jak pomóc mocno zakatarzonemu niemowlakowi za 18.09.07, 23:59 do tych wszystkich rad dodam, ze mozna jeszcze zawiesic w rogu lozeczka lub nad lozeczkiem pokrojona w kawalki cebule, zawinieta w pieluszke. smierdzi niesamowicie, ale wlasnie ten zapach pomaga przetkac maly zapchany nosek. polecam tez fride i wode morska. masc majerankowa stosowalam u babla gdzies od 4-5 miesiaca zycia, bo wtedy dostal pierwszy katar. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: jak pomóc mocno zakatarzonemu niemowlakowi za 19.09.07, 00:06 Inhalacje - w bezpiecznej odległości, ale najbliżej łóżeczka jak się da, ustaw naczynie z zaparzonym rumiankiem, szałwią. Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Najważniejsze by dobrze oczyścić nos- Katarek 19.09.07, 06:18 Polecam Katarek - odciagacz podłączony do odkurzacza. Frida bywa za słaba. www.katarek.pl/ Warto pamiętać, że Nasivin można stosować tylko około 3 dni. U nas maść majerankowa wogóle nie dała rezultatów. Odpowiedz Link Zgłoś
nadziejka_wo Re: Najważniejsze by dobrze oczyścić nos- Katarek 19.09.07, 12:48 Tak jak zebra12 POLECAM KATAREK - usunie najbardziej zalegającą wydzielinę. Wcześniej najlepiej zwilżyć nosek solą fizjologiczną. Polecany dla dzieci; mój mąż wypróbował go na sobie i był pod ogromnym wrażeniem. Nasz Kubuś miał ogromną sapkę, która bardzo utrudniała mu jedzenie - Katarek przynosił mu ogromną ulgę a sapki pozbyliśmy się błyskawicznie. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
mamamalgosi Re: jak pomóc mocno zakatarzonemu niemowlakowi za 20.09.07, 09:49 Na katar jest też dobrze, żeby było dość chłodno w pokoju gdzie śpi. Mi lekarka radziła, żeby dziecko cieplej ubrać, założyć czapeczkę i uchylać okno. Jak jest chłodno to śluzówki się obkurczają i katar się zmniejsza. Więc staraj się żeby w pokoju nie było cieplej niż 18 stopni. Maść majerankowa moim zdaniem nie działa. Na pulmex baby twoje dziecko jest jeszcze za małe ale może idź do apteki i zapytaj o coś, czym mogłabyś pokropić poduszkę a co ma taki zapach jak pulmex. Jeszcze sprawa odciągania katarku, im więcej się odciąga tym szybciej narasta, więc nie na długo to pomoże. Jedynie przed zaśnięciem. Odpowiedz Link Zgłoś